Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Őrző-védő képzést adni a...

Őrző-védő képzést adni a kutyának van értelme?

Figyelt kérdés

Van egy dobermannom, és sokat gondoltam rá, hogy majd a kutya suli után engedelmességi, meg m inden után ŐV-re vinni, képezni.

De, sokan mondták, hogy annyiból jó, hogy a kutya sportol.

De, ha használni akarod, akkor ha valaki ki akar rabolni, és a kutya megharapja, hiába akartak megölni, vagy bármi, a kutyát veszélyesnek mondják majd.

És páran azt is mondták, hogy hallották, hogy a kutya suliba a csibész, ruhába felismerik, meg ráfognak, ha kell stb. De, volt kutya aki kint, az életben ha volt valami, nem csinált semmit a kutya...

Másnak véleménye?

2010. dec. 30. 09:38
 1/5 anonim ***** válasza:
52%

Ez a fajta szinte ordít, hogy ŐV-zzenek vele. Ösztönkészlete ebben az irányban a legfejlettebb. Az ŐV-nek több haszna is van, nem csak sport:

1. A kutya ki tudja élni ezeket az ösztönöket, vagyis egészségesebb lesz, nem rágja szét belülről ez a feszültség. - erről szól a sport rész

2. A kutyát könnyű megtanítani arra, hogy harapjon, nehéz rávenni arra, hogy mindezt CSAK irányítás alatt tegye. - Az igazi ŐV növeli a Gazda irányítási képességét, csak akkor léphetsz tovább, ha az adott szinten teljesen kontroll alatt tudod tartani a kutyát.

3. Ha az első 2 pont teljesül, a társadalom számára is megnyugtató érzés lesz, hogy a kutyád nem "kapcsol félre", illetve nem esik neki önállóan bárkinek, akit ő veszélyesnek ítél. Nincs annál rosszabb, mint amikor a kutya megijed valamitől, és első nekifutásra a támadást választja, mert nem bízik abban, hogy a Gazda jól ismeri fel a helyzetet. Ennél már csak az a szerencsétlenebb, ha a Gazda ugyanebben a pillanatban nem tudja leállítani a kutyáját.

Ugyanezen okok miatt szerintem bármilyen fajtájú kutyával érdemes ŐV-zni. Nem azért, hogy megvédjen, hanem azért mert magabiztosabb lesz, jobban kézben tartható, és jól le is fárad.

Ha az egész elméleti háttere jobban érdekel, gyere el egy szemináriumra:

[link]

2010. dec. 30. 10:00
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem csak a sport miatt érdemes őrző-védőzni. Fejleszti a kapcsolatot a kutya és a gazda között, könnyebb kontrollálni a kutyát éles helyzetben, illetve rád fog hallgatni, mert a falkavezér érzetét kelted úgy, hogy te irányítod a kiképzés alatt.

A dobermannak nagyon fejlett őrző-védő ösztönei vannak. Ez egy olyan kutyafajta, amelynek erős, hozzáértő falkavezér kell. A kutyaiskolában segítenek fenntartani ezt a pozíciót a rangsorban. Egyébként ha te irányítasz, akkor ha megtámadnak az utcán, a kutyád közétek fog állni, akkor is, ha nincsen kiképezve, de a kiképzés után tudni fogja, hogy mi a dolga. Ha pedig véletlenül nem te irányítanál, akkor a kutya tévesen úgy gondolhatja, hogy a falka veszélyben van, így neki kell közbelépnie, annak pedig csúnya vége lehet.

Tehát nem csak a sportolás miatt, hanem a kutya-gazda kapcsolat irányából is megéri.

2010. dec. 30. 10:21
 3/5 anonim ***** válasza:
Azért jó dobberman az egyik olyan kutyák közül amik szeretnek őrző védőzni, javul a te és kutyád kapcsolata sportol mozog kutyád, igy védi a házatokat sétáltatáskor tégedet kutyáktol emberektől.
2010. dec. 30. 11:21
 4/5 anonim ***** válasza:

Nagyon is van értelme!

Ugyanis nem csak azt tanulja meg hogy hú de jó megfogni valakit, hanem azt is, hogy első szóra engedni kell.

Pl. én használom a kutyát, bár nem dobim van. Telepet őrzök vele, és nagyon jó képességű kutya.

Öv- re nem nagyon jártunk, max. azért fogott kart, hogy megtanulja, mi az hogy ereszd!

A pályán sose gyakoroltuk a menekülős elfogást. Ám amikor éjjel bemászott egy emberke, és hiába kiabáltam, hogy álljon meg. Utána engedtem a kutyát, persze a telepen nincsen rajta póráz, és nálam se volt.

Mégis kb 50-60 méterről utána rohant, leszedte a karítésről, és a földre szorította, addig amíg odaértem.

Amikor szóltam neki azonnal elengedte, és bekísértük a portára. Mindezt póráz nélkül.

Pedig csak egyszer kétszer Öv. tem vele.

Én a te kutyádnál is javasolnám, és ezt a kutyák játéknak veszik. Nagyon boldogok amikor foghatnak.

2010. dec. 30. 11:25
 5/5 anonim ***** válasza:

ha az alapvető engedelmesség már jól megy maximálisan van értelme ennek a sportnak-így minden örző-védő hajlamot, zsákmányoló ösztönt kontrolláltá lehet tenni, és megtanul a kutya maximálisan a gazdájára és a feladatra fókuszálni mindeközben fizikai és szellemi foglalkoztatásban is részesül ami elnegedhetettlen bármilyen kutyáról is legyen szó

ö-v-re viszont nem minden kutya alkalmas-ehhez azért jó fogáskészség, nagyon stabil idegrendszer is szükséges-de ha nem ö-v akkor pl. az obedience sport is hasonló fegyelmet, koncentrált munkavégzést kíván de pl. nem kell feltétlenül tudni keményen harapnia a kutyának

2010. dec. 30. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!