Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy a lábamnál jöjjön?
Próbáltam már a kutyámnak úgy megtanítani a lábnál követést, hogy mikor elém lépett, én azonnal megfordultam, és az ellenkező irányba mentem. Ezzel csak azt értem el, hogy "megutálta" a pórázt, és elég sokszor megrágja.
Azután áttértünk a fojtó használatára. Tudom, hogy kell a fojtót használni rendesen, de így sem akar lábnál jönni. Mikor húzni kezd, rászólok, hogy "lábhoz", és "megcsörrentem"(:D) a fojtót, hogy tudja, hogy fojtás következik, ha nem jön lábhoz, de csak kicsit összébb húzza magát, mert tisztában van azzal, hogy mi lesz a következménye a húzásának, de akkor sem akar lábnál jönni.
Nem tudom, mit tehetnék vele, mert elég nagy erő van benne, és egy rémálom vele a séta így.
2. válaszoló: Azt szoktam csinálni, hogyha húz, akkor megrántom a pórázt. De ez nem jött be. Vagy túlságosan bepörög a sétától, vagy teljesen hidegen hagyja, hogy én megrántottam a pórázt (pedig már erősen megrántom, de így sincs haszna). Arra is gondoltam már, hogy nem tudom elég erősen megrántani, hogy megértse, hogy nem szabad húznia, még akkor sem, amikor lát egy cicát. :)
Rendszeresen gyakorlok vele a kertben és korán reggel is ki szoktunk menni gyakorolni a kutyafuttatóra, amikor még nemigen van kint más kutya, és úgy jön lábnál, mint a kis angyal.
De ha az utcán sétálunk, csak akkor jön a lábamnál ha nagyon lefárasztottam (akkor se mindig). De ugye valahogy el kell jutni a kutyajátszótérre, hogy lefáradjon.
Van lehetősége elengedve rohangálni, póráz nélkül is lenni?
Mert ha ez nicns meg, akkor nem lehet elvárni egy kutyától, hogy fegyelmezetten közlekedjen pórázon.
Ha viszont ez meg van, akkor én nagyon ajánlom a visszafordulós módszert, csak jó időzítés, meg kitartás kell hozzá. Nem kell megvárni míg megfeszül a póráz, azonnal vissza kell fordulni. Türelem játék ez tény, és nem két nap alatt fog működni, az is lehet, hogy nem két hét alatt, de előbb-utóbb meg fogja figyelni még a gyengébb képességű kutya is, hogy akkor tud haladni, ha melletted van.
Valószínűleg a fojtó is működik (bár én ellenzem), csak ott is a kitartásodból van hiány. Hosszú ideje berögzült rossz viselkedéseket hosszú ideig tart megváltoztatni is. De ha kitartasz, és következetesen minden egyes alkalommal mikor húz, odateszel egy negatív következményt (megfodulsz, vagy megrántod) akkor meg fogja tanulni, hogy nem szabad húzni.
Én is elleneztem a fojtót, de ha nem azt teszek rá, akkor szószerint repülök utána... (amstaffom van).
A kutyaiskolában meg már azt mondták, hogy ha fojtózok, akkor már ne tegyek rá bőr nyakörvet, mert összezavarja a kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!