Mit csináljak, hogy ne húzzon a kutyám séta közben?
Már úgy érzem, mindent próbáltunk, és kínomban elektromos nyakörvön gondolkozom, hogy ha nagyon húz, picit megcsípje, hátha akkor megtanulná..(és persze utána többet nem használnánk a nyakörvet). Nem szívesen tenném, de nagyon el vagyok keseredve, mert így kb. soha nem tudunk sétálni. Nem kicsi kutya, így ha húz, akkor elhúz konkrétan..
Másfél éve próbálkozunk. Ezalatt 2 kutyasulit próbáltunk és 2 trénert. Próbáltunk nagyon lassan, az alapoktól haladni, figyelemtréninggel stb. próbáltunk először csak a szobában sétálni, aztán az udvaron, aztán ingerszegény utcán stb. hogy fokozatos legyen, de nem működik. Próbáltunk többféle pórázt és sajnos fojtónyakörvet is már. Próbáltuk hogy visszafordulunk, ha nagyon húz, meg azt is, hogy megállok, ha húz, és csak akkor megyünk tovább, ha lábnál megy. Próbáltuk végig jutalomfalattal is vezetni. Semmi sem működik..
Tehát sok módszert próbáltál, csak egyiket sem csináltad végig.
Milyen fajta? Miért olyan kutyát vettél magadhoz, amelyikkel nem bírsz el fizikálisan (és mentálisan sem)?
Megbocsáss, de aki elektromos nyakörvet használ nevelés és jó kapcsolat építés helyett, annak nem kell kutya. És nem az eszköz ellen vagyok, de aki alap nevelésre sem képes, mert nincs érzéke, nem elég következetes vagy tudatos, annak tilos komolyabb eszközöket a kezébe venni!
Próbáld ki a haltit/fejhámot. Először otthon szoktasd hozzá sok jutival, hogy szeresse, elviselje magán és tudjon úgy létezni benne, hogy nem akarja leszedni. Mikor pedig az utcán vagytok, legyen egy második póráz is a nyakörvén/hámján. Annyi a hátránya, hogy itt tényleg melletted kell mennie a kutyának, max egy m-es pórázon, különben sérülésveszélyes.
Az elektromost meg csak nagyon magas szinteken használják lábnál követésre - az már nem is séta -, átlag kutyásnak max behívásra, tiltásra szokták ajánlani.
Nem értem, miért kell egyből támadni? Azért, mert a séta nem megy, még nem gondolom, hogy nem bírok el vele vagy rossz gazdi lennék.. mindent megteszek, ami tőlem telik. Németjuhász kutya, nőstény, lassan 2 éves. A kapcsolatépítés a fő eszköz kiskora óta, és szerintem igen jól sikerült is. Alapvetően mindig rám figyel, mindig követ, mint egy matricakutya, és szavak nélkül is érti, mit várok tőle. Mindenhol, kivéve sétánál. Mindig együtt vagyunk, viszem magammal munkába, nyaralni, mindenhova.. más a németjuhászokat kib***za az udvarba házat őrizni.. én tényleg szeretem, és érzem tőle is a kötődést, szeretetet felém. Jó kutya, soha semmit nem rág meg, nem szed szét, nem ás gödröt, nem csinál semmi rosszat. Éjjel szobakennelben alszik, amit nagyon szeret, babakora óta hozzászoktattam és megszerettettem vele. Mindent meg is tanult szépen, 100%-ban behívható bármikor bárhonnan, tud több, mint 40 trükköt tökéletesen, rengeteget foglalkozom vele, sokat tanulunk, sokat játszunk, sokat kirándulunk (csak ez nehézkes a sétálása miat..) és kutyázni/bandázni is járunk. Fix napirendje van, tényleg próbálok mindent as legjobban csinálni.
Sajnos a környékünkön nincs normális kuytaiskola, az első helyinél 70+ éves a vezető és a módszrei is korabéliek.. ezért elmentünk egy másikba, több nincs is 50 km-es körzetünkben.. de ott meg nem is tanulunk, inkábbb csak játszanak a kutyák. Ezért kerestem személyes oktatót, de az se nagyon van errefelé. Az első, aki állítólag németjucirka szakosodott és halálra dicsérte mindenki, az kb. egy harci kutyát akart volna belőle képezni.. ami nekem nagyon nem tetszett, nem akartam őrző-védőre tanítani, szeretem, hogy mindenkivel barátságos. Így lett egy másik tréner, aki fiatalabb és elvégzett egy csomó szupernek tűnő kutyaoktató módszert, tanulmányt, mai felfogással, lassú, fokozatos kapcsolatépítésre alapozva, meg tényleg meggyőző.. és nem mondom, valami javuzlást talán elért, főleg figyelemtréninggel meg hasonló feladatokkal, de még mindig nagyon nehéz vele sétálni.. pedig hosszú hónapokig próbálkoztunk ezzel az új trénerrel, csak szeptemberben maradt abba, mert hosszabb időre elutazott előbb ő, aztán én..most pedig nem tudom, folytassuk-e vele, mert még mindig túl kevésnek érzem a változást.
Minden fentebb írt módszert (jutalomfalatos vezetés, megállás/megforulás stb.) hosszú ideig gyakoroltunk (kb. fél év) de nem volt eremdénye.. vagyis bent (szoba, udvar) nagyjából ment minden, de kint élesben már nem.
Szóval el vagyok keseredve..
A kapcsolatot úgy értem, hogy ha van egy jó kapcsolatos, akkor póráz nélkül is gond nélkül melletted marad mindig. Akkor fél szavakkal tudod irányítani mindig. Ez hiányzik. Sajnálom, ha nincs kontrollod felette kint, ha nincs meg minden helyzetben az alap figyelme, együttműködni akarása feléd, akkor nincs igazából jó kapcsolatod vele.
Mellesleg az őv nem vadítás, viszont remekül erősíti a kontrollt. Szomorú, hogy őv fajtád van és nem vagy tisztába az ilyen dolgokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!