Ki telel a kutya kint a szabadban?
Szia!
A mi kutyánk ide s tova 10 éves tacskó (rövid szőrű). Minden telet kint töltött, természetesen ólban, rongyok/ ruhák között. Mióta (kb egy éve) anyum kidobta az ólat a garázsban telel, de ott sincs sokkal melegebb...
A kutya farkas háziasított alfaja, ők sem fagynak meg télen :)
Azért egy chiuaua-t ne akarj kitenni télre XD
Így van, fajtától függ. Egyrészt a mai kutyák közül sok olyan speciálisan van kitenyésztve, hogy nem sok közük van az őseikhez, és nem nagyon bírják a hideget.
Másrészt vannak olyanok, akik eleve nem bírják ezt az éghajlatot.
Nekem pulik vannak, ilyenekre szoktam odafigyelni:
Ha egész nap minusz van, akkor napi 3-4 szer adok nekik vizet, de egyébként nincs előttük, mert volt, hogy egy idő után köhögtek a hideg víztől, ill. ha nagyon vastagon befagy, nem tudják betörni a jeget.
Ősszel a talppárnáik közül kicsit kivágom a szőrt, mert a jeges hó ha beletapad, elvileg felsértheti a talpát, de ilyet még sose tapasztaltam, akkor se, ha elmulasztottam ezt.
A szájuk körül is megnyírom, hogy a víztől, ételmaradéktól ne csilingeljenek rajtuk 10 cm-es jégcsapok.
-15 °C alatt éjszakára bemehetnek egy hátsó helyiségbe.
De egyébként ilyen -5 °C körül még a házukba se nagyon mennek be, van, hogy éjszakára leheverednek a bejárati ajtó előtt, és reggelre odafagy a szőrük a járólaphoz. :) Nem különösebben érdekli őket.
A Staffi elég rövid szőrű, de nem az a kényeskedő fajta. (mint pl. dalmata... na az fagyos)
Megfagyni, megbetegedni nem fog, de vigyázz rá!
Egy kutya jóval előbb a tudtodra adja, ha már elviselhetetlenül fázik, mint hogy beteg legyen.
Ha nagyon vacog, ki se jön a házából, láthatóan szenved, nyilván tenni kell ellene. Napközben szerintem jól elvan, esetleg éjszakára kellene egy zártabb, szélvédett hely.
Bocs, de elég érthetetlenül fogalmazol...
Amúgy én egy staffit nem tartanék kint, hiába szívós fajta. Rövidszőrű és nagyon embercentrikus, így a gazdi mellett van a helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!