Milyen trükköket taníthatnék a kutyámnak?
mondtam neki a vezényszót, pl ülj, - ügyelj, h csak egy rövid szó legyen, amit a hangzása alapján megjegyez - és a fenekét lenyomtam a földre, aztán odaadtam neki a jutalomfalatot. aztán mégegyszer, ülj! lenyomtam a fenekét,majd jutalomfalat.ezt ismételgesd még pár napig, utána már magától is menni fog neki. ugyanígy a többi alapfeladattal is.
én most épp azt tanítom neki, h a szeret! vezényszóra megnyalja az arcom. ennek érdekében bekenem az arcom virslivel, mondom h szeret, ő megéri a szagot és lenyalja az arcomról :) még annyira nem megy... :) sok sikert neked, bármilyen kérdésed van írj
Én is megtanítottam pár dologra... 4 éves Border Collie-m van. Ül, fekszik, lábnál közlekedik, ha akarom ott marad, ahol mondtam neki, helló-ra felemeli ülve az első lábát (integet, vagy ha valaki odanyújtja a kezét belecsap, pedig a pacsit nem is tanítottam neki:D)
Ha tartom állva a kezem, és azt mondom "pacsi", akkor felugrik, és az első két lábával pacsit ad a kezeimbe.
"Kér szépen"-nél két lábon álva pitizik
"Bukfenc"re, lefekszik, és fordul egyet a "tengelye" körül... Szerintem ezek olyanok amiket nem nehéz megtanítani, még is látványos, és iszonyat aranyos... :)
Az alapokra nagyon könnyű rávenni a kutyákat bár nem árt fiatal korában elkezdeni :) Kell szerezni valami finomat, amit szeret, ilyen volt nálunk a sajt. Elég belőle nagyon pici kocka. Meg kell vele szagoltatni, és onnantól kezdve bármit megtesz hogy megszerezze. :) Ha az orra elé teszed a kezed, benne a falatka, és kicsit tolod felé, akkor lefog ülni. Érdemes a kezedet a fenekére tenni, hogy ne tudjon hátra lépni, és kicsit megis nyomhatod lefelé (de csak finoman), támogatásként hogy mit vársz tőle. :) Hangosan mondani kell neki közben hogy ül, és ha sokszor megismételteted vele, előbb utóbb berögzül és falat nélkül is ülni fog :)
Fektetésnél ugyanígy, csak lekell raknod a kezedet a földre a falattal... kimondod a fekszik, vagy feküdj parancsot, ha lefeküdt, odaadod neki a juti falatot, és jóóól megdícséred. A kutyák okosak, és szeretik ha a gazdi kedvében járhatnak. :) Ha mosoloygva dícsérgeted, és játszol vele kicsit utána, meglátod milyen boldog lesz. Mindent meglehet nekik tanítani, csak a gazdi kitartása szab gyakran határt. :)
Fúú én voltam az előző is, bocsi hogy közben olyat is írtam amit előttem, de nem láttam... Ezt a "puszit" az enyém is tudja. Annyira aranyos. :) Régóta azt szeretném megtanítani neki hogy "szégyelje magát"... lefekszik és a fejére teszi a két első lábát... Eddig még nem sikerült érdemben jó tanácsot kapnom. Olyat próbáltunk hogy nem túl erős ragasztós szigetelő szalagot ragasztottunk az orrára, amitől azt "vakarta"... Kutyakiképző tanácsolta agility-n, de én úgy sajnáltam, rossz volt nézni ahogy szenved vele, hogy leszedje :S
ha tudtok valamit akkor várom :)
nekem csivava-pekinézer keverékem van. 9 éves és kb 2 éve tanítgatom.
én vagy kutyakaját vagy kukoricát ( szemeset - imádja ) adstam neki.
ha négyet tapsolok akkor a helyéről szalad versenyt a kapuig, mert tudja hogy akkor kimehet.
leguffolok hozzá és mondom hogy "Zsuzsi, puszi" akkor megnyalja az arcomat.
tapsolok kettőt és hívom az ujjaimmal felfelé akkor a derekamig felugrik - emígy is ugrált szóval arra nem volt nehéz betanítani, de mostmár nem igazán tanulgat :)
Én 2 hónapos korától tanítgatom a 2 éves mudimat, ezeket tudja az alapokon kívül: ugass, jobbról kerüld, balról kerüld, hátrálj, az agility akadályai, átbújik a guruló karikán, a földön fekvő karikát az orrával felemeli és átbújik rajta, pacsi, csapj bele, pitizz, kétlábon állás, szlalom a lábaim között előre+hátra, hempergés, átugrik a lábam felett v a karikába hajlított karjaim között, forgás, a lábaim között jön, hordógörgetés, az orrán egyensúlyozza a jutalomfalatot. Egyenlőre nem jut több eszembe, de ha bármelyik érdekel, írj e-mailt és leírom, hogy kell megtanítani. Ajánlott olvasmány:
dogdancing.fw.hu
Kyra Sundance: 101 kutyatrükk
A mit és a hogyanra is sok tippet találsz a kikker.hu oldalon.
Szerintem a tanításnál a legfontosabb, hogy csak pozitív megerősítéssel dolgozz, és kerüld a fizikai ráhatást (fenék lenyomása), sokkal nagyobb élmény, ha a kutya kreativitását fejleszted és hagyod gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!