Ma találtam egy kullancsot a kutyámban, mit csinálak vele?
Ha normális a doki és nem akar lehúzni akkor nem fog pénzt kérni. Már magáért a kiszedésért.
Viszont ha babesiosis ellen bead a kutyádnak oltást na az már pénzbe kerül. Aszem tavaly egy ilyen oltás 7000 ft körül volt.
De szerintem azt fogja mondani, hogy egyenlőre figyeljétek a kutyát, és ha bágyadt akkor vigyétek vissza, mert akkor tényleg kelleni fog a babesia elleni szer.
Ám sokkal kevesebb pénzbe kerül a kullancs ellen való védekezés, megelőzés. Ha fertőzött a kullancs akkor megbetegíti akutyát, és ha nincsen kezelve a kutya akkor átmegy a vadászmezőkre.
Patikában lehet kapni kullancs kiszedőt. Itt a szezon, ha most volt benne, később is lehet. Azzal te is ki tudod szedni.
van rajta védelem kullancs ellen?
A gyufaszál baromság. Fogsz egy csipeszt, és minél közelebb a kutya bőréhez megfogod ( úgy, hogy ne nyomd meg a kullancs potrohát!!) és lassan húzd ki, esetleg egy picit csavard oldalra.
Ha a kullancs fertőzött, akkor nem szabad, hogy még órákig benne legyen, mert akkor sokkal nagyobba a veszélye, hogy megfertőzi a kutyádat.
Szedd össze magad, és vedd ki belőle. Nem hiszem, hogy ez élete utolsó kullancsa, tehát meg kell tanulnod kiszedni.
Egyébként meg -szerintem- tök felesleges a lyme, vagy a babézia elleni oltás, mert annyira gyorsan mutálódnak ezek a vírusok, paraziták, hogy egy fajta lyme típus (vagy hogy nevezik...) ellen véd, és van még másik 6-7, ami ellen nem.
Inkább fektess nagyobb hangsúlyt az elővigyázatosságra!
Én mindig úgy veszem ki a kullancsot, hogy balra csavarom, ( a kullancs szívókája spirálos, olyan mint egy csavar ) és a lehető legközelebb fogom meg egy csipesszel. Ám volt hogy nem csavartam meg, csak simán kihúztam de akkor beleszakadt a feje. Ez betokolódott nem lökte ki a bőre.
Amit Te mondasz kérdező, hogy a gyufa szál végével be kell dörzsölni....
Régen nem voltak ekkora nagyok a kullancsok, hanem gombos tű fej nagyságúak. ( és nem volt Mo. babesiosis által fertőzött kutya )
Amikor belemászott az ember bőrébe, zsírral vagy valamivel bekenték ( mert már a bőr alatt volt ), így elzáródott az a pici lyuk amin keresztül a kullancs lélegzett. Ezért kitolatott.
Én ezt így tanultam suliba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!