Miért meri azt gondolni bárki, hogy csak a menhelyi kutya tud szeretni?
Igenis tény. A kutyák sem hülyék. Tudják, hogy szerető családba kerültek és ezt igyekeznek kifejezni.
Az más kérdés, hogy egyes kutyáknál hosszabb folyamat, mire a közelükbe engednek valakit, meg sok hozzá nem értő ember van, aki nem tud egy problémás kutyát kezelni.
Ez szerintem megint egyedfüggő.
Aki nagyon rossz körülmények között élt hosszabb ideig, az tényleg jobban megbecsüli azt, aki szerető otthont ad neki.
Azonban amelyik csak kevés ideig volt bizonytalan körülmények között, abban több az önbizalom és annak az érzése, hogy neki jár a szerető otthon.
És abban is van valami, hogy a keverék kutyák általában egészségesebbek. Sok olyan fajta van, akinek már önmagában a fajtajelleg miatt is vannak egészségi problémái.
Azon kívül általában tényleg hamarabb és könnyebben vészelnek át betegségeket.
Ez elég nagy arányban igaz ahhoz, hogy figyelembe kellene venni.
Tény?Ugyan már.Mutassatok már erről hivatalos kutatási eredményeket.
Amint ez meglesz,beszélhetünk tényekről.Addig nem.
Egészségesebbek a keverékek?Furcsa,nem tűnt fel.
Természetesen vannak olyan fajták,ahol gyakoribbak egyes betegségek,és ne feledjük a szaporítók áldásos munkáját.De egyébként...
Furcsa,nem egy keverékről tudok,akiknek ilyen-olyan,sokszor komolyabb betegségük akad.
Most nem egy kennelköhögésre gondolok.
Hanem pl diszplázia,rák, gerincsérv(nem tacskó felépítésű kutya),stb.
Ugyan úgy tudok fajtakutyákat is persze.De semmivel se többről,pedig akad pár kutyás ismerősöm...
A hűség kutyafüggő.Nem attól,hogy menhelyi avagy sem. Van mindkettő,tenyésztőtől vett is,menhelyi is. Ugyan úgy ragaszkodnak,szeretnek minket,egyik se jobban mint a másik(persze árnyalatok vannak).Vannak hálátlan befogadottak,és hálás vettek is. Kutya és meberfüggő dolog.
De ha annyira biztosak vagytok,akkor bizonyítsátok.De komolyan,érdekelne egy ilyen tanulmány.
Tanulmánnyal nem tudok szolgálni, de gondolkozz egy kicsit.
Mennyi keverék kóborol gazdátlanul, étlen, szomjan, férgesen, parazitákkal teli - és túlélik és ha gazdához kerülnek, egészséges és jó kutyák lesznek.
Vajon hány fajtatiszta van köztük?
Ne mondd, hogy fajtatisztát nem dobnak ki, mert nem igaz.
De menhelyen, sintértelepen nagyságrendekkel több fajtatiszta adja fel és költözik az örök vadászmezőkre, mint keverék.
Nekem keverék kutyáim voltak mindig. Nem állítom, hogy nem voltak betegek. Ugyanúgy elkapja őket is, mint bármely más kutyát. Viszont gyorsan túl vannak rajta.
Azon kívül ismétlem, vannak fajták, akik nem a túlszaporítás, vagy vagy a beltenyészt miatt, hanem a fajtajelleg miatt betegesek.
A gerinc betegség kifejezetten tacskó betegség, a szemproblémák, a nehéz légzés a tömpe orrúaknál, a gyomorcsavarodás az óriás termetű ebeknél és még lehet sorolni.
Természetesen.Ahogy vannak tömpe orrú keverékek is,akik ugyan úgy hörögnek.
Mindegy is,parttalan vitába szálltunk.
Te így gondolod,én úgy.A lényeg mégis az,hogy minden kutya ugyan úgy képes a szeretetre,és a ragaszkodásra.Hiszen egy fajról beszélünk,nagy különbségek nincsenek.
Elolvaastad, amiket korábban ítam?
Nem a szeretről beszéltem, nem arról, hogy melyik tud jobban szeretni, sőt.
Én arról beszélek, hogy milyen egészségbeli különbségek vannak a keverék és a fajtatiszta között.
Persze, a tömpe orr okoz légzés nehézséget keveréknél is, de ne felejtsük, hogy a tömpe orrot a tenyésztő álmodta meg divatból és ennek kárát még a keverék is láthatja, de a fajtatiszta elsősorban.
Igazad van,félreolvastam,elnézést érte.
Ennek ellenére továbbra sem értek egyet.
Hol van valami statisztika,miszerint több fajtakutya adja fel menhelyeken,mint keverék?Persze,tudom,jövök megint ezzel,de amíg ez nincs,addig nincs rá bizonyíték,hogy így lenne.
Csak a közvetlen ismeretségi körömből nem egy olyan kutyát ismerek,aki abszolút mix,és mégis ilyen-olyan baja van.
Persze függ,hogy milyen kutyáról beszélünk. Én ha ezt mondom,akkor nem egy teszemazt angol bulldog jelenik meg a szemeim előtt,hanem egy "kutyaformájú" kutya,pl egy mali.
Itt is,ott is vannak mindenre példák. Egy fajta,vagy keverék sem mentesülhet bizonyos betegségek alól,hiszen a genetikát nem tudja kijátszani. Lehet,hogy x generációval azelőtt volt egy beteg őse,pont elég hozzá,még ha arra a kutyára már nyomokban sem emlékeztet.
A másik,amit írtál,hogy jobban kibírják a keverékek.
Ez megint egy olyan kérdés,hol élt addig az a kutya mondjuk.
Mert ha egy keverék valahol az utcán megszületett,ott élt évekig,ellenállt mindennek,oltások,miegyebek nélkül,az igen,egy ellenálló kutya lesz.
De mit is vársz egy kutyától,akinek volt háza,kapta az oltásokat,a kóborkutyáénál minőségibb kajákat,féreghajtót,miegyebet.Aztán utcára kerül.Hogy lehetne elvárni,hogy olyan erős immunrendszere legyen,mint az utcakutyának?És itt most tök mindegy,melyik keverék,melyik fajkutya,sokat számít az,hogy hogyan is nő fel.
Nekem is volt már,van is fajtatiszta és keverék is, de úgy gondolom nem ettől függött egyiküknek az egészségi állapota sem.
De továbbra is tartom,hogy parttalan a vita,neked is van igazad nekem is,egymást meggyőzni úgyse fogjuk tudni.
Hát, csak várd a statisztikát.
Én meg a tényeket nézem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!