Egy átlagos körülmények között tartott kutya mennyire lehet agresszív idegenekkel szemben? Esetleg vészhelyzet esetén?
Láttam egy videót, ahol egy anya otthon elesett, beverte a fejét és elájult. (Kertesházban történt eset) Egy nagyon-nagyon fiatal kisfiú volt vele, aki szólt az arrajáró futárnak.
Az ő esetükben nem volt kutya a háznál, de engem elgondolkodtatott, hogy egy kutya vajon megrémíthette volna a futárt, hogy ne menjen fel az udvarra segíteni? Esetleg akadályozta volna, hogy egy idegen az eszméletlen gazdájához nyúljon? (A kisfiú jelenléte miatt arra tippelek, hogy nem)
A kérdésben az átlagos körülményeket úgy értem, hogy nem kiképzett kutyára gondolok. De ilyen esetre érdemes/ lehet őket tanítani?
Nem szeretném ha a kutyám nyikkanás nélkül felengedne bárkit a portára (esetlegesen betörőt is) , de azt sem, hogy ilyen esetben akadályozzon pl segítségnyújtást.
Szerintem kutya függő is. Nagymamám testvére pl időskorában összeesett az udvaron. A kutya addig ugatott, míg a szomszéd át nem ment. A kutya akkor nyugodott meg, mikor látta, hogy felfedezték, hogy a gazdival baj van. Persze ott a szomszédot ismerte, volt is kulcsa neki a kapuhoz. A néni emiatt kapott időben segítséget és túlélte.
De hogy idegennél mit reagált volna a kutya... Nagyon függ a kutya szamélyiségétől.
Ha határozottan, félelem nélkül megy be az illető, akkor szerintem a kutyák nagy többsége nem fogja bántani, max körbeugatja. Rengeteg videó van a neten bátorságpróbákról vagy hasonlókról, ahol csak nagyon kevés kutya mer belecsípni a betolakodóba. Állandó probléma a pásztorkutyásoknál, hogy még az eredetileg területőrző fajták sem képesek egy elfogadható bártorságpróbát összehozni.
Ha a személy fél és emiatt elkezd meghátrálni, futni vagy épp agresszióval a kutya felé fordulni, akkor már nagyobb az esély, hogy megharaptatja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!