Őrző-védő képzést adni a kutyának van értelme?
Van egy dobermannom, és sokat gondoltam rá, hogy majd a kutya suli után engedelmességi, meg m inden után ŐV-re vinni, képezni.
De, sokan mondták, hogy annyiból jó, hogy a kutya sportol.
De, ha használni akarod, akkor ha valaki ki akar rabolni, és a kutya megharapja, hiába akartak megölni, vagy bármi, a kutyát veszélyesnek mondják majd.
És páran azt is mondták, hogy hallották, hogy a kutya suliba a csibész, ruhába felismerik, meg ráfognak, ha kell stb. De, volt kutya aki kint, az életben ha volt valami, nem csinált semmit a kutya...
Másnak véleménye?
Ez a fajta szinte ordít, hogy ŐV-zzenek vele. Ösztönkészlete ebben az irányban a legfejlettebb. Az ŐV-nek több haszna is van, nem csak sport:
1. A kutya ki tudja élni ezeket az ösztönöket, vagyis egészségesebb lesz, nem rágja szét belülről ez a feszültség. - erről szól a sport rész
2. A kutyát könnyű megtanítani arra, hogy harapjon, nehéz rávenni arra, hogy mindezt CSAK irányítás alatt tegye. - Az igazi ŐV növeli a Gazda irányítási képességét, csak akkor léphetsz tovább, ha az adott szinten teljesen kontroll alatt tudod tartani a kutyát.
3. Ha az első 2 pont teljesül, a társadalom számára is megnyugtató érzés lesz, hogy a kutyád nem "kapcsol félre", illetve nem esik neki önállóan bárkinek, akit ő veszélyesnek ítél. Nincs annál rosszabb, mint amikor a kutya megijed valamitől, és első nekifutásra a támadást választja, mert nem bízik abban, hogy a Gazda jól ismeri fel a helyzetet. Ennél már csak az a szerencsétlenebb, ha a Gazda ugyanebben a pillanatban nem tudja leállítani a kutyáját.
Ugyanezen okok miatt szerintem bármilyen fajtájú kutyával érdemes ŐV-zni. Nem azért, hogy megvédjen, hanem azért mert magabiztosabb lesz, jobban kézben tartható, és jól le is fárad.
Ha az egész elméleti háttere jobban érdekel, gyere el egy szemináriumra:
Nem csak a sport miatt érdemes őrző-védőzni. Fejleszti a kapcsolatot a kutya és a gazda között, könnyebb kontrollálni a kutyát éles helyzetben, illetve rád fog hallgatni, mert a falkavezér érzetét kelted úgy, hogy te irányítod a kiképzés alatt.
A dobermannak nagyon fejlett őrző-védő ösztönei vannak. Ez egy olyan kutyafajta, amelynek erős, hozzáértő falkavezér kell. A kutyaiskolában segítenek fenntartani ezt a pozíciót a rangsorban. Egyébként ha te irányítasz, akkor ha megtámadnak az utcán, a kutyád közétek fog állni, akkor is, ha nincsen kiképezve, de a kiképzés után tudni fogja, hogy mi a dolga. Ha pedig véletlenül nem te irányítanál, akkor a kutya tévesen úgy gondolhatja, hogy a falka veszélyben van, így neki kell közbelépnie, annak pedig csúnya vége lehet.
Tehát nem csak a sportolás miatt, hanem a kutya-gazda kapcsolat irányából is megéri.
Nagyon is van értelme!
Ugyanis nem csak azt tanulja meg hogy hú de jó megfogni valakit, hanem azt is, hogy első szóra engedni kell.
Pl. én használom a kutyát, bár nem dobim van. Telepet őrzök vele, és nagyon jó képességű kutya.
Öv- re nem nagyon jártunk, max. azért fogott kart, hogy megtanulja, mi az hogy ereszd!
A pályán sose gyakoroltuk a menekülős elfogást. Ám amikor éjjel bemászott egy emberke, és hiába kiabáltam, hogy álljon meg. Utána engedtem a kutyát, persze a telepen nincsen rajta póráz, és nálam se volt.
Mégis kb 50-60 méterről utána rohant, leszedte a karítésről, és a földre szorította, addig amíg odaértem.
Amikor szóltam neki azonnal elengedte, és bekísértük a portára. Mindezt póráz nélkül.
Pedig csak egyszer kétszer Öv. tem vele.
Én a te kutyádnál is javasolnám, és ezt a kutyák játéknak veszik. Nagyon boldogok amikor foghatnak.
ha az alapvető engedelmesség már jól megy maximálisan van értelme ennek a sportnak-így minden örző-védő hajlamot, zsákmányoló ösztönt kontrolláltá lehet tenni, és megtanul a kutya maximálisan a gazdájára és a feladatra fókuszálni mindeközben fizikai és szellemi foglalkoztatásban is részesül ami elnegedhetettlen bármilyen kutyáról is legyen szó
ö-v-re viszont nem minden kutya alkalmas-ehhez azért jó fogáskészség, nagyon stabil idegrendszer is szükséges-de ha nem ö-v akkor pl. az obedience sport is hasonló fegyelmet, koncentrált munkavégzést kíván de pl. nem kell feltétlenül tudni keményen harapnia a kutyának
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!