Hiába van őrző-védő fajta kutyám, ha nem lehet minden percben velem, akkor nem tud minden esetben megvédeni?
Ha van mondjuk egy német juhászod, de a munkahelyedre nem viheted, ahonnan késő este jársz haza, amikor ugyanúgy megtámadhatnak hazafelé menet, akkor igazából mindegy, nem?
Sokáig azért szerettem volna valamilyen nagyobb termetű, legalább kinézetre ijesztő fajtát, hogy megvédjen.
De úgysem lehet mindig veled, akkor meg ugyanott vagy vele.
Ha van egy sima kutyád és késő este meg sötétben csak pisilni viszed ki és a nagy, lemozgató sétákat, közös futásokat, túrákat és labdázásokat fényes nappalra időzíted, akkor lehet bármilyen kutyád, nem?
Nem azt mondom, hogy nappal nem támadhatnak meg, de én legalábbis sötétben szoktam félni az utcán, de ha egyszerűen nem megyünk ki, csak 5 percre, akkor ugyanott vagyok vele.
Mi a gondolatotok erről a témáról? Akinek fontos volt, hogy bizonyos esetekben a kutyája megvédje, az milyen fajtát választott és milyen esetekben számított rá?
Akkor jól gondoltam.
Köszi.
Amstaffot valasztottam.
Szerintem o kicsi. Nekem meg a cane corso is kicsi. Megszokta mar a szemem a meretet.
Egy másik kérdésnél már kifejtettem, hogy még laikusként is világos, hogy még egy nagyon keményen személyvédelemre képzett kutya sem feltétlenül tud megvédeni egy (pláne nem több) késes vagy viperás támadó ellen.
És azt is, hogy viszont sok esetben elég ha ott van veled a kutya (mondjuk ha már ezt az esti sétát említed), mert egy erőszakosan pénzt vagy cigit kunyeráló alak, vagy akár aki a sötét parkban arra vár, hogy kinek a táskáját tépheti le a válláról, az nyilván nem egy közepes vagy nagytestű kutyát sétáltatónál fog bepróbálkozni, hanem egy nőnél vagy idősebb embernél.
Viszont ha drogos vagy részeg vagy csoportosan vannak (pláne ha részegek és húzzák egymást), akkor lehet nem fogja felmérni, hanem úgy is meg próbál kirabolni.
Annyian annyiszor leírták már, hogy ha olyan rossz környéken laksz, hogy ez reális veszély, hogy késsel/viperávál vagy csoportosan megtámadhatnak, akkor nem lesz megoldás a kutya. Arra igen, hogy egy random áldozatra vadászó ne téged válasszon (szóval tulajdonképpen nem szó szerint fog megvédeni a kutya ez esetben sem, de elriasztja a potenciális bűnözőt).
Nő vagyok, többször mentem már haza az éjszaka közepén egyedül, néha kicsit részegen is és soha senki nem akart bántani. (remélem ez így is marad...) Ha csak ezért kéne X fajta kutya, inkább vegyél paprika spray-t és mindig legyen a kezedben, mikor úgy érzed, hogy veszélyes odakint.
Az alap kérdés meg költői, nyilván, ami vagy aki nincs veled, az nem fog tudni megvédeni.
Szerintem már maga a kutya jelenléte egy nagy visszatartó erő a rossz szándékú embereknél, de persze, ha valaki nagyon elvetemült, természetesen ki lehet iktatni bármilyen védelmet is...
A 6, 20 és 15 kg-os kutyáimmal lazán sétálok sötétben is, együtt vagy külön-külön is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!