Hogyan lehet egy kutyát bizonyos dolgokhoz habituálni?
Bizonyos testrészeit nem engedi megfogni, msegtapintani (fenék, hátsó lábak, farok főként), illetve a fésülést sem tudta ezidáig megszokni (4 év).
Próbáltam jutifalattal összevonni, a végén játékkal dicsérni, illetve eddig az vált be a legjobban, amikor valaki más beszélt hozzá folyamatosan, mint egy kisgyermekhez.
Nem tudom, hogy mit nem próbáltam még, vagy hogy mit rontok el.
A legtöbb kutya nem értékelni nagyon ha piszkálják a farkát. Ami a hátsó lábát és annak környékét illeti: milyen fajta? Nem tapasztaltál ezen kívül semmi mást? Mit csinál ha megfogod?
[Azért kérdezem mert a hely az eléggé csípődiszplázia gyanús nekem. Bár ebbe benne van az is, hogy az enyémnek van úgyhogy bármit csinál / nem csinál azt nézem, hogy na megint fáj-e neki.]
Milyen idős korában került hozzád? Milyen fajta? Érte valamilyen fizikai sérülés ? Másik kutya támadta esetleg valamikor ?
4 éves korban ezekre a dolgokra abszolút nem kellene reagálnia negatívan.
Vizsgálni kéne hátsó végtagokat nincs e minimális ízület gyulladás vagy, más rendelleneség.
Hasonló korú nyugodt kutyussal együtt próbáld meg. Először a nyugodt kutyánál, ez dicsérd. Aztán a tiednél. Többször ismételd. Egy próbár megér.
Remélhetőleg nem traumás.
2 vagyok.
Csípő diszplázia esélyes. De akkor időnként húzza a lábát ,rendellenesen kifordítja, ejti a hátsó súlypontját.
Próbáld meg jól lemozgatni. Egyik kezeddel óvatosan nyúlj a nyakvonalához, másik kezeddel nyúlj át a kutya fölött ,és hátsó láb ízületeknél érintsd meg. Normális reakció esetén a kutya hátra tolja a lábát és nem mozdul ameddig el nem veszed a kezed. Ha nem jól reagál nézesd meg dokival.
A kutya kölyök kora óta velem van, már akkor úgy kezdtük a fésülést, hogy jutalmazással, de nem változott. Kicsit jobban tűri, de kevés ideig.
Diszplázia: Volt szűrésen, középfokú diszpláziája van, ami mozgásban nem akadályozza (fut, sokat szeret sétálni, van ahova rendszeresen felmászik magától, tehát alapvetően nagyon energikus, mozgékony), fájdalmai nincsenek + kap ízületvédőt az állatorvos javaslatára.
De például a hátán fekszik (hasvakarás), akkor szoktuk a mancsait és lábait is maszírozni, mellsőnél imádja, de a hátsókat nem szereti ha kézbevesszük (elhúzza, elrúgja a kezemet). Vagy pl a mellső mancsain a lenőtt szőrt szépen le lehet vágni, a hátsókhoz igazi eszmejáték eljutni.
Trauma: nem érte, ütve nem volt, más kutya nem bántotta stb.
3-as megírom, ha megcsináltam rajta
A háton fekvőset azért írtam, hogy ott például nincs erőhatás a lábaira helyezve. Tehát nem húzom/tolom csak fogom és nem szereti.
Ja igen, nem írtam hogy reagál: nem agresszív, csak próbálja kivonni magát a helyzetből, hátranéz, közben próbál elmozdulni, másképp helyeződni, hogy ne férjek oda.
Egy kutyára rá is lehet szólni...
Meg kell találni az egyensúlyt, mikor még hatásos, ha rászólsz és mikor már be kell fejezni és nagyon fontos persze, hogy a jutalom is jó időben érkezzen.
6-os igen, ezért van az, hogy vedlési időben inkább többször kevesebbet fésülöm, természetesen figyelem, hogy meddig van hiszti, és mikortól van diszkomfort.
2-3: teljesen jól reagált, megállt, picit hátratolt ahogy írtad, teljesen át tudtam nyomogatni a lábait, ízületeknél is. Hátranézett, nyilván furcsálta a dolgot, de nem mutatott félelmet, vagy fájdalmat.
Ezért jutott eszembe, hogy lehet egy picit rosszul kommunikáltam felétek a dolgot.
2.3.vagyok
Most olvastam a kiegészítő adatokat.
Kölyök kora óta tapasztalod ezt a furcsa dolgot a kutyádnál. Viselkedése energikus mozgékony. Fizikai sérülés nem érte a hátsó végtagokat. Trauma (itt, én nyilván nem a kutya verésére gondoltam) Számtalan okból válhat egy állat/kutya traumatizáltá. Nagy erejű hanghatás, olyan külső tényezők amire te nem figyelsz fel de őt nagyon zavarja. Leírok egy konkrétat és nem sorolgatok ( tűzijáték ) bármi.
Nagytestű kutyáim voltak az akkor három éves fiam fülüket szőrüket markolászta, aludt rajtuk😀. Egy morgás rezdülés sem volt.
Rövidre fogom. A te esetedbe szerintem ez nem szoktatási probléma. Negyedik fokú diszplázia a te kutyádnál ezeket mutatja. Másik kutya meg szinte alig tud járni, felkelni. Nem vagyok szakértő vagy megmondó.
Én elvinném egy másik vizsgálatra.
Őszintén remélem hogy tévedek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!