Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Neveletlen kutya - mi a teendő?

Neveletlen kutya - mi a teendő?

Figyelt kérdés
a barátomék kutyája mostanában nagyon idegesítő. a fajtája német spicc, közepes méretű, nem tudom ez számít-e abban, hogy hogyan lehetne rendre nevelni. amikor eszünk, akkor mindig ott ül a lábunk mellett, ami engem nagyon idegesít, mert folyamatosan érzem a szagát, meg amúgy is úgy gondolom, hogy nem ott van a helye evés közben. a barátom anyukája teljesen elkényezteti, őt nem zavarja ha ott ül, meg mindenhova követi is, amerre megy, folyton ott van a lába alatt, de néha utánam is jön, és nem bírom elviselni, de rá sem merek szólni, ha ott van más is, mert hát nem az én kutyám, de amikor egyedül vagyok vele, akkor elküldöm melegebb éghajlatra, mert arra már sikerült megtanítanom, hogy utána nem mászkáljon. a másik dolog meg, hogy mindig felugrál arra a kihúzhat kanapéra, amelyiken alszanak a barátom szülei. nyáron szerencsére sikerült megtanítom arra, hogy ezt nem szabad, és ha mondom neki, akkor el is megy egyből a helyére, de amint ott van a barátom anyukája egyből újra felugrál. a barátom anyukája néha úgy beszél vele, mintha a gyereke lenne a kutya, ami szerintem megint annyira nem jó dolog. van egy olyan hülye szokása is, hogy amikor kimegy a barátom anyukája, akkor elkezd ilyen fura sípló hangot adni, meg remegni, és hiába simogatom, addig nem hagyja abba, amíg vissza nem jön. csak én látom úgy, hogy ez nem egy egészséges ragaszkodás a kutya részéről? meg amikor hosszabb időre megy el a barátom anyukája, akkor tisztára ilyen depressziós lesz. mostanában nagyon idegesít ez az egész, néha szinte már rákiabálnék a kutyára, hogy tudja már, hogy hol van a helye, de amikor ott van a család, akkor nem akarom nevelni, mert néha amikor barátom rákiált, akkor egyből mondják, hogy ne kiabáljon már a kutyával, meg hogy hagyja már békén. meg hát szerintem nem is lenne megoldás kiabálni vele. amikor egyedül voltam vele, annyit sikerült elérnem, hogy rám már jobban hallgat, mert csak ha halkan mondom vagy mutatom neki, hogy menjen a helyére, akkor el is megy, de ha bárki más szól rá, nem megy el, csak ha ráordítanak. meg a múltkor, amikor sötétben elmentünk a ház mellett, akkor végig agresszívan ugatott minket a barátommal, hiába szóltunk neki, hogy mi vagyunk, mintha nem ismert volna meg. a barátomat is idegesíti a dolog sokszor, ő azt mondja, hogy ez a kutya szimplán csak hülye, és buta. nem tudom, hogy csak felfújom a dolgot, azért, mert én máshogy nevelném a kutyámat, vagy ezek a dolgok valóban nagyfokú neveletlenségre utalnak? én nem akarom elhinni, hogy ez a kutya valóban ennyire buta volna. kérlek, aki tud, adjon pár nevelési tippet, amit megejthetnék, mert néha már nagyon idegesít ez a dolog. ja, amúgy a kutya 4 éves körüli, ha ez számít.
2010. dec. 18. 19:36
 1/10 anonim ***** válasza:
52%

Már ne haragudj,de ez NEM IS A TE KUTYÁD!!

MI KÖZÖD VA NHOZZÁ HOGYAN TARTJÁk!!!És mértne lenne egészséges a kutya ragaszkodása!!!Nem gondolod,hogy kicsit pofátlanság amit csinálsz???Gyakorlatilag nincs közöd a kutyához sőt ahogy kivesze ma z írásodból még a barátodnak se sok emrt az anyukájáé.......

Képes annyira ragaszkodni egy kuta,hogy a gazda távollétében depressziós,nekünk is volt ilyen kutyánk...csak nem gondolod,hogy ilyenkor az segítene ha ráordítanak.....megkéne nyugtatni őt és elterelni a figyelmét....Az utálat sehová nem vezet vele szemben,nincs semmi baj a kutyával.

egyébként meg hülye kutya nincsen. Szimplán foglalkozni kéne vele és nem ordítani,a legjobb az lesz ha Te és a barátod elmentek egy kutyaiskolába,nem a kuta miatt hanem azért,hogy Ti megtanuljatok a kutyával bánni.

2010. dec. 18. 19:45
 2/10 anonim ***** válasza:
50%

Igaza van az előzőnek!

Egyébként meg ha kifogásod van a kutya ellen,ne menj oda,és ennyi.

Ha valaki az én otthonomban,az én kutyámat próbálná nevelgetni vagy kritizálni,úgy rúgnám pitsán vizes lábbal,hogy a falu túlvégéig csúszna.

2010. dec. 18. 20:28
 3/10 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem sincs sok közöd a barátod anyukájának kutyájához. Én sem viselném el, ha a saját otthonomba, a saját kutyámat "idegen" akarná nevelgetni.

1. az én kutyám, úgy viselkedjen ahogy nekem tetszik, kit érdekel olyannak a véleménye, aki nem velem lakik (maximum abban az esetben érdekel, ha mondjuk a kutya ráugrál és ő nem szereti)

2. egy "idegennek" nincs beleszólása abba, hogy mi folyik az én házamba

Ahogy előttem is mondták, nem kötelező ott lenni. Ha a barátodnak nem tetszik, akkor szóljon az anyjának, nevelje meg a kutyát.

2010. dec. 18. 20:37
 4/10 anonim ***** válasza:
39%
Különben is,a csaj megy,jön helyette a következő,a kutya marad :)
2010. dec. 18. 21:03
 5/10 A kérdező kommentje:
nem értem, hogy miért kell egyből lehurrogni, csak segítséget kértem. az elsőnek meg az utolsónak meg üzenem, hogy régebb óta vagyok itt, mint ez a kutya, és nem is fogok elmenni. jó fej vagy, nem menjek oda, amikor itt lakom. nem nekem nincs közöm a dologhoz, hanem nektek az életemhez, én csak feltettem egy kérdést egy állattal kapcsolatban, az meg hogy ti nem bírjátok értelmezni, az nem az én értelmi képességeimet tükrözi... hogy miért van hozzá közöm? mert szinte nap mint nap itt vagyok, nem mint "idegen", ahogy írtad, hanem mint családtag. a kutya meg valójában nem is az anyukájáé, hanem a lányáé, akinek nincs rá ideje, és idepasszolta. gondolom, ezért keresett másban kötődést a kutya, és azért ragaszkodik annyira betegesen. meg nem tudom miért állítotok úgy be, mint egy kutyagyűlölőt, mint írtam, semmi bajom az állattal, csak sajnálom. mert amikor felugrik már az asztalra a kajáért, amikor nem vagyunk ott, aztán meg kiabálnak vele, az szerintem nem normális. meg azt is olvastam, hogy azt is meg lehet tanítani neki, hogy ne nézze már ki az ember szájából a kaját. különben is látom rajta, hogy idegbeteg, de ezt sem olvastátok végig (hogy amikor elmegy a barátom anyukája, akkor remeg meg minden, és hogy én szoktam megnyugtatni). az szerintem nem normális, ha egy kutya remeg, ha kimegy valaki a házból. nekünk is volt kutyánk, várta ugyan, hogy visszaérjünk de sosem remegett az idegtől. amúgy meg sok olyan szituáció is volt, amikor én voltam vele itthon egész nap, és tök jól el is voltunk, megtanítottam pár dologra, meg játszottam vele, mert senki másnak nem volt rá ideje. na mindegy, nem is tudom, miért gondoltam, hogy itt válaszra lelek, tele van ez a hely olyan emberekkel, akik folyton csak szitkozódnak, meg nincs annyi agyuk se, hogy értelmezzenek egy szöveget. okostojások a köbön.
2010. dec. 19. 08:34
 6/10 A kérdező kommentje:

ja, amúgy meg, elsőnek, engem olyan ne is próbáljon kioktatni, aki nem tud leírni egy bekezdést caps lock meg helyesírási hiba nélkül.

az utolsónak meg csak annyit, hogy lehet hogy felétek így megy, hogy csak úgy jönnek-mennek a csajok, de mifelénk nem szokás a partner folytonos váltogatása, mert képesek vagyunk hosszútávú kapcsolat kialakítására.

2010. dec. 19. 08:44
 7/10 anonim ***** válasza:

Kérdező abban teljesen igazad van, hogy ez nem normális viselkedés, és nem jó a kutyának sem, hogy így nevelik, vagyis inkább így nem nevelik. De abban meg a többi válaszadónak van igaza, hogy más kutyáját te nem fogod tudni megnevelni.

A legtöbb, amit elérhetsz, hogyha te következetes vagy vele, akkor veled normálisan fog viselkedni. Viszont a kutyák nagyon jó helyzetfelismerők, és simán tudja azt is, hogy a te hatalmad addig tart, míg kettesben vagytok.

