Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha a kutyám megharap egy...

Ha a kutyám megharap egy idegent úgy, hogy az a kerítésen nyúlt be a kutyához akkor én vagyok a hibás?

Figyelt kérdés

Egyre jobban aggódom már, annyi fura felfogás van mrá ebben a világban. Nem velem történt meg, hanem egy ismerősömmel:

Kertes ház, a kerítés lécekből. A kutya a kertben jött ment, tette a dolgát, kitn a járdán az anyuka a kisgyerekével sétált. A gyerek benyúlt a kerítésen a kutyához, aki eleinte tűrte, hogy nyúlkál, de aztán hirtelen megkapta. Nem súlyos, de elég erősen ráharapott.

Ez után az anyuka ordítozni ekzdett és feljelentéssel fenyegetőzött, emrt a kutya megharapta a gyerekét. A további történések lényegtelenek, annyi volt, hogy mentő lett hívva, azzal elment az anyuka. Semmi nem eltt az ügyből, se feljelentés, se semmi.

De most ezt nem értem. Én úgy nőttem föl, hogy ha olyat csinálsz amit nem szabad és bajod esik, akkor magadnak kerested a bajt, tehát egy magánterületre benyúltál ahol van egy kutya és az megharap akkor te voltál a hülye.

Mert szerintem egyértelmű, hogy nem a kutya gazdája volt a hibás. Jól elekrített magánterület, a kutya nem tud kiszökni.

2022. okt. 8. 21:03
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

A kutya és a kisgyerek jogilag nem lehet hibás, mert az egyik nem jogképes, a másik meg kiskorú.

Hibás lehet elsősorban az anyuka, aki nem ügyelt megfelelő módon a kutyájára. Esetleg a gazda, mert elég abszurd a magyar jogrendszer (de más európai országoké is). Ha kirak a gazda egy "Vigyázz, a kutya harap!" táblát, akkor valószínűleg őt nem lehetne hibáztatni.

Úgyhogy a tanulság az, hogy rakd ki te is, akármilyen szelíd kutyád van. Ezzel levetted magadról a felelősséget, és ha mást hasonló módon elkap a kutyád, akkor mutogatsz a táblára és vonogatod a vállad. Anyuka meg kinyalhatja neked.

2022. okt. 8. 21:39
 12/20 A kérdező kommentje:

"Akkor vagy te a hibás ha kiszökik az ingatlanról a kutya és megharap valakit"

Ezzel teljesen egyetértek.

"Úgyhogy a tanulság az, hogy rakd ki te is, akármilyen szelíd kutyád van."

Ezzel is, mert még ha nem is biztosítom, hogy egyszerű nyúlkálással ne lehessen benyúlni felhívom a figyelmet rá, hogy ne legyen hülye.

Köszönöm.

2022. okt. 8. 21:46
 13/20 anonim ***** válasza:
81%
Hivatalosan elvileg úgy van, hogy ha a kutya orra kilóg a kerítésen, az már közterület, vagy ha be tudnak nyúlni a kerítésen és harapás történik, az a gazda hibája, és ő vonható felelősségre, mert normális kerítés kell, hogy ne történhessen ilyen. Ezzel amúgy én sem értek egyet, ez baromság. Esetedben meg egyértelműen az anyuka hibázott, nem te és nem is a kutyád. Ő volt a felelőtlen, nem is értem, hogy a francba hagyhatta a gyereknek, hogy benyúljon a kutyához...
2022. okt. 8. 21:47
 14/20 anonim ***** válasza:
6%
A kutya egyáltalán nem érheti el a kerítést.
2022. okt. 8. 22:35
 15/20 anonim ***** válasza:
31%

Az Ávtv. nem tesz különbséget hogy kerítés volt-e vagy sem.

