Van egy Staffordshire-Boxer keverék kutyám 4 hónapos! Ahol lakok van egy elég gáz környék ahol gyakran belém kötnek! Hogy tudom úgy megnevelni a kutyám hogy védjen meg? Hogy segítsen valahogy?
Járj el vele kutyaiskolába (kb. 1 éves korától kezdik el a komoly kiképzést, addig nagyrészt játék)
De tudd, hogyha megharap valakit, szinte biztos, hogy el fogják altatni. Tehát jobban jársz, ha a kutya testi ereje lesz az elrettentés, és nem uszítod senkire.
Én mást javasolnék.Mivel nem küldheted rá mássik emberre a kutyádat (fegyvernek minősül) , ezért az őrző-védőzést nem tartom jó megoldásnak.
Szerintem tanítsd meg a kutyádat valamilyen parancsra ugatni , egy ugató-morgó kutyához nem hinném hogy bárki s oda fog menni,meg hát szépen is nézhet ki egy ilyen keverék :).Erre otthon is meg tudod tanítani.Mikor valaki elmegy a házatok előtt , gondolom megugatja a kutyád , ekkor mondj neki valami parancsszót , mondjuk "hangot".Sokszor meg kell ismételni a dolgot , a lényeg ha ugat mindíg mond a parancsszót és utánna dícsérd meg.Egy idő múlva megpróbálhatod azt , hogy kimész hozzá és mondod neki a parancsszót h ugassson, és ha már le esett neki a dolog ugatni is fog(másképp mint mikor az utcán levőket ugatja , de a lényeg h ugasson ha mondod neki , az én kutyám eleinte csak tátogott :D )
De ha őrző-védőzni szeretnél vele , akkor mindenképp kutyaiskolába kell járni mint már az előttem levő is leírták, de nem támadhat emberre mert elveszik tőled a kutyát.
Ha agresszíven lépnek fel veled szemben, a kutya úgyis fenyegető viselkedést fog felvenni, morogni is fog. Én megtanítottam jelre ugatni a kutyámat, de amikor ezt teszi, akkor teljesen máshogy ugat, egyáltalán nem rémisztő. Ha éppen olyan szituációban leszel, ami ösztönös védekezőreakciót vált ki a kutyából, akkor az lesz a feladatod, hogy ezt a reakciót a neked megfelelő irányba tereld. (Ez az őrző-védőzés lényege) Egy teljesen más irányú parancs, ti. a vezényszóra való ugatás nem fog ebben segíteni.
Az őrző-védő munkának egy ilyen kutya esetében csak előnye lesz, ha megfelelően végzik. Ennek a lényege, hogy a kutya megtanulja irányítani, a benne meglevő agressziót. Vagyis képzett kutya=nagyobb biztonság. Ha pedig minden kötél szakad, így sokkal hatékonyabban tudod megvédeni magad, nem beszélve arról, hogy a rendőrök sem fognak annyira baxtatni, ha vizsgázott kutya tépi le a gatyát a támadóról. Amúgy pedig létezik olyan jogos védelmi helyzet, amiben a kutya simán bevethető. Pl. egy két támadós késes rablásnál már indokolt, ha a kutya semlegesíti a támadókat.
Én azt javasolnám hogy minél elöbb vidd el suliba. Már kölyök korától kezdve fel lehet szépen építeni az öv.-t és egyben a fegyelmet. Kicsi kutyáknak is tartanak öv. foglalkozást. Rongyoznak vele és játékosan hozzászokik mindenhez, még a csattanásokhoz durranásokhoz is. Szerintem ne várj vele egy éves koráig. Fegyelmezni is sokkal könnyebb egy kiskutyát mint egy harminc kilós izomtömeget.
Én a kanárimat is így neveltem, és egy éves korára már mind azokat tudta míg mások ott kínlódtak a kifejlett nj. kutyájukkal. Nem mindegy a súly.
Ha már szépen megy az öv. akkor lehet tömegoszlatásra is tanítani. Ezt a kiképzővel kell megbeszélni, és Ő tudni fogja mikor jön el az ideje.
Ha beléd köt valaki, és kosárral küldöd a kutyát rá, és netán betöri a fejét az illetőnek, simán tudod mondani, hogy kutyád pórázon és szájkosárban volt, és önvédelemből támadott a kutyád amikor az illető már ütésre emelte a kezét. Te meg annyira megillyedtél, hogy mozdulni se tudtál. Innentől kezdve semmi képpen nem te leszel a bűnös, még jól is fogsz kijönni belőle. A helyszínen kérik a kutya papírjait is. ( oltási )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!