Honna veszi a köznép, hogy a kutya/macskatartó "köteles az állatot a telken belül tartani"? Nem szamárság ez?
Ezalapján nem vihetném pórázon sem ki sétélni, mert akkor már el is hagyta a telket.
A törvényt megnéztem, azt írja, hogy a "szökését köteles megakadélyozni".
Honnan veszik ezt fenti tré megfogalmazást, amit minden kérdéshez odaböknek?
11 ez igaz, csak semmi köze a kérdéshez. Elovlastad a második mondattól is?
Egyébként görögöknél jártam, ott igen, tele volt minden kutyákkal.
Köszönöm a válaszokat.
Ezt olyan kontextusban szokták használni, hogy "köteles vagy a macskádat a telkeden belül tartani". Ez nem azt jelenti, hogy pórázon sem viheted ki, de miért így fogalmaznak? Hány embert láttál pórázzal macskát sétáltatni? Magyarországon a macska telken kívülre engedése azt jelenti, hogy felügyelet nélkül szélnek engedem a macskát, aztán majd hazajön ha akar. Ez miért problémás? Elsősorban mert azért az állatért felelősséget vállaltál, aztán meg gyakorlatilag kiraktad az utcára, amire az idevágó paragrafust idézem:
"Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos."
Mit is csinálnak gyakorlatban a macskákkal? "Adjál neki enni, aztán hagyd élni az életét" (természetesen akinek nem inge ne vegye magára). Igen, csak napi egyszeri etetés amellett, hogy amúgy tökre leszarom mi történik vele nem felelősségvállalás.
De egyébként is miért probléma, hogy a macska az utcán van? Persze mindenki azt mondja, hogy "az én macskám önmagában nem okoz kárt", csak vagy mindenkinek engedjük hogy kiengedje és rohadt sokan lesznek, vagy senkinek (gyakorlatban jelenleg ez mindenkinek meg van engedve). Aztán az utcán lévő macskák vadásznak a védett madarakra, hüllőkre, kétéltűekre, kisemlősökre szórákozásból, más telkén károkat okoznak (nézz körül gyakorin, itt is van kérdés vele kapcsolatban, ez egy valós probléma), emellett önmagára is veszélyes, hiszen ijedtében az autó elé szaladhat. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szándékosan autó elé ugrik, hanem a macska zsákmányállat is, a nagyobb ragadozók vadásznak rá. Amikor egy nagy jármű közeledik felé, akkor számára nem egyértelmű hogy az nem él, vagy nem miatta megy arra, ő csak annyit érzékel, hogy egy nagy gyorsan haladó dolog közeledik felé és úgy bepánikol, mint amikor a közeledő ember elől menekül. Ilyenkor természetesen nem felé rohan, de ijedtében próbál menekülni, amerre lát és ha nincs szerencséje keresztezi az autó útvonalát. Aztán szegény sofőrbe hiába verte bele anno a vezetésoktató, hogy macska miatt nem fékezünk, jó lelkű ember mégsem akarja elgázolni az állatot, balesetveszélyes is. Kihangsúlyozom, ez most nem egy egyedre értendő, hanem arra, hogy majdnem minden macskát az utcán tartanak, a kinti macskákhoz képest elhanyagolható a benti macskák száma.
És ilyenkor szoktak habzó szájjal megtámadni, hogy "engedd szabadon, ez nem szobanövény", mintha csak két véglet létezne és közötte semmi. Van egy csomó köztes út, a teljesség igénye nélkül lehet építeni macskabiztos kerítést, kifutót, a házban senkinek sem kell az állatot ketrecbe zárni, ha elég menő vagy viheted magaddal sétálni, stb. Igen, tudom hogy sokan nem akarnak állatra költeni, de nem véletlenül próbálják az emberek szájába rágni, hogy az állattartás drága hobbi.
A kutyáknál pedig más országokban látunk példát. Amikor Romániában voltam én is élőben tapasztaltam, kóbor falkákkal volt tele a terület, de mind csapzott, hiányos szőrzettel rendelkezett, tiszta vörös volt a szemük, a többségük le volt fogyva és nem mentem oda megsimogatni őket, közelebbről valószínűleg részletesebb képet kaptam volna az állapotukról.
De itt egyébként nem csak kutyákról, macskákról van szó. Például a nővéremet már támadta meg utcán kóborló kakas, valószínűleg védte a szintén utcán lévő tyúkjait, a gazdájuk természetesen sehol nem volt. Faluszéleken őket is ki szokás engedni, hogy nyugodtan kapirgásszanak, csak rájuk sem szokás felügyelni.
Meg azért szokták így írni, mert félreértelmezhető. Hallottam már, hogy akkor számít az állat kintléte szökésnek, ha a gazda nem szándékosan engedte ki. A macskák esetében például több, mint 90% a gazda tudomásával van az utcán, ez pedig többek szerint nem kiszökés.
"Hallottam már, hogy akkor számít az állat kintléte szökésnek, ha a gazda nem szándékosan engedte ki."
A jogászok pont ilyen apróságokkal szoktak operálni. Ha a szökés nincs pontosan definiálva, akkor kapufa, pont ezért is ritka, hogy büntetést szabnak ki.
Egyébként az is vicc, hogy a paragrafusnak van egy olyan pontja is, miszerint "Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani."
Tehát eszerint valóban állatkízás bizonyos mcsakákat 100 négyzetméterre bezárni, ha annak négyzetkilométres mozgástérre van igénye.
Persze nekem egyik macska sem kijárós, egyik annyira nem fél semmitöl, hogy ezért fe´ltem, a másik meg mentett cica, valami trauma folyományként nem hajlandó1 m-nél messzebbre menni az ajtótól, öt párom kintinek akarta volna, szerencsére nem lett az.
Még az is érdekes, hogy pl. a német törvények megengedik a kijárást, csak ivartalanítva legyen, söt vannak menhelyek, akik kiírják, hogy benti, vagy kinti-benti tartásra adják ki.
Inkább a hozzád hasonló, minden szrba belekötő embereket kellene az internettől távol tartani.
Marha idegesítő személyiség lehetsz.
Ezt azok a majmok mantrázzák papagáj módjára mindenhova, akik: nem macskatartók, madárb.zik, vagy valami fanatikus macskavédők, akik szerint az a macskatartás, meg macskavédelem, ha bezsúfolsz 780 macskát egy lakótelep 8. emeleti lakásába.
1 olyan esetet mondjanak, amikor azért történt feljelentés, eltiltás, mert egy macska kiment....
Jog, meg állattartási törvény szerint is abszurd dolog.
Főként a kutyákra vonatkozik, érthető okokból.
De amikor a macskákhoz odapofázza valami debil minden esetben, hogy tartsd telken belül....na tudnám 3x minimum szájbarúgni.
Az ilyen hülye még életében nem látott egy 3 méteres betonkerítésen is átmászó macskát. Elég egy kis szög, már arról felugrik a tetejére.
LEHETETLENSÉG telken belül tartani macskát.
15 bagoly mondja. Idejössz a fitymaszükületes pingvinpofáddal valamit beszólni, mert mindenbe bele kell pofáznod valamit, mindegy, hogy a tém´hoz semmi köze.
Nem vetted észre, hogy gyakran kerülnek az embertársaid?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!