Az Ausztrál juhászkutya mennyire alkalmas házőrzésre v. őrző-védőzésre?
Házőrzésre, örző-védőzésre szerintem nagyon jó kutya, hisz eleve alapból is a birkanyájak őrzésére, terelésére volt kint a juhásszal. Nagyon jól végezte a dolgát, ezen a linken is írják, hogy jó örző-terelő kutya :)
Hobbi szinten minden kutya alkalmas ÖV-re. Magabiztosságot növel, kiélheti a zsákmányösztönt, így megvan az ösztönkifáradása, és izgalmas elfoglaltság kutyára, és gazdára nézve is. Ismerek ÖV-ző westiet és uszkárt is, tehát mindent lehet, de komoly eredményeket szerintem egy ilyen közép méretú juhászkutyától nem lehet elvárni.
házőrzésre is minden kutya alkalmas, a területvédő ösztön a legtöbb kutyában meg van, és jelzi, ha betolakodó érkezik. Ha pedig konkrét veszély van, akkor tökmindegy milyen fajta a kutya, simán lelövik, lefújják, megmérgezik.
"Hobbi szinten minden kutya alkalmas ÖV-re."
Azért ez nemteljesen igaz.Házőrzésre sztem is sok kutya megfelel , mivel csak annyi a dolga hogy jelezzen , de az öv. kicsit más.Sztem válassz másik fajtát ha öv-zni is akarsz.
Az aussie max jelzőkutyának jó, ösztönösen védi a családját, de nem kifejezetten házörző, szerintem erre másik kutya lenne jó, az én aussie-m csak jelez, ha idegen jön.
A schnauzer már jobb házörzőnek, ha mindenképpen házat őrizni szeretnél kutyát, akkor inkább a snaci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!