Akkor most nem vihetem ki a kutyámat Svájcba?
Rottweiler import reflexből tiltott, viszont ha nincs törzskönyved, ki mondja, meg, hogy rottweiler? Vágva van a füle vagy a farka? Ha igen, akkor fajtától függetlenül tilos bevinni. A legegyszerűbb és a legjobb, ha az adott település önkormányzatánál, vagy a kanton infóoldalain igyekszel tájékozódni a pontos és hatályos jogszabályokról.
2022. nov. 13. 06:58
2/11 A kérdező kommentje:
Nincsen vágva neki, az útlevelében benne van, hogy rottweiler jellegű és ha 10% vér is van benne, akkor már rottweilernek számít a svájci törvények szerint. Imádom azt az országot, de hogy lehetnek ilyen bigottak kutya tartás terén?
Nem bigottságnak hívnám, de hangosan hirdetik, hogy azokat a fajtákat tiltják, amelyeket hagyományosan agresszívnak tenyésztettek, hogy csökkentsék a kutyatámadások számát. Üdv Nyugat-Európában. :) Engem foxi támadott meg Belgiumban, mert ott mindenkinek konyhadísze van kutyának álcázva, és a póráz használata luxus.
Svájc meg abszolút a nyugat-nyugat, a kilátáson kívül minden azért van, hogy nehogy jól érezze magát az ember.
2022. nov. 13. 07:09
2022. nov. 13. 08:45
5/11 A kérdező kommentje:
Hát ez jó hír. 😢 Szerintem baromság betiltani egyes kutyafajtákat. Bármelyik kutyafajta képes megtámadni az embert, ha felelőtlenek a gazdái. Az én rottweilerem nagyon okos. Kevés ilyen okos kutya van, mint ő. Azért megpróbálom őt ki intézni, ha nem, akkor sajnos marad itthon a szüleimnél. 😢
Svájcon kivűl ezer ország van, ahol van munka. Ausztria, Németo. Anglia.
2022. nov. 13. 10:03
Éltem Svájcban. Ez nem igaz, hogy nem lehet ilyen kutyafajtát vinni, ez ennél összetettebb. Ilyen kutyával több a dolgod, illetve nem tenyésztheted ott, nem árulhatod. Amennyiben az adott "tiltott" fajtához tartozik, akkor több feladatod lesz: tesztelik a viselkedését, illetve mindig szájkosárban sétáltathatod csak, ivartalanítva kell legyen, meg talán valami biztosítást is kötni kell a kutyával kapcsolatban, de ennek a részleteit nem tudom. Ha megfelelsz a kritériumoknak, VIHETED a kutyát! Egyébként keverékekkel nem szoktak feltétlenül foglalkozni, bár ha egy az egyben rotinak néz ki, akkor jobb utánamenni a dolognak. Mindenképp a helyi gemeinde-t keresd meg az üggyel, mert nem csak a kanton számít, sokszor a helyi közigazgatás is beleszólhat, hogy milyen papír kell.
2022. nov. 13. 10:56
Mindenki azt mondja a Rottweileréről, hogy nagyon okos, és sosem bántanak senkit. Ált. addig, amíg végül szét nem szed valakit. Persze tisztelet a kivételnek, de a tény az, hogy ezzel a fajtával rengeteg gond van. Én megértem a svájciakat, ha ebből nem kérnek.
Ha kiköltözöl, akkor pedig kénytelen vagy tiszteletben tartani a törvényeiket.
2022. nov. 13. 11:30
9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm #7-es a reménysugarat. Jövőhét hétfőn megy a férjem Svájcba utána fog kérdezni személyesen, hogy mi ennek s menete. Az én kutyám nagyon rotinak néz ki, ezért nem merném csak úgy engedély nélkül kivinni, nehogy feljelentsenek és elkobozzák stb.
7es vagyok.
Ez nem így megy... nem jelent fel senki ennyiért, és el sem kobozzák. Ha csak nyaralni mennél pl,minden további nélkül viheted magaddal. Nyilván, ami a határátlépéshez kell, annak meg kell lennie, de ez nem tartozik oda. Ha kotnyeles a határőr, odabökheti,hogy tudod e, mik az előírások, de nem sértesz szabályt azzal ha beviszed az országba a kutyádat, bármilyen fajta is. De amúgy így is úgy is a helyi gemeinde fogja megmondani a tutit. Bármi kell, ők tudják, vagy ha nem, akkor az állatorvos, akihez ott járni fogtok. Hidd el, egyke kutya, amelyik nem kereskedelmi/szaporítási céllal kerül az országba, nem esik bele a szabályozásba. Sokan félreértik a törvényt külföldiek közül.
Sok sikert a svájci élethez!
2022. nov. 13. 12:15
Kapcsolódó kérdések: