Szeretnék finn spiccet tenyészteni. Hogy "fogjak hozzá"?
Nyugi, nem kell pénzt gyűjtenem, nagyon jól állok anyagilag és beszélek is finnül, az sem gond, ha onnan kell kutyát hozatnom.
Ja és a spicc is helyes magyarul, nemcsak a spitz. Nézz utána, mielőtt okoskodnál...
A tenyésztést nem így kezdjük, h eldöntöm, h én most elkezdek tenyészteni, és hopp én már tenyésztő vagyok ezennel. A tenyésztés az ismerkedéssel kezdődik: a fajtával (gondolom nincs ilyen kutyád, azt se tudod milyen, milyen vele élni - a leírások nem adják vissza egy kutya jellemét, tulajdonságait), a tenyésztőkkel, a vérvonalakkal, az egyes vonalakon belüli erősségekkel, gyengeségekkel, betegségekkel, összeférhetetlenségekkel. Ezek után vagy közben az ember megveszi az első finn spitz kiskutyáját, akivel még közel sem biztos, h tenyészteni fog. Rajta keresztül közelebb kerül a fajtához, saját tapasztalatokat, benyomásokat szerez. Ezeket leginkább interneten keresztül megosztja más finn spitz tartókkal, tenyésztőkkel. Közben eljár vele kiállításokra, leszűreti a fajta örökletes betegségeire. El kell dönteni, h milyen tenyésztési célja van az embernek, mi az amit egy esetleges párosítással el akar érni, mit ad ezzel a fajtának, nemesíti ezzel a fajtát vagy csak lehoz egy alom finn spitz kiskutyát Magyarországon?
Ezek után, ha alkalmasnak találtatik a tenyésztésre, alaposan áttanulmányozva a tk-ét, objektíven megnézve a kutya erősségeit, gyengéit - esetleg a tenyésztővel konzultálva - választ hozzá egy párt, aki a jó tulajdonságokat erősíteni, míg a rosszakat kompenzálni tudja.
A kölyköknek a lehető legnagyobb körültekintés mellett keres gazdát, és követi nyomon későbbi életüket.
Valahogy így. Mindez leírva ennyi. A valóságban ez hosszú évek munkája és nem kevés anyagi ráfordítás. És még mindig fennáll a veszély, h veszel egy ilyen kutyát és kiderül h mégsem olyan amilyennek te elképzelted, nem olyan vele élni és a jelleme sem illik igazából hozzád. Érdemes mérlegelni. Külföldi, főleg skandináv tenyésztők nagyon megválogatják hova adják el a kölykeiket, főleg egy ilyen ritka fajtánál. Nagyon nagy alázatot kell tudnod mutatni a fajta iránt, és számítani kell rá h nem elsőre kapsz kölyköt.
Kénytelen vagy külföldről hozni,mert máshol sem ismert igazán. Sőt, nem túlzás nagyon ritka fajtának nevezni.
Szóval csak reménykedem benne, hogy felesleges millióid vannak erre a fajtára. Arra viszont számíthatsz, hogy nem lesz népszerű. Főleg amint megtudják mire is használták eredetileg. Szomszédaid kedvence biztos nem lesz a kutya!
Én javasolnám első beruházás gyanánt költözz el külterületre, de oda amerre madár se jár. Amint megpillant egyet szüntelen ugatásával fog az agyadra menni (Ez a génjeiben benne van, kinevelni belőle nem fogja tudni senki). Arra már gondolni sem merek, ha lesz 8-10 kutyád - mert ez bizony könnyedén bekövetkezik - egy nyári éjszakán vagy hajnal tájt a verebek,fecskék láttán mind ugatókoncertre rázendítenek. Te azt biztosan jól fogod viselni, vagy tévedek? A szomszédaid biztosan a pokolba fognak kívánni a kutyáiddal együtt, ezt most borítékolom neked.
Én azt javaslom mielőtt bármilyen fajta "tenyésztésébe" fogsz nagyon jól ismered meg a fajtát. Ez pénzbe nem kerül, viszont nagyon sok problémát megelőzhetsz vele.
A külterületre költözést nagyon komolyan mondom, mert nagy létszámú állományt belterületen biztosan nem fognak megengedni tartani. Veszélyezteti mások nyugalmát, és bizonyos fajták esetében a szomszédok biztonságát,testi épségét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!