Eb által okozott fizikai sérülést definiál. És abból két eset lehetséges, vagy van, vagy nincs. Ebben az esetben van. Ha az eb kutyának, egyéb állatnak, embernek sérülést okoz, a járási állat-egészségügyi hatóság köteles vizsgálni a sérülés keletkezésének körülményeit, különösen a sérült ember vagy állat magatartását, szükség esetén az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértő bevonásával.

A gazdája köteles olyan körülményeket biztosítani a tartása során, hogy sérülést okozni sem állatnak, sem embernek ne okozhasson.

2022. okt. 8. 23:18
 16/20 anonim ***** válasza:
40%

Ha csak egy picurt is elképzelhető, hogy a kutya valamiért haraphat egy benyúló kézre, akármilyen törvény is van, normális gazda igyekezne megoldani, hogy ne fordulhasson elő.

Meg lehet oldani náddal, vagy csirkehálóval.

Tudom, egyik sem emel a szép kerítés kinézetén, de szerintem a nyugalmas életért megéri.

2022. okt. 9. 15:31
 17/20 anonim ***** válasza:
45%

15: "A gazdája köteles olyan körülményeket biztosítani a tartása során, hogy sérülést okozni sem állatnak, sem embernek ne okozhasson."

Ez azért hülyeség, mert akkor ha bemászik és úgy harapja meg a kutya, akkor is a gazda a felelős. Namost akkor innentől eleve nem lehetne kutyát bekerített telephelyek őrzésére használni, hisz pont azt nem tehetné meg a kutya, ami miatt tartanák.

De széles körben használnak ilyen célra kutyákat és nem palotapincsiket, hanem kuvaszokat, komondorokat, rotweilereket, úgyhogy egészen biztosan másképp van ez.

2022. okt. 9. 17:42
 18/20 anonim ***** válasza:
27%

"Ez azért hülyeség, mert akkor ha bemászik és úgy harapja meg a kutya, "

Nem térnek ki a bemászásra, ejtőernyősre, bányászokra, sem az UFÓkra sem. Tehát ezt úgy kell értelmezni, hogy az állatot tartó a tartás helyén normál körülmények közt előforduló lehetőségekkel kell számoljon. Kerítésen keresztül tud sérülést okozni? Igen. Akkor meg kell előznie, akadályoznia.

Nem ugyanaz a dolog, de a hasonlítás miatt említem. Volt egy öreg, akinek lopták a cigányok a kertben a termést. Nyilván bemászni más portájára már alapból nem szép dolog, elhozni onnan bármit meg pláne nem az. Az öreg a kerítésen belül kihúzott egy drótot, áramot vezetett bele. Jöttek is a dolgozók az uborkáért, az egyik ott maradt. Az öreget elítélték.

Tudom, az öreg esete szándékos, hiszen az áramot a kertbe vezetni nem lehet gondatlan módon. A kutya el nem kerítés esetében pedig nem bizonyítható a szándékosság. Kivéve ha korábban már volt hasonló eset, és annak ellenére nem gondoskodott a megfelelő elkerítésről. Ez persze a gyerek felügyeletét ellátó anya felelősségét nem befolyásolja, és nem hárít át felelősséget.

2022. okt. 9. 21:01
 19/20 anonim válasza:
38%
Én is úgy tudom, hogy ha a "kutya harap" tábla kint van, onnantól figyelmezetve van a járókelő, hogy nem kéne benyúlkálni, és ez jogilag is számít.
2022. nov. 2. 15:56
 20/20 anonim ***** válasza:

"Én is úgy tudom, hogy ha a "kutya harap" tábla kint van, onnantól figyelmezetve van a járókelő,"

Ettől függetlenül az állattartó megtérítési kötelezettséggel tartozik az állat okozta kár és sérülés kapcsán. Meg kell térítenie az esetleges orvosi költségeket, ruházatban esett kárt, stb. Ezt sajnos csak azok hajlandóak belátni, akik már megjárták a bíróságot egy ilyen ügyben.

2022. nov. 3. 17:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!