A kutyám nyakában volt egy kullancs, és csipesszel kiszedtem neki. Jó ez így?
Nem is gondolnád hány kullancsot kiszedtem a kutyából élete során,soha nem vittem állatorvoshoz,és semmi baja nem volt.
De ha téged ez megnyugtat akkor vidd el.
A babézia ellen nincs oltás. Illetve állítólag már van, de ha az annyira hatásos, mint a Lyme kór elleni, akkor semmit nem ér... Figyeld őt 2-3 hétig, látni fogod rajta, ha a kullancs fertőzött volt. Kedvetlenné válik, nem lesz étvágya, illetve barnás, véres lesz a vizelete.
Egyébként én a kutyámból 4 év alatt legalább 40-50 kullancsot kiszedtem (pedig mindig van rajta spot-on, de sajnos imádják a vérét) és még nem volt babéziás.
A Lyme kór az más, az sajnos több évvel később is előjöhet.
A doki sem fog tudni semmit mondani, csak ugyanezt.
Ha a kullancsot szeded ki, arra figyelj, hogy ne nyomd meg a testét (vagy potrohát, vagy milye van...) minél közelebb a kutya bőréhez fogd meg. Én nem szoktam tekerni, egyszerűen kihúzom. 2-3 alkalommal volt olyan, hogy a feje benne maradt, de az nem számít, 1-2 nap alatt kilökődik.
Meg figyeld a kutyát, nem levert-e, eszik-iszik rendesen. Nem pisil sötétet.
A babéziát csak akkor veszed észre, ha folyamatosan szemmel tartod 1-2 hétig a kutyust.
A lyme kórt sajnos még nehezebb ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!