Mennyiben más az ausztrál juhászkutya mint a border collie?
Figyi. Nem kell egy birkanyáj egy borderhez. Nekem van borderem (most már kettő is, de a kicsi még tényleg nagyon pici, pár hetes) de a nagyobbiknak különösen nagy mozgásigénye van, ő volt a legmocorgóbb már pár napos korában az alomból is. Ennek ellenére nem mindennap tudom 100%-osan lefárasztani, sőt az ritka eset, de minden nap egy 80-90%-ban sikerül azért. És elhiheted nekem, nem tartok a szekrényemben birkanyájat :) Mindennap kb. 4-5 órát sétálunk, most, hogy szabin vagyok, még többet tudunk. Reggel általában 1,5 óra, így korábban kelek, a parkban frisbeezés, tanulás, séták, szaladgálás, játék velem, amikor hazaérek kb. 2 óra körül, akkor viszont 4-ig intenzíven megyünk újra a parkba sétálni, játszani, szagolni, kutyákkal játszani (már olyankor szokott lenni egy-kettő), és ugye sokat frisbeezünk. Aztán este 6 óra körül megint lemegyünk egy 8-fél 9-ig, mert akkor már lent vannak a kutyások, és velük jól el tudunk beszélgetni, Menta pedig játszani velük :) Hidd el, megoldható azért egy border tartása, mondjuk nem 8 órás munkaidőben, én kevesebbet dolgozom.
Az aussie-vel sem jársz jobban, bár neki egy picit talán kevesebb mozgás kell, beéri napi 2,5-3 órával, ami szintén nem kevés, de megoldható. Nem könnyebb szerintem tanítani őket, az én borderem is csak szívja magába a tudást, mint a szivacs. Elvégre a borderek lettek a legintelligensebb kutyák valamilyen felmérés szerint, bár nem emiatt szeretem őket.
Az aussie valóban nyugodtabb fajta egy kicsit.
Azért bordert is lehet tartani 8 óra munka mellett, ha az ember tud vele eleget foglalkozni a munkán kívüli idejében.
De ha úgy érzed, hogy nem tudnád egy border collie igényeit kielégíteni, akkor valóban jobb, ha aussie-t választasz. De az sem kis igényű fajta, ezzel tisztában kell lenni. És a pénztárcádba is jó mélyen bele kell nyúlnod, mert egy aussie bizony drága pénz: kb. 200 ezer forint. Bár színhibásan tudsz venni fele ennyiért is, és hobbi kutyának az is teljesen megfelel, mert az életminőséget nem rontja, annyi, hogy tenyészteni nem szabad vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!