Legjobb őrző-védő kutya?
Sziasztok! Itt az ideje,hogy második kutyusunkat is kiválasszuk,mivel kertesházba költöztünk.
Van jelenleg egy 4 éves kutyusunk, akit örökbefogadtunk még 6hónaposan.
Minden héten járunk kutyasuliba és 2éve őrző-védőzik is,de úgy érezzük,hogy szeretnénk egy kifejezetten ebben is nagyon ügyes kutyát,de nem tudjuk melyik az,amelyik megfelelő lenne a mi életritmusunkba.
(Egyébként azért írom többesszámba, mert a párommal együtt visszük mindig , vagy felválta)
Napi kb másfél órát mozgunk lényegében. Rendszeres kutyasulizas van, ahogy írtam is.
Rottweileren gondolkodtam,de sok helyen látom,hogy 1,5éves kora körül már nem játszik valamiért a kutyákkal :/ inkább elvileg támadja...és ugye nekem van a 4éves kutyusom... + hetente több kutyussal is talizunk a kutyafuttatóba..
Pedig nagyon szimpatikus volt. Milyen kutyát tudtok ajánlani (még)?
Németjuhászt,dobermannt nem szeretnék!
Én is láttam kifejezetten jó rottweilert őrző-védőn, az átlag küllem német juhásznál jobb volt, kb. azt a szintet tudta, mint a legjobb küllem német juhászok. A munkavonalas német juhász és a malinois szintjét azonban nem érte el.
Amik még kifejezetten jók tudnak lenni, az óriás schnauzerek. IPO világbajnokságokon néha befér egy-egy roti és schnauzer a TOP100-ba.
Ha területőrzés a cél, akkor viszont pásztorkutya. Télen-nyáron, esőben, fagyban, ösztönösen védenek.
Utolsó vagyok.
Én őrző védőre kisebb családnak erősen csak a rottweilert tudom javasolni, nekem is ez vált be, volt előtte minden-féle.
A német juhász az, ami még jó volt, de mára már jóval körülményesebb, mert sokkal egészségtelenebb fajta általánosságban.
Malinois: hm. szintén jó, de egy energiabomba, párnak, vagy hobbira nem javaslom, túl sok oda.
Erőben fele, mint a roti. A roti meg általában sokkal nyugodtabb, kis foglalkozás, aztán otthon elnyújtózik.
Dobermann: többet nem kell, állandóan ugat. Kb. Rottweiler, agárral felhigítva. Ösztönre sokkal kevesebb, mint egy roti.
Cane Corso: fizikai erőre penge, szép is - agyilag jóval kevésbé képezhető, mint egy roti.
Amstaff, pitbull: főleg, nem igazán őrző védőre van.
Csomó idő, pénz megy a lefolyóba, mire azzal eredményt kapsz, ha kapsz összehasonlítva a rotival.
Kaukázusi, kuvasz és társai: zömében alkalmatlanok ezekre a képzésekre, feladatokra
Jelenleg családnak, ŐV-re a roti az egyik legjobb fajta, és egészségre is jók, nem egy zavaróan nagy energiabombák.
Ez tökéletesen így van.
Németjuhász lehet világbajnok.
Annak a fajtának a jó előállítása viszont egyáltalán nem olyan, mint a rotié.
Így aki világbajnokságra készül annak a working dog.com-ot javaslom nézelődni.
Ha viszont csupán szeretne egy szuper kiskutyát a magyar árakra szabva hobbiból elvinni őrző védőre, és ott jól teljesíteni... Abban lehet, hogy tudok segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!