Lakásban kicsi vagy nagy testű kutya? Előnyök hátrányok? Tapasztalatok?
Hát pl az érdekelt, hogy a nagy kutya több koszt, sarat, vizet bevisz esős napokon, megrázza a csutakos bundáját, minden olyan lesz. Egy picit meg hamar meg lehet mosni, törölni, szárítani. Vagy nem is muszáj szakadó esőben kivinni, mert ott a kutyapelenka vészhelyzet esetére, egy nagy kutya beterít egyszerre 2 pelenkát, na meg mozogni mindenképpen ki kell vinni a nagyot, szakadó esőben és, ha 40 fokos lázzal döglesz otthon is. De kicsi kutyával a mozgást meg a játékot a lakásban is meg lehet oldani.
A másik dolog, az etetés, a hús, a táp, minden nagyon drága, nem beszélve a gyógytápokról, esetleges gyógyszerekről, amiket testtömegre kell adagolni, ha netalántán beteg lesz, ott a nagy sokkal többe kerül.
A harmadik, hogy ha olyan van, nekem nincs autóm, egy kicsi kutyát ölbe kapok és viszem orvoshoz, a nagyot hogy viszem be, ha kb lábra állni se tud? Ugyanez a lépcsővel, bár van lift, de ha éppen elromlik, ő meg sehogy sem bír már lépcsőzni, mert annyira idős, de én nem bírom el, meddig szobrozunk a liftre várva?
Plusz egy nagytestű kutya felnőttként oké, megtanulja, hogy éjszaka és gazdi munka ideje alatt pihenni kell, nem rombolunk, de addig, míg kölyök és kamasz, leamortizálja a lakást. A pici kutya ebből a szempontból is "előnyösebb", mert nem tud akkora kárt tenni a lakásban.
Ilyesmikre voltam kíváncsi, itthon ezeken agyalgattam, hogy tudnám megoldani a dolgokat, de nem hiszem, hogy pénzben, takarítási vágyban és kényszerhelyzet esetén meg tudnék oldani egy nagytestű kutyát.
A kutya etetése és orvosvivése irreleváns pedig a kiírt kérdésedtől, mert ez nem lakás függvénye. Kertes háznál nem vinnéd orvoshoz, nem etetnéd?... :)
A kistestű kutyáknak is igénye van a sétára, nem csak a mozgás, hanem az ingerek miatt is, így nem biztos, hogy érdemes eleve abban gondolkozni, hogy lespórolhatod-e a sétát bármikor.
Igazad van, az etetés és orvosi költségek nem a tartás helyétől függ, az már csak az a ráadás, amivel lebeszélem magam, igazából a sok kosz, meg a mozgatás, ami a lényeg, hogy nem feltétlenül tudnám megoldani a nagytestű esetében.
Nem lespórolásként írtam, de nagyon rossz időben ő is inkább szívesebben játszik bent, pisilni is tud bent, nagy esetén ez nem megoldható, nem fér el, hogy bent játsszon.
Másik, hogy ha öreg lesz és nem bírja ki a 9 órát, míg munka miatt távol vagyok és anyukám se fiatal már, lehet, hogy 10 év múlva nem tudja majd már levinni a kutyát, akkor egy kicsi kutya elintézi bent, peluson, de egy nagynak, mint említettem, 2-3 is kell.
Ezeket figyelembe véve valóban a kistestű a jobb választás.
De ez nem a lakás függvénye, hanem a ti életmódotoké inkább. Ettől még bölcsen teszitek, hogy ezt belekalkuláljátok, és ezzel számoltok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!