Miért nem jelzi ha ki szeretne menni pisilni?
14 hetes szuka kutyusom van, 2-3 óránként viszem ki pisilni, viszont ígyis nagyon sokszor előfordul, hogy bejövünk és félóra/óra múlva bepisil. Tudja hogy rosszat csinál, meg hogy nem szabad mert fülét farkát behúzza, de egyszerűen nincs meg benne az hogy menjen az ajtóhoz és jelezze, hogy ő menne ki.
Ha kimegyünk tudja, hogy na most pisilni kell, olyankor mindig nagyon dicsérem is, viszont ha bennt végzi a dolgát akkor a leszidást is megkapja.
Első kutyusom, ezért kérdezem, hogy mit csinálhatnék másképpen?
Félre ne értsétek, tudom hogy kicsi még a teljes szobatisztasághoz, a kérdés, hogy hogyan érjem el hogy jelezzen.
Ennyi idősen ez még nagyon bőven normális. Még kicsi a hólyagja, nem elég fejlett az idegrendszere.
Hord le rendszeres időközönként. Ha lent végzi a dolgát dícsérd meg nagyon. De ha fent akkor se szidd le.
Alternatívaként van a kutyapelenka. Sokan nem szeretik, de nekünk bejött.
Az még hónapokig tart, hogy teljesen szobatisztává váljon.
A szobatisztaságra szoktatás pont úgy történik, mint a gyerekeknél: vannak balesetek. Nem tudja, hogy rosszat csinált, azt tudja, hogy ilyenkor megszidod, azért húzza be fülét-farkát.
Ez ilyen sajnos, továbbra is vidd le sűrűn, össze fog kapcsolódni előbb-utóbb (nem pár hét alatt), és magától fog jelezni (nem feltétlenül azzal, hogy az ajtóhoz megy).
Ha körbejárkál, szaglászik, az is egy jel.
Miért szidod le? 14 hetes, a hólyaürítés nem akaratlagos még nála, ráadásul kicsi a hólyagja.
Ezzel csak azt éred el, hogy szorongani fog. Ha fél éves korára se stabilan szobatiszta, akkor aggódj.
Nem szabad leszidni. Vidd ki két óránként.
Ő csak egy 14 hetes kiskutya, egy csecsemő sem szól előre hogy pisilnie kell. És nem szidod le érte ha pisil....
A leszidást ne úgy értsétek, hogy össze vissza van verve vagy üvöltözve van vele:)
Határozottan rászólok hogy nem szabad és ennyi
". Tudja hogy rosszat csinál, meg hogy nem szabad mert fülét farkát behúzza"
Nem tudja, hogy rosszat csinál. Csak érzékenyen érinti, hogy szidást kap olyanért, amiről még nem tehet.
Bent pisilés---némán feltörlöd.
Kint pisilés- ováció, dícséret a köbön.
Mire képes lesz irányítani a hólyagját, szobatiszta lesz.
Az ajtónál jelzés nem megy minden kutyánál. Van, amelyik hamar felfogja, hogy az ajtó jelenti a kimenést. Van, amelyik sosem fog jelezni.
Felnőtt korában pedig a legtöbb kutya már képes kivárni, hogy kivigye a gazdi .
Vajon a 4 honapos kisfiam miert nem jelez meg, ha pisilnie kell?
Na kb ez egy ilyen kerdes 🤣🤣
Nem szoktam a kutyakat emberhez hasonlitani, de mondjuk ez az az eset, amikor siman lehet. Egy gyerektol se varod 2-3 eves koraig, hogy jelezzen.
Egy kutyatol se elvarhato az elejen, de
amugy hozzatennem, hogy nekem 2 kutyam van, az egyik jelez, ha ki kell mennie, a masik pedig nem, es mar 8 eves.
De o is szobatiszta, nyilvan, csak nem acsorog az ajtoban, ha ki akar menni, hanem megvarja amikor en kiengedem a kertbe vagy setalni megyunk.
Es erdekes, hogy egymastol se tanultak el a viselkedest, pedig azt gondoltam, hogy majd akkor mindketten jelezni fognak, de nem :D
Lesznek meg balesetek boven, erre fel kell keszulni, de amugy meg jol haladtok, igy kell ezt csinalni, gyakran ki kell vinni a kutyat, jutalmazni, aztan csokolom. Szobatiszta lesz, nyugi, de legyel turelmes :)
Ja igen, hogyan erd el hogy jelezzen? Oszinten? Passz. Lehet ha megkerdezel egy trenert, akkor tud ra modszert mondani, de nekem az eddigi 4 kutyambol 2 jelzett csak, nem tanitottam nekik.
De az osszes szobatiszta volt, nem a jelzesen mulik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!