Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet megtanítani a...

Hogyan lehet megtanítani a kutyának a "csend" parancsszót?

Figyelt kérdés

Hisz ha vele vagyok nem ugat. Ha én bent vagyok a házban ő pedig kint, akkor ha kimegyek az ugatására, akkor csak megerősítem benne h milyen jó ugatni, mert a gazdi kijön hozzám, és ez akkor is igaz, ha közben leszidom.

Hogyan kell/lehet megtanítani rá?

aug. 25. 20:28
 1/5 anonim ***** válasza:
59%

Azt mondják, hogy ki kell zökkenteni és akkor jutalmazni, ha abbahagyja az ugatást. Nem tudom mennyire drasztikus, én nem próbáltam, de nekem mondták, hogy kaviccsal töltött palackot kell a kutya mellé(!) ejteni és a koppanásra kizökken, ha abbahagyta az ugatást akkor meg kell jutalmazni, majd mint egyéb feladatoknál később hozzátársítani a parancsszót.

Egyetlen kétségem a fenti módszerrel, hogy lehet hogy nem ijesztgetéssel kellene tanítani, de az elv az lenne, hogy kizökkentsük, abbahagyja az ugatást és ekkor jutalmazzuk.

aug. 25. 21:07
 2/5 anonim ***** válasza:
71%

Foglalkozni kell a kutyaval. Faradt kutya csendes kutya.

Seta, mentalis farasztas kell neki.

aug. 25. 22:02
 3/5 anonim ***** válasza:
87%
Hatorozottan a tilto hangnememben raszoltam , hogy " halgass!" Abbahagyta mindig. 🤷‍♀️
aug. 25. 22:07
 4/5 anonim ***** válasza:
0%

" és ez akkor is igaz, ha közben leszidom."

Ez jó nagy hülyeség!!!

Komoly fegyelmezésed lehet, ha örül neki a kutya...

Ha eddig ez történt, az csak annyit jelent, hogy nem vesz komolyan, tehát messze nem elég szigorú a fegyelmezésed.

De valószínűbbnek tartom, hogy ezt csak úgy hallottad valami túlképzett szakértőtől.

A lényeg, hogy ne nagyon hangoskodj, mert éppen hangoskodást akarsz megszüntetni, ha ezt olyan módon teszed, hogy túl akarod kiabálni, az csak olaj a tűzre.

(Mondjuk ezen a ponton elég fontos lenne tudni, hogy MIÉRT ugat a kutya, mert rohadtul nem mindegy)

A fegyelmezésnek pedig addig kell tartania, amíg a lelkiállapota meg nem változik, tehát nem látod rajta egyértelműen a követő, és nyugodt állapotot!

NEM az ugatást kell leállítani! Ha megmarad az ugatást kiváltó ok, tehát terület védő, domináns, izgatott állapot, akkor pár másodpercen belül újrakezdi az ugatást.

Ha csak az ugatást állítod le, azzal ugyanúgy tökéletesen semmit nem érsz el, mint bármiféle más nem kívánt viselkedés tiltásánál (pl. póráz húzás) ha csak konkrétan a cselekményt állítod le.

aug. 26. 02:19
 5/5 anonim ***** válasza:
79%

...egyébként a 2-esnek részben igaza van.

Igaz, nem erről szól a kérdés, hanem a fegyelmezésről, de amiket leírtam, (4-es vagyok) annak a 2-es által leírtak a feltételei!

Tehát a helyes sorrend, fizikai, szellemi lefárasztás, (ez önmagában nem elég!) majd a fegyelmezés. Ha az első kettő nincs meg, nem nagyon tudsz tőle semmit elvárni.

Mivel (és itt nem hagy nyugodni a kérdés megfogalmazása)

a "csend parancsszó" az nem egy olyan parancsszó, mint mondjuk az ül, vagy fekszik, vagy bármi ilyen cirkuszi mutatvány.

Utóbbiakat egy jutalomfalatért megteszi a kutya, nem kell hozzá megváltoztatni a pszichés állapotát, a legkisebb tisztelet nélkül is végrehajtja a kutya.

Valamiről letiltani a kutyát, -legyen az ugatás- az fegyelmezés kategória, nem parancs végrehajtás. Ehhez pedig elengedhetetlen a tisztelet, a tekintély, és a bizalom, a kutya részéről, hogy jó döntést hozol. (mondjuk ha területvédésnél tiltod le az ugatásról, bíznia kell benned, hogy az ő csendre intése mellett is, el tudod látni a terület védelmét)

aug. 26. 02:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!