Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajta legyen?

Milyen fajta legyen?

Figyelt kérdés
Nagy vagy kozép termetu kutyát szeretnék amelyiknek nagyon sok mozgásra és foglalkozásra van szuksége, de nem hiperaktív. Foként frizbire engedelmességire(-versenyre), canicrossra és dog dancingre, de agilityt is kipróbáljuk hobbi szinten. Egyeduli kutyának kiskertes házba aminek a kozelében nagy tér áll rendelkezésre a mozgásra. Legfobb szempontom hogy egyemberes kutya legyen, és meg tudjon védeni ha arra kerul sor. Ne legyen rovid szoru, hoszu vagy kozepesszoru legyen.
2011. márc. 25. 21:08
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Véleményem szerint az ónémetjuhász kutya megfelelő számodra.
2011. márc. 25. 22:03
 12/19 anonim ***** válasza:
Ausztrál juhászkutya! Minden szempontból megfelel az igényeidnek :)
2011. márc. 25. 22:06
 13/19 anonim ***** válasza:
Szerintem meg kozep vagy orias schnauzer. Ez eredetileg komoly munkakutyak, persze ma mar leginkabb hobby celra tenyesztik de meg bennuk van az eredeti orzo-vedo oszton. Fegyelmezet, engedelmes es bator kutyak, kifejezetten egygazdasok, feltetel nelkul ragaszkodnak es husegesek, idegenekkel bizalmatlanok. Eberek, nagy a mozgasigenyuk de nem hiperkativak.
2011. márc. 25. 22:37
 14/19 anonim ***** válasza:

Az ausztrál juhászok egyáltalán nem egygazdások, nagyon barátságos, emberszerető kutyák, nem hiszem, hogy védelemre egy kicsit is jók lennének. A borderek(legalábbis tapasztalatom szerint) sokkal jobban függenek a gazdájuktól, az idegenekkel sokkal bizalmatlanabbak, mint az aussiek, de azért alapvetően ők is nagyon barátságosak.

Nekem ami elsőként beugrott, az a mudi. Idegenekkel bizalmatlanok, csak a gazdájuknak engedelmeskednek, akit bármilyen körülmények között megvédenének, ha arra kerülne a sor. Egyáltalán nem hiperaktívak, de kiváló sport- és munkakutyák, mindenféle sportban megállják a helyüket, agilityben, frisbee-ben, engedelmességiben, canicrossban, dog-dancingben, sőt jobb helyről vásárolva még terelésben is.

2011. márc. 26. 08:00
 15/19 anonim ***** válasza:

Tervueren : [link]

svájci fehér juhászkutya : [link]

groendeal : [link]

holland juhászkutya: [link]

óriás snauzer: [link]

Briard : [link]

Hovawart : [link]

Remélem segítettem :D

2011. márc. 26. 08:25
 16/19 anonim ***** válasza:

Ezekkel az elvárásokkal van egy kis probléma. Ha észrevetted senki nem tudott egyértelműen fajtát ajánlani.

Egy Öv-ző kutyától nem várjuk el, hogy pörögjön körbe, mint egy balerina vagy akrobatikus mutatványokat tudjon bemutatni. Egyszerűen képtelen rá, mert nem olyan a felépítése és soha nem várták el tőle. Amelyik képes rá abból hiányzik a hatékony védelemhez az ösztön.

Szóval evolúció miatt lehetetlenség az elvárásod.

Valamelyik sportról le kell mondanod, de facto. Név szerint a dog dancingről vagy az ÖV-ről. A rövid szőrű kutyák kizárása nem igazán jó ötlet, mert köztük rengeteg nagyon aktív kutya van. A caniccrossra szerintem kifejezetten nagytestű, súlyhúzó múlttal rendelkező kutya felelne meg, ezért középméret kizárva.

Én a Flandriai pásztorkutyát,Orosz Fekete Terrier-t javaslom. Ha megbarátkoztál a rövid szőrűekkel, akkor a Beauceron,Malinois megfelelő választás ha nem kell ugra-bugrálni zenére.

2011. márc. 26. 09:55
 17/19 anonim ***** válasza:
az aussie alapból öv-re volt tenyésztve a terelés mellett. Mi is próbáltuk és nagyon jól ment neki. Plusz én még olyan aussiet nem láttam aki nem védi a házat. A mi kutyánk irtó jó fej de ha valaki úgy jön be, hogy mi nem vagyunk ott annak tényleg nekimegy...sajna szomszédunk is így járt... nem harapta meg de kikergette a kertből és megcsípte a nadrágját. Valamint szerintem egygazdásak, legalábbis a mienk az... a border pedig hiperaktív... sok terelő versenyen, sport bemutatón, kiállításon, kutyasuliban találkoztam velük és szerintem tényleg túl sok egy border..
2011. márc. 26. 09:58
 18/19 anonim ***** válasza:
A borderek szerintem csak nézőpont kérdése mennyire hiperaktívak. Amennyiben van hol szaladgálniuk, nem lakásban van tartva, és a gazdája nem egy lusta disznó, akkor számomra nem tűnik annak. Hihetetlenül nagy a tudásszomja, imád tanulni, játszani. Nálunk elég egy 1-1,5 órás séta póráz nélkül az erdőben, így fel lehet fedezni mindent, lehet nagyokat szaladni, pont eléggé elfáradnak hogy lehessen kicsit tanítgatni őket, majd egy hatalmas játék, és mindkettő kidől... persze ez nem azt jelenti hogy utána úgy kell "odébb rugdosni" őket, de lenyugszanak, pihennek. (illetve egymást is fárasztják játékkal egész nap) Szóval én úgy gondolom, hogy ha egy gazdinak van 3-4 órája egy nap legalább, amikor foglalkozni tud a kutyákkal aktívan (séta, játék, tanulás, agility, bármi), akkor abszolút nem tűnik fel hogy hiperaktívak lennének. Amennyiben erre egy gazdinak nincs lehetősége, akkor valószínűleg észrevehető, mert azzal játszik amit talál, és tök mindegy hogy miaz. Ez nem mindig a gazdi kedvére való, de aki ilyen kutyát elvállal, annak ezzel számolnia kell. A borderek munkakutyák, így kell hozzájuk állni, és ha a fentebb leírtakból minden nap legalább 2 teljesül (pl séta + agility), akkor boldog lesz az együttélés, amúgy annyira nem biztos! :)
2011. márc. 26. 11:13
 19/19 anonim ***** válasza:
Fura Theia én pont fordítva tapasztaltam. A borderek valóban függetlenebbek, ezt megfigyeltem a kutyások között. Ami azt jelenti, hogy sok kb akárkivel elmenne dolgozni vagy játszani mert nem függ a gazdájától annyira. Az aussiekkal viszont még barátkozni sem sokszor tudok mert nem mászkálnak el, nem mennek oda másokhoz, a gazdával vannak elfoglalva, vagy a saját kis dolgaikkal. A standardjukban is benne van, hogy jó őrző-védők (ami nem azt jelenti hogy profik mint a roti, dobi stb, de akkor is azok).
2011. márc. 26. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!