Mit csináljak ha a kutyám aki még életében nem harapott meg senkit, msot megharapta a tesóm egyik abrátját, a seb feldagadt és kisebb hólyagok keletkeztek a kezén. Esetleg kenőcs? Hideg borogatást tettem már rá. Egyéb?
A gyereknek mindenképpen orvoshoz kell menni, főleg ha az elmúlt 1 évben nem kapott tetanusz oltást. (Ha jól rémlik, már régóta 1 év védettséget ad a tetanusz oltás).
A dezodorral való lefújás (ha tartalmaz alkoholt) még lehet, hogy jó lépés volt (de csak ha tartalmaz alkoholt!), mert fertőtlenít valamelyest. Bár tényleg jobb lenne normálisan kitisztítani és fertőtleníteni a sebet.
Nem utolsó sorban pedig tisztázni a körülményeket, hogy miért harapott az egyébként békés kutya. Kell lennie valamilyen kiváltó oknak.
látom sok fals infó összegyűlt itt, mióta legutóbb felnéztem...
akkor újra:
saját tapasztalataim vannak, az előző kutyám harapott embert. a megharapott fél elismerte, hogy az ő hibája volt, nem tett feljelentést.
DE orvoshoz tetanuszért elment, ott pedig az ügyeleten első kérdés az volt, hogy ismerős vagy ismeretlen kutya harapta-e meg. mivel erre számítottunk, már eleve odaadtam az oltásit neki, fel tudta mutatni, ezzel megúszta a veszettség elleni oltássorozatot.
ha idegen kutya harapta volna meg, akkor végigoltják! ezért fontos bevallani, ha ismerős kutya volt, mert az utólagos veszettségi oltás hosszú és fájdalmas procedúra...
a kutyát ezután 2 hétig megfigyelték - mármint papíron, mert konkrétan nem figyelgette a világon senki. nekem annyi volt a dolgom, hogy az állatorvossal kiállíttassak egy papírt, miszerint a kutya nem beteg (a doki nem is nézett rá a kutyára, elég volt neki ami a könyvben szerepel az oltásokról), ugyanezt a papírt szignózta a hatósági állatorvos is.
ezt a papírt vitte be - napra pontosan 14 nap múlva! - a harapott fél a saját orvosához. ez a dolog jogi menete.
ha a megharapott fél nem tesz feljelentést, akkor NEM fogják elaltatni!
ha a megharapott fél nem tesz feljelentést, akkor semmiképp sem kerül fel rá a veszélyes kutya biléta!
de sajnos, ha a harapás megtörtént, akkor el KELL menni orvoshoz, a kutya szája rengeteg baktériumot tartalmaz, súlyos bajok is lehetnek ebből...
Többször előfordult már nálunk kutyaharapás.
A lányom barátnőjével pingpongozott és egyszerre értek oda a kutyájával a labdáért. Véletlenül a lányom kezét harapta meg a labda helyett.
A fiam le akart szedni a kutyánkról egy rá támadó kutyát és a miénk az ő ujját kapta el.
Én ki akartam venni a kutyám szájából egy beszorult csontdarabot és felsértettem a fogával a kezem.
Aztán hátulról támadni akart egy kutya, a miénk hátrakapott és pont ott volt a lányom karja.
Minden alkalommal kaptunk tetanuszt és bemutattuk az oltási könyveket a körzeti állatorvosnál. Ennyi.
Senki nem kap billogot vagy írják fel a táblára a rosszak közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!