Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyám minden mozgó autónak,...

A kutyám minden mozgó autónak, biciklistának neki akar menni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Pontosabban a szüleim kutyája, csak én fogadtam örökbe, elég spontán sztori volt... Lényeg, hogy a szüleimmel van, mert nálam a 35 nm-es albiban nem érezné jól magát, ráadásul a szüleim home-office-ban dolgoznak így szívesen bevállalták.

Egy pitbull-labrador keverékről van szó, szuka, fél éves múlt.

Nagyon atletikus, emiatt a mozgásigénye iszonyat nagy. Hiába van kert és hiába viszik el a szüleim majdnem minden nap 6 km-es sétákra, nem elég neki. Egész nap pörög. Még nincs ivartalanítva, de tervben van, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen is. Egyébként nem rossz a természete, barátságos (néha tulságosan is), lehet fegyelmezni, de tény, nem lesi minden utasításunkat. Amikor sétálni viszem mindig legalább 10kmt megyünk. Ilyenkor leviszem az ártéri erdőbe, illetve a Dunaparton sétálunk végig, ahol kedvére kirohangálhatja magát, fölmászik a folyóparti füzesekre, úszik... Ilyenkor általában szót fogad: ha hívom, akkor jön, szóval ezzel nincs baj. Viszont valahányszor egy forgalmasabb helyre megyünk (ilyenkor pórázzal megyünk !!!) meglát egy mozgó autót, vagy egy biciklistát, akkor neki akar menni. Mintha prédának nézné őket. Volt olyan, hogy amikor megláttam egy közeledő autót, akkor leültettem, és megfeszítettem a pórázt, és volt mikor sikerült hogy nem ugrott neki a kocsinak (a szüleim is ezt csinálják), de a 600. autónál már elfáradok rendesen és utána már a kutya is elviselhetetlen. Mit lehetne csinálni, hogy erről leszoktassam.

2023. jún. 6. 12:12
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
A szüleim mindig leültetik ha látnak egy közelgő autót, vagy összejön vagy nem. Szerintetek mivel lehetne motiválni?
2023. jún. 6. 15:21
 12/20 A kérdező kommentje:
Meg ami még nagyon nehéz az a póráz rárakása. Le kell fogni mert nem bír megmaradni egy helyben. Mindent játéknak fog fel.
2023. jún. 6. 15:23
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Még kölyök a kutyád.Már rég el kellett volna érnetek, hogy pár percre nyugiban maradjon póráz feladásakor.

Hosszú idő lesz, de csak akkor mehet a póráz, ha nyugton tűri. Ugrál, póráz eltesz, vár.

Az autó kergetés is időigényes dolog, míg leszokik róla. A szüleid jól csinálják. Csak éppen nem lehet elvárni egy 6 hónapos kutyától, hogy akár egy héten belül megfeleljen az elvárásnak.

2023. jún. 6. 15:54
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

A kedélyek lenyugtatása végett: nekünk is bull-labrador keverékünk van, 5,5 éves, 3,5 évesen fogadtuk örökbe. Utcáról, kölykökkel került a menhelyre, ahol a kölykök elpusztultak. Minimális kutyás tapasztalattal, nem a keménykezűgazda mintapéldányaként fogadtuk be, úgy, hogy - mint kiderült - más kutyákra közepesen reaktív volt, de a közelébe sem kellett menni elektromos nyakörvnek; szerintem nagyon jó kis mixtura jött össze a két fajtából (bár a miénkbe valószínűleg van még nagyszülői szinten más is).

2-es: Elektromos nyakörvet ajánlani csak azért (meg úgy általában is), mert bull típus... ne már!

A 3-as meg akkora butaságot ír... családi kutya mindkét fajta (a falkavezérség kérdésébe meg ne is menjünk bele), nem tipikusan egygazdás kutyák.

Amire felhívnám a figyelmet: a kérdező kutyája még kölyök (6 hónapos) és csak autókra, biciklisekre (amikhez hét közben nincs hozzászoktatva) csinálja ezt, nem emberre, nem másik kutyára.

Kérdező: kutyaovi, kutyasuli, tréner --> megtanítják neked és a szüleidnek, hogyan kell nevelni, tanítani (egyébként türelemmel, szeretettel, de KÖVETKEZETESEN, határokat felállítva).

Etológián alapuló, pozitív megerősítéses tréningnek olvasgass utána.

Erről a konkrét problémáról a deszenzitizáció-ellenkondicionálás nevű csodaszerrel lehet majd valószínűleg leszoktatni, most fiatalon ha ügyesen csináljátok szerintem gyorsan fog menni.

