Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért rág szét mindent a kutyám?

Miért rág szét mindent a kutyám?

Figyelt kérdés
3 hónapja fogadtam örökbe egy kutyát, aki most kb 9-10 hónapos, de mindent megeszik vagy megrág amit talál. Ki tettem a kertbe amíg én dolgozok de ott is megtalálja a seprű nyelet amit félbe rág és leszedi az asztalról a kaki zsákját is ha véletlen ott marad,+azt még hozzá tenném hogy szakadó esőben a kapuban lefekszik és ott vár engem, pedig van egy jó nagy háza ahova csak akkor megy be ha kaja van a kezembe, a lakásban pedig ha nem vagyok mellette az ágytól kezdve a szekrényig megesz mindent akár 10 perc egyedüllét után, de amikor bent vagyok a szobámba vele igazából nem is foglalkozik velem ha próbálnék vele játszani, néha úgy érzem meg van rám sértődve amiért egyedül hagyom őt, ez ellen a kutya iskola segítene? van valakinek ilyen tapasztala a kutyájával kapcsolatban?

tegnap 20:01
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%
A szeparációs szorongás jellegzetes megnyilvánulása. Végre kötődni szeretne, biztonságban szeretné érezni magát, de továbbra is bizonytalanságban tartja a gazdája.
tegnap 22:25
 12/12 anonim ***** válasza:

Persze, a kölyök kutya mindent mrgtághat, de a kérdésben szereplő már 9 hónapos, nem nevezhető kölyöknek.

Igaz, még nem is felnőtt, de már túl van a fogváltáson, ami a rágás egyik oka (a kisgyerek is ösztönösen rág, amikor jön a foga)

Nem értem, miért kellett reflexből a kérdezőre támadni, lesz neki elég baja azzal, hogy a jó szándéka azzal lett "jutalmatva", hogy viselkedési problémái vannak az örökbe fogadott kutyájának.

Az persze tabu, nem illik arról beszélni, hogy a menhelyi kutyák különböző traumákat élhettek át, és az esetleg kihat a viselkedésükre.

Ebben az esetben pl nem is az a legérdekesebb, hogy kényszeresen rág a kutya, hanem az, hogy közömbösen viselkedik, nem vonzódik az emberhez, távolságot tart, játszani sem akar.

Ennek okozója az előéletében történt traumák, ami nem a kutya bűne, de nem is a kérdezőé, hogy nem egy normálisan viselkedő kutyát kapott.

Nem kioktatni kellene, hanem segíteni neki.

Ezt a kutyát szerintem sürgősen szakemberhez kellene vinni, aki "meg tudja fejteni" hogyan lehet a gátlásait, félelmét feloldani.

A kutya jelenlegi viselkedése még csak bosszató, elszomorító, de a megfelelő kötelék (örül a gazdinak, szereti, ha foglalkoznak vele) nélkül megbízhatatlan, akár veszélyes is lehet később.

Az biztos hogy sok türelem kell hozzá, ilyen viselkedési problémák még a gyakorlott kutyásoknak sem egyszerű esetek.

Nem meg van sértődve a kutya, hanem bizalmatlan, a bizalmát kell valahogy elnyerni, és abba nem fér bele, ha bünteted a rágás miatt attól félős, félelemből harapós lehet.

ma 01:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!