Ne simogasd, mikor remeg az idegtől, mert csak megerősíted a feszültségét és a félelmét. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kutya fejében rossz a kialakult rangsor, és azért remeg az idegtől, ha elmegy a gazdája, mert azt hiszi, hogy neki kellene megvédenie a gazdát a rá leselkedő veszélyektől, de ezt nem tudja megtenni, mert nem mehet vele. Ez a teória abban a helyzetben igaz, ha egyébként nem fogad szót a gazdának, ő irányítja a dolgokat, ő a domináns a családban. Ha amúgy szófogadó kutya, akkor csak túlzott kötődés, és önállótlanság áll a háttérben, amit szintén orvosolni kell, és abban is segít a következetesség.

Azt tudod csinálni, hogy leültök a családdal, és megbeszélitek, hogy a kutya szenved ebben a helyzetben, és meg kellene változtatni a neveléshez való hozzáállásukat, mert ha a dolgok így maradnak, akkor egyre rosszabb lesz a közös élet a kutyának is, és a család többi tagjának is. De ezt ne abban a stílusban csináld, ahogy itt írtál, ne azzal indokold, hogy téged idegesít, meg zavar. Onnan közelítsd meg a kérdést, hogy ez a kutyának a legrosszabb.

Az, hogy a kutya felugrik az asztalra, és ott megjutalmazza magát (merthogy kaját talál és meg is eszi) azzal meg is van az aztalra ugrás pozitív következménye, és újra és újra fel fog ugrani. Az, hogy utólag megbüntetik, semmit nem ér, nem is tudja utólag összekötni a következményt a viselkedéssel ami már korábban ráadásul meg lett jutalmazva. Nyilván szerencsétlen állatnak teljesen zavaros a rendszer amiben él, és kínjában próbálja ő felállítani a saját szabályait.

Valahogy fel kellene nyitni a család szemét, mert a kutya nem attól lesz kiegyensúlyozott és boldog, hogy bármit megtehet, hanem attól, hogy érti a világot amiben él, és világosak a szabályok. Vagy nézess meg valamilyen filmet a helyes nevelésről, vagy olvastass el velük valami könyvet, vagy még azt tudod csinálni, hogy te magad utánajársz, hogy mit hogyan kell, és elkezded rendesen nevelni a kutyát. Ha te következetes vagy vele, akkor a kutya simán be fog állni melléd, és hozzád fog igazodni, hozzád megy simit kérni, látni fogják a többiek is, hogy az a jobb, ha következetesen és higgadtan nevelve van a kutya.

2010. dec. 19. 11:33
 8/10 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszodat, nagyon hasznos volt számomra.

amikor ketten vagyunk a kutyával, pont úgy történik minden ahogy mondod: rám hallgat, és normális is, de amint ott van valaki, már hiába mondom neki, kaja közben, hogy menjen a helyére, nem érdekli.

a másik dolog meg a remegés, szerintem az lehet, amit először írtál, hogy félti,és nem tudja megvédeni, mert valójában ő nem egy szófogadó kutya. amikor rászól valaki, hogy menjen a helyére, akkor csak sokadszorra teszi azt, de azt is inkább csak akkor, ha rákiált valaki. ugyanígy történik ez, ha kaját adunk neki, és mondjuk hogy "ül", akkor is csak ritkán teszi azt elsőre, meg felugrál a lábunkra, hogy adjuk már a kaját. szóval számomra ez az, amin változtatni szeretnék, mert látom, hogy ez a kutya tök idegbeteg, meg szorong egy csomó minden miatt. és bár tudom, hogy nem az én kutyám, és igaz, hogy nem az én dolgom megnevelni, de tök sajnálom, hogy ilyen zavarosan él, ezért szeretnék segíteni rajta. a barátom anyukája nem igazán látja ezt, szerintem számára normális, hogy így viselkedik a kutya. ő még örül is neki, hogy ennyire ragaszkodik a kutya, meg mondom neki, hogy nagyon remegett, amikor kiment, akkor is csak mosolyog, és elkezdi dédelgetni.. azt hiszem, megfogadom a tanácsodat, és utánajárok a rendes nevelésnek, és megpróbálom magam nevelni, mert máshogy nemigazán van rá lehetőség.

még egyszer nagyon köszönöm a segítséget, sokat jelentett!:)

2010. dec. 19. 15:59
 9/10 A kérdező kommentje:
*nem igazán
2010. dec. 19. 16:00
 10/10 A kérdező kommentje:
ja, esetleg tudnál valami tanító könyvet ajánlani, ha már így elszántam magam a nevelésre? előre is köszi.
2010. dec. 19. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!