Mit gondoltok, klikker nélkül is lehet eredményes a tanulás?
Mostanában mindenki klikkerrel tanít,csak én vagyok ilyen maradi,hogy jutalomfalattal és,,szép szóval"próbálkozok?
(Nagyon tanulékony,néha szinte,,gondolatolvasó"engedelmes kutyus;kutyaiskolát egyszer látott,akkor is csak az agilitypálya kipróbálása miatt)
Eredményesnek érzed a tanítási módszered? Mert ha igen, nem értem a kérdést. Ha nem, akkor érdemes kipróbálnod.
Tudod hogyan működik? Ahhoz is kell "jutalomfalat" és "szép szó", csak azzal az elvárt viselkedést pontosan meg tudod jelölni, míg nélküle nehézkesebb.
Nézz csak utána! klikker.hu
Egyszerű feladatot, mint az ül, fekszik stb. meg lehet tanítani klikker nélkül. De ennél bonyolultabbat nem hiszem, illetve nem olyan pontosan és gyorsan. Tehát a kulcs a precíz végrehajtás és a gyors, pontos tanítás.
http://www.youtube.com/user/yolle555#p/u/20/oc4y7N3qCGk
Ezek közül a trükkök közül írja le vki - aki a klikkert feleslegesnek érzi -, hogy hogyan tanítaná meg "hagyományos" módszerrel. Tényleg kíváncsi vagyok, így várom a javaslatokat, mert nekem már lövésem sincs.
Bár azt nem értem h mit ért azalatt aki azt írja: "persze a klikker egy könnyebb jutalmazási mód"
Miért baj ha könnyebb úton jutalmazzuk a kutyát, ami számára is világosabb, pontosabb feladat végrehajtást tesz lehetővé? Miért kéne nehezebb, bonyolultabb módot választani, ha van könnyebb?
És aki csak azért nem használja, mert divatos és mert mindenki használja, az vessen magára, mert egy kreatív, vicces, sok oldalú tanítási módszert hagy ki a saját és a kutyájának az életéből. Ráadásul azért nem értem, h miért zavar egyeseket a klikker, ha egyébként jutalomfalatozós tanítást alkalmaznak, vagyis mind a két módszer a pozitív megerősítésen alapul (és nem a negatív élmények elkerülésén, félelmen alapul, mint pl a fojtó nyakörv -> a kutya azért jön szépen, h elkerülje a nyakörv rántásával járó kellemetlenséget)? Ill csak azt tudom elképzelni, h azért, mert egyébként ő maguk nem értik a klikker lényegét és rosszul használják, így nincs vele sikerélményük, sőt kudarcként fognak fel egy-egy trükktanítást.
Ez ugye vicc, hogy klikker nélkül nem lehet az ül-feksziknél bonyolultabb trükköt megtanítani?
Az első kutyám hírből se ismerte a klikkert,és töménytelen mennyiségű trükköt sajátított el,mindet igen rövid idő alatt. Ha a gazda tud jól jutalmazni,és úgy irányítani,hogy a kutya értse a kettő jelentését,akkor pillanatok alatt meg lehet bármit tanítani.
Természetesen hasznos és jó dolog a klikker,de azért ennyire ne magasztoljuk már,hogy anélkül....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!