A golden retrieverről tudnátok néhány tapasztalatot írni?
Imádom azt a fajta kutyát és bár utána olvastam a jelleméről, azért mégis más lenne személyes tapasztalatokat (előnyöket-hátrányokat) hallani róla.
Amit eddig tudok, hogy családi kutya, de egy emberhez kötődik nagyon. Klasszul tud alkalmazkodni a napirendhez és pl lakásban is lehet tartani, ha amellett napi 3x1 óra séta (minimum) megvan-és futni is lehet vele nagyobb távokat. A szőre ha jól tudom eléggé hullik.
Amiben tudnátok segíteni, hogy
-házörzőnek milyen (bár kevésbé érint, mégis érdekelne azért)
-milyen a viszonya más kutyákkal/emberekkel/stb
-ténylegesen mennyi mozgásigénye van
-mennyire lehet egyedül hagyni
-mennyire makacs/játékos
-milyen könnyen/nehezen lehet tanítani
-van e valamilyen speciális táplálkozási igénye
-milyen betegségekre hajlamos/mennyire beteges jellemű
Plusz bármilyen tanácsot/történetet szívesen fogadok.
Már csak azért is nagy segítség lenne, mert bár ha lesz kutyám, maximálisan próbálok majd alkalmazkodni hozzá, ha úgy érzem nem ez lenne a megfelelő fajta, más után néznék, hiszen akkor én is jobban tehernek élném meg a kutyát és ő sem érezné jól magát.
A válaszokat előre is köszönöm!
Nekem az a tapasztalatom a fajtával, hogy egy iskolás barátomnak volt, többször jártam náluk és a kutya ki volt csapva az udvarra, kapott napi 2x buksisimit meg olcsókonzerves tésztát. Hemzsegtek rajta a bolhák, kullancsok, mert egy 1000forintos legolcsóbb bolha nyakörvet nem voltak hajlandóak megvenni a kutyának.
Csirke allergiás volt, akkor vettek neki marhás konzervet, de ugyanúgy véresre vakarta magát attól is.
Szerencsétlen kutya soha nem hagyta el azt a kicsi udvart, soha nem engedték be a lakásba, engem meg szidott az egész család, mert panelba kutyát vittem és napi 4*1 órát sétálok vele, prémiumtápot eszik és mindennap megfésülöm, havonta megfürdetem és fürdés után kap parazita ellenes spotont, féregtelenítőt, évente oltásokat ....
#11 vagyok
Megpróbáltuk kitenni a papánál faluhelyen a két kinti házőrző mellé, addig játszott, elvolt velük, míg én is ott voltam.
Bementem, kint hagytam a szabadban, hadd érezze jól magát az udvaron, mindenki ezt mondja, kell nekik a szabadság, szabad tér. Na, amint én bementem, a kutya megállt az udvar közepén és szorongva bámulta az ajtót fél órán keresztül, hogy mikor jövök már ki, miért zártam ki. Kijöttem, újra felragadt a pofijára az a cuki vigyor, megint játszott. Következőnek látta, hogy befelé készülök, rohant utánam, hogy ő is jön.
Ennyire számít neki az udvar.
Addig jó, míg ott a gazdi.
Bent ellenben mindig vidám, ott vagyok vele. Ha bent hagyom,egyek dolgozni, szépen lefekszik aludni. De kint egyedül nem szeret lenni.
Persze, vannak olyan kutyák, akik elvannak kint, de mivel mindenki engem szidott, hogy szegény kutyát bezárom, gondoltam, legalább hétvégente a papához amikor megyünk, kint lehetne.
Nem jött össze, ő másképp gondolta.
Én is goldit vagy labradort szerettem volna,de nem a goldira esett a választás végül.Én nagyon intenzíven utánajártam a témának tenyésztőket,szapikat is felhívtam meglátogattam ezért van bőven tapasztalatom.A szomszédban is van 2 goldi akikkel összehaverkodtam és a gazdikkal is.
házörzőnek milyen (bár kevésbé érint, mégis érdekelne azért)
Nem való házörzőnek egyáltalán.Csóválva jönne oda a betörőhöz.Amikor elsőnek odamentem a 2 szomszéd goldihoz csóválva jött oda és hozta a labdát.
-milyen a viszonya más kutyákkal/emberekkel/stb
Nagyon barátságos és szelíd természetű állat.Szívesen barátkozik más emberekkel,állatokkal,de ez a szocializásción is múlik.
-ténylegesen mennyi mozgásigénye van.Napi szinten 3 órát kell vele foglalkozni lent a szabadban amiben tréning,séta és játék is van.Ez nem az a fajta akivel sétál az ember 2 kört a ház körül és mehet is fel.
-mennyire lehet egyedül hagyni.
Napi szinten 8 órát egyedül lehet hagyni,mint a legtöbb kutyát.
mennyire makacs/játékos. Nagyon szeret játszani és nem makacs.Imád a gazdi kedvében járni és örömet okozni neki.
-milyen könnyen/nehezen lehet tanítani. Mivel egy okos fajta és szeret a gazdi kedvében járni ezért könnyen tanítható.Már fiatal korában el kell kezdeni a nevelést és a szocializációt.
van e valamilyen speciális táplálkozási igénye. Ez az adott kutyától függ.Valamelyik goldi alergiás a csirkére,de valamelyik nem.Az biztos,hogy házi "koszttal" nem szabad etetni.Amikor elhozod a kutyát akkor olyan tápot kell neki adni amit az előző gazdinál evett és ha szeretnél tápot váltani akkor fokozatosan kezd el.
-milyen betegségekre hajlamos/mennyire beteges jellemű. Ha tenyésztőtől veszed akkor nagyobb az esélye,hogy a tipikus fajtájára jellemző betegségek nem lesznek nála jelen,de a tenyésztő sem Isten így ezt ő se tudja garantálni.Egyébként,mint minden fajtának neki is van jellemző betegsége pl dp (diszplázia) ezen belül könyök,csípő,szeme is beteges.Ha viszont tenyésztőtől van a kutya kisebb eséllyel lesz beteg,mint egy szapis.
A szőre valóban hullik egész évben
A porszívó lesz a legjobb barátod és a fekete ruha sem előnyös (tapasztalat).Tudni kell,hogy most ez egy nagyon felkapott fajta lett éppen ezért lett sok szapi is.Tenyésztőnél (híres tenyészet, aranykoszorús mestertenyészet és ott van az ajánlott álmok listáján) 1500 euró egy kiskutya (majdnem 600 ezer Ft).A legtöbb ilyen tenyésztő ennyiért adja el a kutyát és örülj,ha időben tudsz jelentkezni.Nem fog egyik tenyésztő sem a nyakadba ugrani,hogy "jajmmennyire jó,hogy tőlük akarsz kutyát" mivel nagy a kereslet rájuk és ha te nem veszed meg megveszi majd más.A szőrét ápolni kell és rendszeresen fésülni.
Ha bármi kérdésed van vagy esetleg tanács kéne,szaporító és tenyésztő közötti különbség esetleg kenel ajánlás érdekelne írj privátban kedves kérdező!
- Rengeteget ás
- a szőre hullik valóban, nekem nem lenne gusztusom lakásban tartani. Gyerekkoromban volt ilyen a szomszédnak lakásban,undorodtam átmenni, mert mindig úgy jöttem haza,hogy szőröket szedtem a számból,nyelvemről.
- pro: tényleg nagyon nagyon kedves és barátságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!