Hogyan tanítsam meg a kiskutyának, hogy ne ugráljon az öregebbre?
Szerintem ezt maguk kozott fogjak elrendezni, te hiaba szolsz ra, kolyok, a kolykok ezt csinaljak.
Az oregebb ha valoban megunja, majd tudatja vele, ugy, hogy o is ertse.
Kb. két hete megy ez, az öregebb próbálja "tudatni vele", de ma pl. azt láttam, hogy ettől a kicsi csak még jobban terrorizálja. Az öreg megpróbált elfutni előle (nem menekülésre gondolok, csak hogy gyorsan ki a hatótávból), amitől a kicsi bepörgött, mert kb. azt hitte, kergetőzés jön, így az öregebb ezután bevonult a kutyaházba.
Nem úgy néz ki, hogy egyedül jól boldogulna vele. :(
Bocsi, valamiért elküldtem az első szót egy olyan billentyűkombóval, aminek a létezéséről sem tudtam :D
Most kerestem, hogyan lehet törölni, de elvileg csak a moderátorok tudják :D
Szóval...
Nálunk is hasonló volt a helyzet, bár nem ekkora korkülönbséggel, az idősebb 4 éves volt, amikor érkezett a kölyök, de őt is nagyon zavarta a kölyök sokkal vehemensebb játékstílusa, durvulása. Látszódott, hogy nem bántani akarja a kölyök, csak még nem voltak meg azok a szociális készségei, amivel észrevehette volna, hogy sok az idősebbnek, harapdálta, mancsolt rá, ugrált, pedig jó idegrendszerű, jó helyről, elég idősen elhozott kölyök volt.
Mivel a kölykök hajlamosak szinte végkimerültségig pörögni, ha úgy látják, hogy jó a buli, ezért fontos megtanítani őket pihenni, főleg ha a buli (azaz a másik kutya) mindig elérhető közelségben van.
Én a helyedben miután becsülettel lefárasztottam (ahogy írtad, gyakorlás, séta után) kennelbe raknám, vagy valahogy szeparálnám az idősebbtől és igazából mindenféle izgi ingertől, hogy tudja, hogy most nincs más dolga, mint pihenni. Amíg ezt nem tanulja meg, illetve amíg nem viselkedik megbízhatóan az idősebbel én felügyelet nélkül nem engedném őket össze, azt írtad, hogy amikor ott vagy kontrollálható a kicsi, ha mindig tiltod a hülyeséget és jutalmazod, amikor normális, akkor hamar meg fogja tanulni, tehát véletlenül sem kell életük végéig szeparálni őket, csak addig a pár hónapban, amíg ezt megszokja.
Én nagyon nem vagyok híve ennek a "majd ők lerendezik" módszernek, egyrészt mert szemmel láthatólag az idősebbnek nincsenek meg az eszközei arra, hogy megvédje magát, tök jogosan tőled várja a védelmet, másrészt meg nem kell, hogy az idősebb azt tanulja, hogy csak akkor van nyugta, ha lemorogja a kicsit.
A "mi lesz később?" kérdést nem aggódnám túl, nagyon kölyök még a fiatalabb, ez ha most jól van kezelve hamar meg fog oldódni, egyrészt a kicsi is lenyugszik, másrészt megtanulja, hogy hogyan kell viselkednie az öreggel. Nálunk most 1,5 éves a fiatalabb és már nincs ezzel gond, pontosan tudja, hogy kivel lehet durvulni és kivel nem.
Írtad, hogy régebben az öreggel is csak kergetőzött és csak később jött a durvulás. Amikor csak kergetőzött, abban az idősebb is benne volt, vagy már akkor sem volt hozzá kedve? Ha kergetőzni se volt kedve az idősebbnek lehet csak azért durvult be a kicsi, mert azt hiszi, hogy így fogja elérni, hogy végre foglalkozzon vele az idősebb.
A másik, hogy az idősebb viselkedésén nem veszel észre semmilyen változást? Nem érezheti magát elhanyagolva, amióta ott a kicsi is?
Köszi szépen, 5-ös válaszoló. Kergetőzésben abszolút benne van ill. volt az idősebb, csak nem 24/7, és azt is általában, amikor én vagy a férjem ott vagyunk velük. Én úgy gondolom, a durvulással a kicsi azt próbálja kiprovokálni, hogy máskor is álljon le vele. Bár igazából a kölyök sose játszott finoman, ezt sajnos az alomból hozta magával, az összes kiskutya elég pokróc volt egymás között is, és a felnőttekkel is a tenyésztőnél. Korábban a lábra harapdálós időszaka volt, de ezt következetes tiltással és azzal, hogy ilyenkor az idősebb kategorikusan leállt, illetve, ha nagyon erősen harapott a kicsi, lecsapta, leszokta nagyjából. Most van az, hogy a hátára mászik ill. ugrál, és fölülről fog rá a szőrére. Illetve lassan kezd vele együtt "házat őrizni", remélem, hogy ezt hamarosan jobb bulinak fogja tekinteni, mint az idősebbik nyúzását.
Az idősebbel még kb. többet is van foglalkozva, amióta jött a kicsi, mert korábban neki sem volt annyira kedve sokszor, elég depressziós volt, amikor elveszítette a korábbi társát. Ez most a harmadik eset, hogy két kutya van, szóval tudom, hogy külön foglalkozást igényel mindegyik, csak korábban szerencsém volt, mert nem voltak ilyen vadócok kölyökként.
Kérdeztem hétvégén a kutyasuliban a kiképzőt, ő is csak azt tudta mondani, hogy majd lerendezi az idősebb - igazság szerint az oviban nem annyira durva a kicsi sem, szóval a kiképző nem látja pontosan a helyzetet és ő pont nem ismeri az idősebbet sem. De ovi után, akihez alapképzésre megyünk, ismeri az idősebbiket, mert hozzá jártunk régebben, szóval remélem, ő is fog tudni tanácsot adni, ha nem rendeződik addig a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!