Nehezítő tényező, hogy hétközben nem találkozik forgalommal/autóval, aztán hirtelen egy forgalmas helyre viszed.

Ivartalanítás mielőbb.

Erősíteni a szocializációt, míg fiatal: minél több kutyával, emberrel, szituval összeismertetni. Mivel van benne bull, ezért különösen igaz ez a kutyákkal kapcsolatban, minél több-jobb élményt szerezzen.

Minél jobban lefárasztani, nemcsak fizikálisan, hanem fejben is! A miénk nagyon okos, könnyen-gyorsan-szívesen tanul (sokmindent magától megtanult, megértett), de kicsit makacsabb a bull beütés + utcakutya múlt miatt, de nagyon szépen lehet vele boldogulni a mindennapokban (tömegközlekedés, nyaralás, étterem, családi események stb.).

Hétköznap MINDEN NAP kell a séta, és minél változatosabban, minél vegyesebb élményekkel (szabad-szimatolás hosszú pórázon, úszás, vízpart, erdő-mező, labdakergetés, huzizós játék, bár ezzel csak óvatosan, a bullok zsákmány-ösztönét nem szerencsés túlságosan megerősíteni) + rövid, pár perces etapokban gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni a tanult feladatokat.

Otthon-kertben szimatolós feladatokat adni neki, az mentálisan jól fáraszt.

Egy ilyen típusú keverék fizikálisan nagyon sokat bír, 6 km séta az neki semmi, muszáj fejben is dolgoztatni!

2023. jún. 6. 16:22
 15/20 anonim ***** válasza:
40%

A kutya nincs szocializálva, hisz alap dolgokra reagál nagyon rosszul. A szocializáció nem csak annyi, hogy olykor kutyákat lát. Szocializáció a városhoz, tömeghez és járművekhez szoktatás is! Ez miért nem történt meg? Persze, tudom. Lustaságból.

Kifogások vannak (a szüleidé, nem értek rá, messze a kutyaiskola, nincs kedvetek stb) , de érdemben tenni nem akarsz semmit. Biztos kell nektek az a kuztya? Nem kötelező állatot tartani, ha nevelni nem akarjátok!

2023. jún. 6. 16:22
 16/20 anonim ***** válasza:
66%

14-es vagyok: kérdezed h mivel lehet motiválni. Kajával a legkönnyebb, ha szerencsétek van kajás a kutya. Jutifalatok, pórázfeladáshoz pl. - azért ezt 6 hónapos korára már illett volna megtanítani neki.

Keress rá YT-on - ültetés, fektetés, nyakörv- és póráz feladás/levétel jutalomfalattal, ezek lehetnek a legelső feladatok.

Hogy ezt az autóknál hogyan kellene csinálni azt azért nehéz elmondani, mert pontosan kellene látni a szitut, mennyivel hamarabb látni, ha jön a kocsi, milyen gyakorisággal jön az autó, mennyire lehet a kutyát arrébb vinni, elfordítani, elterelni a figyelmét, mert ez lesz majd a lényeg, hogy rád/feladatra/jutifalatra koncentráljon miközben a reakciót kiváltó dolog egyre közelebb jön, és előbb-utóbb tök közel is jöhet, nem oda fog figyelni hanem rád. Na most ha hétközben napi 1 db autót lát, majd te hétvégén olyan helyre viszed, ahol bizonyos szakaszokon egymás után jönnek-mennek az autók, úgy azért nehéz lesz. Szüleidnek kell ezen dolgozniuk hétközben is valamennyire.

2023. jún. 6. 16:33
 17/20 A kérdező kommentje:

"A kutya nincs szocializálva, hisz alap dolgokra reagál nagyon rosszul. A szocializáció nem csak annyi, hogy olykor kutyákat lát." - napi szinten lát-érintkezik kutyákkal😌.

"Szocializáció a városhoz, tömeghez és járművekhez szoktatás is! Ez miért nem történt meg? Persze, tudom. Lustaságból." - talán azért mert a Szentendrei-szigeten laknak a szüleim, ideális kutyás környezetben, és ha a homeoffice-ból ki kell mozdulniuk a szüleimnek, az is ELSŐSORBAN A KUTYAÉRT TESZIK MEG, de tudod a ház körül is rendet kell tartaniuk,meg van amikor be kell menniük a városba ügyeket intézni. Nem lusták, csak dolgozó emberek, és igyekeznek a kutyára is időt szánni, ez a keret van, ebből kell gazdálkodni. Kutya iskola pedig "nincs a közelben.

