Border collie vagy szibériai husky?
kinek? hova? milyen körülmények közé?
nem külső alapján választunk kutyát!
Nos a border collie-nak NAGYON nagy a mozgásigénye, napi szinten kell vele foglalkozni, testileg, agyilag. Teljesen hobby célra nem alkalmas, ő egy munkakutya, tehát kell valamin rendszeres mozgás, pl. agility, terelés, frizbi, fly ball, dog dancing...
És mivel divatos kutya nehéz egészséges fajtatiszta kutyát találni, sok a beteges egyed tehát csak papírral, törzskönyvvel szabad venni (ez a szaporítás probléma minden kutyára vonatkozik de a bordernél különösen oda kell figyelni hogy nehogy hamis papírjai legyenek). Az ára 100.000ft környékén van.
A husky meg nagyon önálló típus, neki is nagy a mozgás igénye, és ha nem foglalkoznak vele akkor megindul a nagy világnak. Benne még nagyon él a falkaösztön, imádja a társaságot, és mindent meg is tesz hogy találjon magának.
Én személy szerint egyiket sem választanám, mindkét fajtával van személyes tapasztalatom, és a kedvenc kutyáim közé tartoznak mert gyönyörű állatok de különleges igényeik vannak amit átlag ember nem igazán tud kielégíteni.
Pl. huskyt szerintem falkában jobb tartani, border collienek meg napi 4-5 óra intenzív mozgás kell amit 8 óra munka mellett én nem tudnék megoldani.
Amiket leírtam általánosságok, mindig vannak kivételek.
Az általam ismert husky kapott egy társat hátha úgy nem szökik, na az Ő megoldása az volt hogy vitte a kicsit is.
De ehhez hozzá tartozik hogy nem foglalkoznak vele, kizárják a kertbe és naponta ha 1 sétát kap...
Tehát ha te reggel-este tudnád sétáltatni, mozgatni, napközben ha nem is vagy otthon de lenne egy társa, és tudnál kialakítani vele egy igazi mély kötődést akkor megpróbálhatod. Persze bombabiztos kerítés az kell.
A nagy mozgásigényű kutyák mind hajlamosak a szökésre és a rombolásra, a husky legendásan, de a border is, sőt, a vizslák és a németjuhászok is nagy számban képviseltetik magukat az utcákon :)
Ha nagyon aktív életet élsz, sok szabadidőd van, és szabadidődben mindened a sport és a kutyázás, akkor szerintem azt gondold át, hogy el tudnád-e viselni a husky sok szőrét, mert azt évente kétszer nagy mennyiségben hullajtja. A mi éghajlatunkra a bordert szokták pártolni.
Husky mellé én akkor is magas és masszív kerítést ajánlanék, ha mozgatva van.
Bár ha le sikerül fárasztani a huskyt, akkor elvileg nem fog ásni, csakhogy ezt nem kizárólag unalmában tudja tenni, hanem ösztönös viselkedés.
Mindegyikkel érdemes kutyás sportokat űzni, mert megvan bennük az igény rá, ott vannak igazán elemükben. A kutyák jobban élvezik, ha megerőltető feladatokat kapnak, és aközben mozogják le magukat és dolgoznak szellemileg is, mintha szimplán lefuttatná őket az ember. A borderre ez különösen igaz, adnod kell neki szellemi elfoglaltságot is. Ezzel szemben a husky ezt nem annyira igényli, sőt, kifejezetten nehéznek tartják a kiképzésüket. Nem mert buták, hanem mert másra használták őket, ott az önállóságot követelték meg.
Az is szempont, hogy milyen jellemet szeretsz, a két fajta között nagyok a különbségek. De ezt majd elmondják mások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!