Tényleg hűségesebbek a juhászkutyák mint a vadászkutyák?
sok helyen hallom hogy a vadászkutyák nem annyira hűségesek szeretik persze a gazdájukat de nem egy emberes vagy nem tenne meg mindent a gazdájáért ez igaz?
úgy értem egy vadászkutya nem lehet annyira hűséges hogy bármit megtenne a gazdájáért ? elszakíthatatlanok a vadászkutyák a gazdájuktól vagy ezek inkább a juhászkutyákra vonatkoznak?
vagy lehet egy vadászkutya is annyira hűséges mint például egy puli vagy más juhászkutya?
vagy ez nevelés kérdése h mennyire fog kötődni a gazdájához?(szerintem ez hülyeség de felvetődött bennem)
szerintetek egy juhászkutya életét áldozná a gazdájáért és ezt ki is mutatja és látszik hogy ez tényleg igaz
szerintetek mi az igazság??
köszi előre is
A vadászkutyát elcsalják az érdekes szagok, kvázi kalandra hívják. Míg a juhász/pásztor kutyákra nem jellemző, hisz ő mindig is a gazdája mellett élete le az életét. Másképpen mondva egy juhász nem díjazza, ha a kutya csatangol.
Csak egyszer csinálja meg, aztán közelebbi ismeretségbe kerülhet a kampós bottal. Évszázadok alatt így szelektálódtak a juhász fajták. A munkakészség és a hűség mindig is elsődleges szempont volt, mert egy juhász semmi/senki a kutyája nélkül. Egy jó juhász kutyát a gazdája mindig a tenyerén "hordozta", mindennél többre tartotta. Számára ő a család egyetlen tagja,mert juhásznak lenni elég magányos munka. Nincs idő családi életre :(
Nem igaz. Ismerek mindkét fajtából egy tucatot közelről, tekintve, hogy mindegyik nagyon népszerű, tele van a környék velük.
Mindkettő nagyon szökős, leginkább így ismerkedtem meg velük (épp az utcán csatangoltak), a juhászkutyák pedig még önállóak, függetlenek is. Hozzájuk keményebb kéz kell. És abban is tudok általánosítani, hogy a vizslák imádják az embereket, tényleg nem egygazdásak, mindenkiért lelkesednek, akivel találkoznak, nem olyan jó házőrzők, és közel sem olyan dominánsak a többi kutyával. Itt meg nem egy szökött németjuhász szétszedett már másik kutyát, harapott meg embert... Az viszont nem igaz, hogy nem olyan hűségesek. Mind két fajta ugyanolyan szigorúan engedelmeskedik a gazdájának. Csak egy szó, és már repülnek is. Attól még, hogy ennyire emberközpontúak, nagyon ragaszkodnak a családhoz a vizslák, csak hát a nagy mozgásigény miatt találnak ki dolgokat (szóval szöknek), de mondom, itt a másik fajtából is van bőven kint.
Mivel egy juhász kutya jobban önállósítja magát, és (amint én tapasztaltam) agresszívebb/dominánsabb is, előbb védelmezik a gazdájukat, mint egy vizsla. De ha őrző-védőzől vele, akkor tök mindegy, egy vizsla is ugyanolyan megbízhatóan fog védeni.
Szerintem mind 2 jobb vadász kutya:vadakat támadja meg azoktol védi meg vadászt vagy családját ha 1 vadal találkoznak sétáltatáskor
juhász kutyák: meg sétáltatásoktol ha megtámad téged 1 kutya vagy 1 idegen őrzővédő fajta németjuhász,amerikai,staforshire terier,pit bull, ezek kereszteződése keveréke meg véd (juhász kutyák erőseb őrzőVédő ösztönösöek mitn farkasok állatokat terelte elkoszált vissza ugata csordába.
Hát nekem volt juhász kutyám is (Német) És most van vadász is vizsla (Magyar). Mindkettő tüneményes szeretetre méltó és HŰSÉGES kutya. A NJ sokkal többet szökött, az tény de akkor még nem is tudtam ennyi mindent a kutyákról.
Viszont az hogy melyik egy emberes szerintem nem kijelenthető mert a NJ is tudta ki foglalkozik vele a legtöbbet és a vizsim is tudja, hogy ki az "ANYJA". De ennek ellenére mindkettő imádta/imádja a családot. :)
A NJ szal nőttem fel ő 4éve lesz, hogy elment az égi mezőkre. A vizslám 2éves lesz tavasszal. Nem tudnám megmondanék köztük különbséget tenni. Mert nem egyformák más fajta más fajta jelleggel. A nj-ba jobban belenevelhető az őrző védőzés, de a vizsla se ugrik mindenki nyakába. Nagyon is megérzi a valaki rossz!!!!!!!! EZT KIMEREM JELENTENI. (Viszont egy NJ jobban el is rontató (sajnos tudok rá példát) :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!