Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez szimplán lehet attól, hogy...

Ez szimplán lehet attól, hogy rossz a kutya idegrendszere?

Figyelt kérdés

3 éve került hozzám ideiglenesen egy kutya házi szaporulatból, végül megtartottam.

Menhelyre került volna, egy állatvédő ismerősöm révén jutott hozzám.

Egy idős nő volt a gazdája, 2 testvére volt.

Kaptam róla képeket, ott még elsőként szaladt oda a kerítéshez üdvözölni azt aki elhozta onnét, csóválta a farkát, vidám volt a tekintete.

Amióta nálam van egy mindentől félő kutya, kisebb durranás akár labdapattogás is megrisztja.

Séta közben nem mer elmenni az emberek mellett sehogy sem, bármit próbáltam.

Egyedül nem mer sétálni sem, ha jön akkor fülét farkát behúzva, folyamatosan riadtan figyel. (másik kutyával bátran jön, de az emberektől ugyan úgy fél)

Egyébként a póráznak örül, amíg ki nem lépünk az utcára.

Kocsiban hány, liheg, fél. (amíg nem került hozzám sosem ült kocsiban, és sehol sem hagytam ott, csak pozitív élményei vannak az úticélt illetően)

A másik kutyám viselkedését másolja, a kertben egyedül is normálisan viselkedik, ugat, jön-megy, itt kevésbé fél. (egyébként a házban alszik)

Ha nincs esemény az utcán akkor általában elbújik, de bátran jön elő ha esemény van.

Vendégketől fél, akivel többször találkozott már attól nem. (gyerekektől szintén fél, és a férfiaktól is - nőkkel már az első találkozásnál megnyílik viszonylag rövid idő után)

Az idős néniről -akinél született-, mindenki azt mondta hogy nem látták, hogy bátaná a kutyáját, jól tartja, nincsenek családtagjai sem, ergo nem volt se gyerek se férfi aki járt hozzá, és bántotta volna a kutyákat.

Ha nem kifejezetten kedvesen szólítom, akkor sokszor nem mer hozzám sem odajönni a házon belül.

Alapvetően viszont mindenhová követ, néha még féltékeny is ha más állattal foglalkozok.

Alvós képet kb. lehetetlen róla csinálni, azonnal nyitja a szemét, figyel, hanyatt dobja magát, csóválja a farkát és riadt a tekintete.

Minden ilyen képen olyan mintha egy fenyegetett, rettegő állat lenne.

Egyszerűen nem értem miért, nyilván én sem bántottam.

Talán ekkora trauma volt számára, hogy el lett szakítva a testvéreitől? (4 hónapos volt kb. akkoriban)

Vagy ez csak szimplán egy gyenge idegrendszer?

Nemrég vittem kozmetikushoz (életében először), ott is félt, de a procedúra végére amint el lett engedve a helyiségen belül nagyon otthonosan mozgott, mint egy normális kutya, és a kozmetikussal is nagyon nyitott és barátságos lett, annak ellenére, hogy nem tetszett neki amit művelt vele pár perccel az előtt.

2023. jan. 11. 22:09
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Szegénykém. Lehet egyetlen egy atelt trauma következmenye is. Bizalmatlan és félős. De te szerintem nagyon jól csinálod vele a teendőket. Ahogy idősodik, majd kicsit nyugisabb lesz, de az a bátor, harcias eb nem lesz belőle. (ami azért nem is baj)
2023. jan. 11. 23:03
 2/3 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem ez nagyrészt rossz idegrendszer (persze lehet, hogy trauma is volt a dologban), de attól még lehet rajta változtatni, főleg, ha a témában jártas szakember segítségét kéred. Te egyedül nem biztos, hogy elég vagy hozzá, bármekkora is a kitartásod.

Egy jó idegrendszerű kutyának 3 év nyugodt, normális tartás alatt szinte bármit ki kellene hevernie és kiegyensúlyozottan kellene viselkednie. Rengeteg példa van, ahol tényleg a pokolból mentett kutyák (pl húsfarm, kis tyúkólak évekig takarítás nélkül, biztos bántalmazás, amire tanúk is vannak) képesek a múltat maguk mögött hagyni és normális, boldog kutyaként viselkedni az új, szerető családjukban.

De még egyszer írom, hogy attól, hogy a tiédnek nem jó az idegrendszere, még megérné futni vele egy kört egy rehabilitációs trénernél. (mert arra is van rengeteg példa, hogy az évekig ok nélkül rettegő kutyából kiegyensúlyozottat csinálnak)

2023. jan. 12. 06:21
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez egy gyenge idegrendszer, plusz a kezdeti szocializáció teljes kimaradása. Ezek tipikusak, hogy otthon magabiztosabb, a külső helyen bizonytalan.
2023. jan. 12. 07:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!