Mikor kell egy hímet ès egy nőstény kutyát ivartalanítani?
2 éves kor után. A csípő, porcok, ízületek mindig mind igényelnek nemi hormonokat a végső kifejlődéshez. Az utolsó ízület 2 éves korukra véglegesedik (a csuklójukban), és ennek a növekedési folyamatnak a lezárásához nagyon kellenek a neki hormonok.
Mi ezért leghamarabb 2 éves korban ivartalanítunk, és akkor viszont úgy, hogy méhet is kiveszi a doki. Ez szerintem a legjobb.
Az utolsó jól mondja. Nem tudom mi ez a lepontozás. Nem hal bele a kutya, ha 3 hónaposan van ivartalanítva akkor sem, de miért tennénk ezt vele? Teljesen valid dolog az ivartalanítás, viszont elképesztő számomra, hogy egyesek mennyire átestek a ló túloldalára. Ma már rutinműtét, azonban azt nem tagadhatja senki, hogy elég durva beavatkozás a kutya szervezetébe. A sok pozitívuma mellett sajnos vannak ellenérvek is, és a műtét elvégézésének ideje igenis kulcsfontosságú.
Csak hogy néhány példát említsek: A korai ivartalanítás (főleg nagytestűeknél) kétszeresére növelheti a csípőízületi diszplázia kockázatát, a csontok egyenetlen növekedéséhez vezethet, és a csontrák kialakulásával is találtak összefüggést. Bizonyos fajtáknál a limfoszarkóma kialakulásának esélye is jelentősen nő, illetve az arra hajlamos fajtáknál a hemangioszarkóma is nagyobb eséllyel jön elő (ide tartoznak a vizslák, a retriverek, boxerek és a németjuhászok is).
Inkontinencia, időskori demencia, félelmi agresszió, szőrminőség romlása stb. Ezt sok állatorvos nem mondja el, pedig érdemes tudni róla.
Ezek többsége szerencsére elkerülhető, ha legalább a teljes kifejlődést megvárjuk a műtéttel. Persze mindenki azt csinál amit akar, de én soha nem műttetnék nagytestűt 2 éves kor előtt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!