Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyiben más az ausztrál...

Mennyiben más az ausztrál juhászkutya mint a border collie?

Figyelt kérdés
Igazából egy bordert szerettem volna, de be kell látnom, hogy képtelen vagyok egy birkanyáj nélkül kielégíteni az igényeit. Tudom hogy az aussie-nek is sok mozgás kell, meg szellemi lefoglalás, de őket "könnyebb" tartani? Elég érdekesen írtam le, de remélem azért érthető :)
2011. febr. 14. 19:15
 1/2 Ninna ♥ ***** válasza:
64%

Figyi. Nem kell egy birkanyáj egy borderhez. Nekem van borderem (most már kettő is, de a kicsi még tényleg nagyon pici, pár hetes) de a nagyobbiknak különösen nagy mozgásigénye van, ő volt a legmocorgóbb már pár napos korában az alomból is. Ennek ellenére nem mindennap tudom 100%-osan lefárasztani, sőt az ritka eset, de minden nap egy 80-90%-ban sikerül azért. És elhiheted nekem, nem tartok a szekrényemben birkanyájat :) Mindennap kb. 4-5 órát sétálunk, most, hogy szabin vagyok, még többet tudunk. Reggel általában 1,5 óra, így korábban kelek, a parkban frisbeezés, tanulás, séták, szaladgálás, játék velem, amikor hazaérek kb. 2 óra körül, akkor viszont 4-ig intenzíven megyünk újra a parkba sétálni, játszani, szagolni, kutyákkal játszani (már olyankor szokott lenni egy-kettő), és ugye sokat frisbeezünk. Aztán este 6 óra körül megint lemegyünk egy 8-fél 9-ig, mert akkor már lent vannak a kutyások, és velük jól el tudunk beszélgetni, Menta pedig játszani velük :) Hidd el, megoldható azért egy border tartása, mondjuk nem 8 órás munkaidőben, én kevesebbet dolgozom.

Az aussie-vel sem jársz jobban, bár neki egy picit talán kevesebb mozgás kell, beéri napi 2,5-3 órával, ami szintén nem kevés, de megoldható. Nem könnyebb szerintem tanítani őket, az én borderem is csak szívja magába a tudást, mint a szivacs. Elvégre a borderek lettek a legintelligensebb kutyák valamilyen felmérés szerint, bár nem emiatt szeretem őket.

2011. febr. 14. 19:48
 2/2 anonim ***** válasza:

Az aussie valóban nyugodtabb fajta egy kicsit.

Azért bordert is lehet tartani 8 óra munka mellett, ha az ember tud vele eleget foglalkozni a munkán kívüli idejében.

De ha úgy érzed, hogy nem tudnád egy border collie igényeit kielégíteni, akkor valóban jobb, ha aussie-t választasz. De az sem kis igényű fajta, ezzel tisztában kell lenni. És a pénztárcádba is jó mélyen bele kell nyúlnod, mert egy aussie bizony drága pénz: kb. 200 ezer forint. Bár színhibásan tudsz venni fele ennyiért is, és hobbi kutyának az is teljesen megfelel, mert az életminőséget nem rontja, annyi, hogy tenyészteni nem szabad vele.

2011. febr. 14. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!