Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan oldjam meg?

Hogyan oldjam meg?

Figyelt kérdés

Van egy lassan 8 éves félelem reaktív kutyám.

Kb 2 évvel ezelőtt történt, hogy éppen hugom kutyájával és az én kutyámmal memtünk sétálni egy szép kis rétre. Amikor is az történt, hogy megláttam 5-6 kutyát póráz nélkül, egymáshoz közel. A gazda nem volt sehol(lehet koborok voltak). Én próbáltam egy olyan irányt választani, ahol nem vesznek észre. A hugom nem sokkal lemaradva követett engem. Nem úsztuk meg, hogy ne vegyenek észre a kutyák. Jöttek nekünk. Én teljesen bepánikoltam és lefagytam, de a hugomnak volt annyi lélekjelenléte, hogy felkapott a földről egy jó nagy ágat és csapkodta előttünk a földtet. Így a kutyát nem tudtak közelebb jönni. Végül én is összeszedtem magam és én is fagtam egy botot. Már ketten csapkodtuk a földet. A kutyákat eközben folyamatosan a hátam mögött tartottam. Védtem őket. Végül sikerült megúszunk. Semmi bajuk nem lett sem nekünk sem a kutyáknak. Ezt azért meséltem el, mert így már érthetőbb az, hogy miután ez történt,utána ha találkoztunk egy másik kutyával, azt mindig megugatta és rángatta felé a pórázt. Azt érzi, hogy meg kell védenie magát minden kutyától, aki szembe jön. Természetesen tréner segítségét hívtam, akivel sikerült eljutnom egy olyan szintre, hogy "csak" nézze a többi kutyát, de ne törjön ki. És miután rászólok, már a kutyákra sem figyel.

Ma viszont történt egy visszaesés. Vittem a kutyámat sétálni. Erre a kerítéshez jön egy hang nélküli kutya, aki vagy 5-ször volt nagyobb az én kutyámnál. Az a másik kutya a kerítésen túl játszani akart a kutyámmal. "Meghajolt". A kutyám viszont kitört. Nem tudom, hogy mi történhetet, ugyanis kb 1 éve nem is volt hasonló probléma sem, akkor sem ilyen erősen. Elvittem attól a kerítéstöl a kutyám. Majd megvártam míg lenyugszik, és visszamentem, hogy rájöhessek, hogy mi volt a baj. De megint megtörtént. Most ráadásul úgy sikerült, hogy majdnem átestem a kutyámon, mert annyira pörgött. Megpróbáltam még egyszer, viszont ezuttal kb 5 méterrel távolabb a kerítéstől, és akkor rá se hederített a kutyám a másikra. (Tegyük hozzá, hogy ezt az egészet az a másik kutya tök csendben végignézte) Ez volt talán az egyik legnagyobb visszaesés és ezért kezdem elveszteni a reményt, hogy valaha is sikerül ezt a problémát megoldani. Az oktatóm most nem tud segíteni, mert műteni fogják és 3 hónapig nem is tudunk találkozni. Mit tennétek a helyemben? Mielőtt megkapom, tudom, hogy elrontottam, de már több hónapja próbálom megoldani

nov. 21. 21:47
 1/6 anonim válasza:
22%
én olyan helyre vinném sétálni ahol valszeg nincs más kutya.......mármint az én kuyám midig ugat ha találkozunk egy másikkal,de nem forditottam erre nagyobb figyelmet.....
nov. 21. 22:33
 2/6 anonim válasza:
0%
uhh muteni fogjak???kitartaaaas
nov. 21. 22:34
 3/6 anonim ***** válasza:
80%

Nem tudom, hogy milyen skilljei vannak a kutyádnak, talán az lenne a legjobb, ha visszaemlékeznél, hogy az oktatóddal mit csináltatok.

Az enyémek ismerik a tiltást és vannak olyan feladatok, amiket, ha kérek tőlük, elég nagy ingerek mellett is teljesítenek. Egyiknek már a menhelyen is az volt a szórakozása, hogy mikor ki volt engedve az udvarra, végigszaladt a kennelsoron és mindenkivel őrjöngött kicsit. Ő időnként bepróbálkozik, hogy nosztalgiázna a kerítés mögötti kutyákkal, de olyankor elég megállnom és nagyon csúnyán néznem. Néha egy tiltást is kell adnom, de mikor tanultuk, akkor igyekeztem szólni neki a kényes szakaszok előtt és feladatba is raktam, hogy ne hibázzon és ne válasszon egy rosszabb alternatívát, meg így neki is egyértelműbb volt, hogy mit akarok. (a másik amúgy szétesős csóválással menne haverkodni-ha hagynám-, de nagyjából őt is hasonlóan kezelem)

nov. 21. 22:40
 4/6 anonim ***** válasza:
23%

Sajnos az a kutyatréner nemtudta megszüntetni a kutyád problémáját csak elnyomta benne ezt a rossz tulajdonságot, ezért volt az amikor előtört belőle amit írtál.

Nem egyszerü ezt megszüntetni, én megpróbálkoznék másik trénerrel is.

nov. 21. 23:06
 5/6 anonim ***** válasza:
53%
Javíts ki, ha tévedek, de a 2 évvel ezelőtti sztorinál a kutyád hátul maradt és nem tört ki, semmi gond nem volt vele, mégis ahhoz az esethez kötöd a viselkedést. Benned tört el valami, nem a kutyádban. Egyértelműen nem elég szocializált, ehhez mérten pedig ez "normális" reakció volt, főleg, hogy rajtad is érzi a feszkót, ha kutya közelébe kerültök. Szocializálni kell, ennyi a kulcs.
nov. 22. 08:27
 6/6 anonim ***** válasza:

Gyászosak ezek a válaszok.

Kérdező, b+, te magad írtad le:Meglepte a másik kutya, a tiéd megijedt és kitámadott. Nem kell ebből ekkora drámát csinálni, mert:1. Senki nem mondta, hogy a fejlődés lineáris. Mindig vannak kisebb-nagyobb hullámvölgyek.2. Ha melléd állna be egy rosszarcú kétajtós szekrény, lehet, hogy te is előbb ütnél és utána kérdeznél.Szóval NEM rontottál el semmit, a kutya reakciója NORMÁLIS, mégha baromi kellemetlen is.

Szóval, ha eddig nem volt, akkor most legyen egy kutyamentes, szimatolós séta, elvárások nélkül. Aztán önbizalom építő játékok (nálunk ez szimatmunka, klikkeres formálás, különösen 101 to do with a box, de csináljátok azt, ami nektek bevált). A többi kutyát meg egy darabig messzebbről nézegessétek - tehát csináljátok azt, amit a trénerrel csináltatok, csak kikönnyítve a kutyádnak.

nov. 24. 17:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!