Teljesen elrontottam a kutyám tanítását?
A kutyámat klikker és jutalomfalat segítségével tanítottam.
Néha jutalomfalat nélkül is teljesíti a parancsokat (szerintem csak azért, mert azt hiszi, van nálam), de leginkább akkor, ha van nálam jutalomfalat. Erről hogy szoktathatom le? Vagy már nem tehetek semmit? :S
Nem rontottad el a tanítását.
Egyébként amikor nem adsz jutalmat, akkor is klikkelsz? Arra figyelj, hogy ha valamiért klikkelsz, a klikket mindig jutalom kövesse, mert anélkül semmi értelme az egésznek! A kutyának tudnia kell, hogy klikk után mindig a jutalom jön, ezzel motiválod..
Ha valamit már rendesen tud, akkor már nem klikkelek. Klikkelés után mindig adok jutalomfalatot. A kutyaoviban is felhívták erre a gazdik figyelmét.
És köszi a válaszokat. :)
Nem rontottad el, ne aggódj. De tény, hogy klikkerezésnél a legnehezebb (gazda számára) rész a falat és a klikk elhagyása.
Azt azért érdemes tudni, hogy a kutya ezer apró dolgot megfigyel a környezetében, és az alapján hajtja végre a viselkedést. Nagyon rosszul általánosítanak, viszont nagyon jó megfigyelők. Tehát mondjuk mikor elkezdesz ültetni tanulni, eleinte az is bezavarja, ha te máshol álssz, vagy mondjuk a konyhában tudja, de a nappaliban nem. Tehát elvárni csak akkor tudsz egy viselkedést, ha már mindenhol, idegenhelyen is ismeri. Szóval amíg nem tuti biztos a tudása, addig magas ingerkörnyezetben, idegen helyen még érdemes jutalmazni.
A leszoktatáshoz pedig változó arányú megerősítést kell alkalmazni. Tehát nem egyik napról a másikra vonod meg a jutalmat, hanem szépen fokozatosan.Először ugye minden ülésre kap, aztán csak minden harmadikra, majd megint mindngyikre, majd csak minden negyedikre, aztán minden másodikra, stb. A lényeg, hogy kiszámíthatatolan legyen. Nálunk olyan gond is volt, hogy csak akkor csinálta a feladatot, ha nálam volt a falattartó, tehát már eleve azt összekötötte. Erre jó megoldás, ha néha falattartó nélkül mész, de kajával a zsebedben, hogy tudja, hogy olyankor is lehet nálad falat, mikor nem látja.
Itt egy jó cikk al eszoktatásról: [link]
DE szerintem, ha még oviztok, ne legyen túl nagy az elvárásod, egyelőre a legfontosabb cél, hogy akarjon tanulni, akarjon veled dolgozni a kutya, az elvárások ráérnek nagyobb korában.
Hova jársz kutyaoviba? Csak mert mi most nőttünk ki az oviból, és nagyon sok klikkeres ismerettel gazdagodtunk.
Szerintem sem rontottad el a kutyád tanítását. Nálunk is probléma volt az,hogy pl nem jött oda, ha hívtam, mert látta, hogy nincs nálam a jutalomfalattartó. Szerintem minden feladat, engedelmesség alapja a megfelelő kötődés a gazdihoz. Az egyik válaszoló tulajdonképpen leírt mindent a klikker elhagyásáról, de a legfontosabbat kihagyta: a klikker elhagyásához végtelen türelem kell. Nekünk a legelső kutyaóvodás órán megmondták, hogy csak akkor vágjunk bele a klikkeres képzésbe, ha van türelmünk.. Gyorsan tanul, de nehezen szokik le a kajáról. Mi is ennek a levét szívjuk most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!