Mit jelentenek ezek a rövidítések (többi lent)?
IPO
HPO
RING
KÖRING
WM-BB
HBJK
HD/A,HD/B,HD/0
F / SCC
ED,BH,K99
Meg a többi ilyesmi rövidítés? Apukám most vesz nekem egy dobermannt és azért szeretném ezeket tudni.kösz
IPO: ebben lehet pontatlan leszek, tudtommal ez egy vizsgarendszer, amiben benne van az engedelmes, az őrző-védő és a nyomkövető is.
HPO: ez sem biztos, hogy pontos, úgy hallottam, hogy most már nem IPO van, hanem az IPO-t hívják HPO-nek, de mint írtam, ez így lehet nem pontos, majd valaki kijavítja. :)
HD/A,HD/B,HD/0: HD a csípőízületi diszplázia szűrés. Az "A" jelentése mentes, a "B" a majdnem mentes. Én még 0-t nem láttam HD-hez írva, de feltételezem, hogy a mentest értik rajta.
ED: könyökízületi diszplázia szűrést jelölik ezzel
BH: kísérőkutya vizsga (engedelmes feladatok pályán és utcai forgalomban)
K99: ez szintén egy vizsgarendszer, van belőle engedelmes, ügyességi és különböző szinteken lehet megcsinálni. [link]
IPO-- FCI rendszerű munkavizsga.
HPO- azt jelzi, Magyarországon vizsgázott IPO-ból
Ring--írd be a keresőbe: mondioring
Kőring--az KÖRUNG = Munkakutyák tenyésztési vizsgája
HBJK= Hungária Belga Juhász Klub
WM BB Belga juhász Világbajnokság.
A "ring" nem rövidítés, hanem a kiállításokon az a körbekerített terület, ahol a kutyákat felvezetik. Olyan, mint a boxolók ringje.
HD (Hip dysplasia) - csípőizületi diszplázia:
A - mentes
B - átmeneti
-----innentől kezdve nem tenyészthető-------
C - enyhe
D - közepes
E - súlyos
ED (Elbow dysplasia) könyökizületi diszplázia
0 - mentes
X - mindkettő
J - jobb
B - bal
De a diszpláziánál a besorolási jelölések országonként változók lehetnek, tehát külföldi kutyáknál láthatsz olyat, hogy A1, A2...
K99 - [link]
Csak egy kis kieg.
IPO = Internationale Prüfungsordnung - az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) vizsgaszabályzata munkakutyáknak. Kötelező minden tagszervezetnek. 1-3 szintje van, a 3. a legmagasabb.
HPO = Magyarországi IPO, a fentiek szerint ugyanazok a vizsgakövetelmények.
BH = Begleithung - kísérőkutya, "alapfokú" vizsga, ennek is 3 szintje van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!