Kifogások vannak (a szüleidé, nem értek rá, messze a kutyaiskola, nincs kedvetek stb) , de érdemben tenni nem akarsz semmit. Biztos kell nektek az a kuztya? Nem kötelező állatot tartani, ha nevelni nem akarjátok!" - ott vagy minden egyes pillanatban? Van egy kutya, aki nem kezelhetetlen, de tény rá fér egy kis keretezés. Van amiben tanácstalan vagyok. Akkor egyből azzal kell betámadni, hogy alkalmatlanok lennénk? Szerinted jobb lenne a helye egy menhelyen? Vagy jobb lett volna, nem megmentenem kiskutyakorában? Én értem, hogy neked az a tökéletes kutyatartó, akinek a kutyája körül forog az élete, de nem csak ez az egyetlen járható út. Korábban is voltak kutyáink, kuvaszokat is tartottunk 😉, meg tacskónk is volt, az utóbbi az durvább volt😅 (akinek még nem volt tacskója, az nem is tudja, hogy miből maradt ki). Persze ez a pitbull-labrador kombó megint más, ráadásul "mentett kutya" (én mentettem meg), tisztában vagyok vele, hogy más hozzáállás kell hozzá, mint egy kuvaszhoz, meg abból is kiindulva, hogy nem egy tenyésztett kutya, bizony okozhat meglepetéseket.

Azon gondolkozom, hogy sétáltatás közben kellene neki gondolkozós játékokat kitalálni. Amivel talán mentálisan is le tudnám foglalni.

2023. jún. 6. 17:18
 18/20 anonim ***** válasza:
27%

Ha a kutyádat egyszer elüti az autó, mert egyszer nekiindul, mikor szabadon van, vagy kirántja a pórázt az édesanyád kezéből, akkor igen, jobb helye lenne olyannál, aki meg akarja oldani ezt a gondot. Ha pedig balesetet okoz és mások sérüléséhez, halálához vezet, akkor még egy menhely is jobb.

Megbocsáss, de aki lusta egy kutyát elvinni kölyökként párszor a városba, vagy aki spórol azon, hogy kocsiba üljön hétvégente és elautózzon 10-20 km-t a kutyaiskolába vagy házhoz hívjon kiképzőt, abban nem lehet megbízni, hogy valóban oda fog figyelni a kutyájára mindig. Hogy nem okoz a kutyájának vagy másnak egyszer bajt. Aztán persze megint jön a kifogás "jajj, hát épp nem figyeltem oda, mikor a kocsi után szaladt és a család fának ütközött, a kutya pedig a kocsi alá került végleg."

2023. jún. 6. 17:45
 19/20 A kérdező kommentje:

"Ha a kutyádat egyszer elüti az autó, mert egyszer nekiindul, mikor szabadon van, vagy kirántja a pórázt az édesanyád kezéből, akkor igen, jobb helye lenne olyannál, aki meg akarja oldani ezt a gondot. Ha pedig balesetet okoz és mások sérüléséhez, halálához vezet, akkor még egy menhely is jobb."

És szerinted nem dolgozunk rajta? Szerinted nem ültetjük le, amikor autót látunk? Nem kontroláljuk? De igen.

Itt nem lustaságról vagy spórolásról van szó, hanem az időkeretekről. Tudod, mások dolgoznak.

2023. jún. 6. 19:46
 20/20 anonim ***** válasza:
40%

"És szerinted nem dolgozunk rajta? Szerinted nem ültetjük le, amikor autót látunk? Nem kontroláljuk? De igen." A kontrollálás azt jelent, hogy tudod kezelni, irányítani. Az nem kontroll, hogy feszes pórázon meg bírod úgy-ahogy tartani. Az sem, hogy " a 600. autónál már elfáradok rendesen és utána már a kutya is elviselhetetlen".

Mellesleg ha ennyire nem tudod kezelni, soha a büdös életben ne jusson eszedbe elengedni pórázról! Jön egy túramotoros, egy lovas és hála neked és a neveletlen kutyádnak, már meg is történt a baj! A legnagyobb felelőtlenség olyan kutyát elengedni, akit a gazdája nem tud minden helyzetben kontrollálni és behívni!

Én is dolgozok. Érdekes módon a kutyáim mégis jól neveltek. De persze megint csak a kifogás keresés megy... És anno az első kutyámmal amíg kellett, elmentem minden egyes hétvégén a kutyaiskolába. De tudom, az messze van és nincs kedvetek elmenni odáig. Ahogy szocializálni sincs kedv, mert az is messze van. Még mindig, ha nincs idő és kedv nevelni a kutyát, nem kell kutyát tartani!

2023. jún. 7. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!