Hogyan győzhetem meg róla a kutyámat, hogy jó neki a kertben?
Van 10-12 hónapos, frissen befogadott kutyusunk, aki egyszerűen nem hajlandó kint maradni a kertben. Délelőtt kb.10-délután kb.3-ig, illetve esténként kb.1-2 óráról lenne szó, de szétszedi az ajtót, hogy bejöhessen. Már ott tartok, hogy el fogom náspángolni a fenekét, mert lekaparja a vakolatot az ajtó mellett és az ajtót is tönkreteszi, ahogy be akar jönni. De ez mindig csak egy pillanatra átsuhan az agyamon, aztán természetesen elvetem az ötletet :)
Túl vagyunk a szigorú rászóláson, a figyelmen kívül hagyáson, egyik sem hozott eredményt. Nincs több ötletem. Nektek lenne valami javaslatotok?
Egy frissen befogadott kutya még bizonytalan és fél.
Ha akkor mehetne ki a kertbe, amikor akar és akkor mehetne be a lakásba, amikor akar, idővel többet lenne kint.
De így, hogy erőszakkal kizárják -- büntetés lesz neki a kert.
Nem a séta helyett kell kint lennie, apró, pelenkás tipegő gyerekekkel dolgozom itthon, az otthonomban. A kutyus nagyon kajla, rendkívül erős, buldozerként közlekedik. Felborítaná, összanyalná a kicsiket, ez ugye érthető indok?
Természetesen, naponta 2x visszük egy kisebb és egy komolyabb sétára, sajnos egyelőre csak pórázon, mert még nem kötődik annyira, hogy el merjük engedni. Ezen felül övé az egész kert, és a házunk is, a jelzett időszakokat leszámítva.
Köszönöm nektek a tanácsokat, akkor ezzel is próbát teszünk.
mint Uri Geller
1,2,3 JÓ NEKED ITT!
vagy tegyél az ajtóra egy Kiszel Tünde képet
Ebben amúgy megint igaza van ám oncogitonak:
"Ha akkor mehetne ki a kertbe, amikor akar és akkor mehetne be a lakásba, amikor akar, idővel többet lenne kint.
De így, hogy erőszakkal kizárják -- büntetés lesz neki a kert."
Tényleg ki kéne szoktatni, pozitív élményekkel társítani a kertet, mert ha az ő szemszögéből nézed a dolgot, ilyenkor kizárod a társaságból, amit ő büntetésként él meg.
ÉRtem, hogy gyerekkel nehéz, meg az idő is rossz, de meg kellene próbálni valahogy jutalommá fordítani a kertet. Pl. gyakoroltok bent valamit, csinál egy nagyon jót, akkor ujjongva, örömködve, labdával futás ki a kertbe, nagy játszás, és utána együtt vissza a házba. Egy darabig csak jó dolgok történjenek a kertben, kapjon kint enni, játszatok vele sokat, és ilyenkor ti is látványosan évezzétek a kertet. Ugrándozzatok, hangosan örömködjetek, és utána mindig együtt menjetek be.
Lelkesítsd őt, hogy élvezze a kertet. Esetleg megpróbálkozhatsz azzal, hogyha ezeken már túl vagytok, hogy ha ki akarna menni, akkor nem engeded. hagyod, hogy egy kicsit vágyódjon a kert után, az az érzés meg fog benne maradni, ha végre kimehet, juhééé.
Szerintem egy bizonytalan kutyust a szigorú rászólással csak még jobban elbizonytalanítasz.
Itt vagyok kint, itt rossz lenni, próbálok valamit tenni ellene, attól meg még rosszab lesz, mert még ki is kapok. Ez a kert tök szar hely, itt mindig kikapok.
Kb. ez játszódik le benne szerintem. Érdemes lenne ezt megfordítani.
Nem kell a pontozásra figyelni.
Akinek akár egy tanács is hasznára van, az többet ér minden pontnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!