Egyes fajtáknál miért elvárás a dupla farkaskarom, amikor könnyen leszakad, baleset veszélyes?
Hátsó lábon lévő csontos karomra gondolok. Egyik kutyámnak volt mindkét hátsó lábán, műtét lett a vége, mert mozgás közben az egyik beakadt és kifordult a helyéről, pedig nem egy sportkutya, csak szimplán futott és játszott. Nagyon fájt szegénynek, így mindkettőt műtéttel eltávolítattuk, azóta nyoma sem látszik.
Érdekelne, hogy egyes fajtáknál (pl beauceron) mi célt szolgál, mert instán láttam róluk videót és ugye elég mozgékony, sportos fajta, rossz volt nézni, ahogy azokkal a hatalmas kiálló lábujjakkal futnak.
Remek, hogy belinkeltél egy cikket, ami tudatlanságból rosszul határozza meg a farkaskarom fogalmát. :)
A farkaskarom a kutya HÁTULSÓ végtagjainak belső oldalán található csökevényes ujj, amely előfordulhat kettes v. hármas formában, úgynevezett fürtös elrendezésben is. Ezeknek a csökevényes ujjaknak semmilyen szerepük sincs az állat életében, sőt kifejlett korban inkább akadályozzák a mozgásban, könnyen beakadhatnak bárhová, ugrás közben megsérülhetnek.
Beauceronos vagyok.
Az égadta világon semmi funkciója, csak a franciák azt mondták, hogy kell 🤷♀️
Azt mondják, hogy a hegyen a jobb talajfogás végett, de eddig egyedül a fiziós párnán láttam leérni a sarkantyúkat😆, hegyen sose, pedig túrázunk elég sokat. Másik indok, hogy a birka hátán közlekednek és ott jobb a kapaszkodás... namost, ezek nem kelpie-k, 30-45 kilós kutyák, szóval birka legyen a talpán 😅 de nem lehetetlen, láttam vidit birkák hátán közlekedő boci kanról, de messze nem általános. De erősen kétlem, hogy azon a farkaskarmon múlna a mutatvány.
Hovatovább talán én vagyok a fajtával az egyik legtöbb sportot megjárt tenyésztő, és soha, semmilyen szituban nem sérültek a farkaskarmok. Egyetlen hátránya, hogy hátsó lábra eggyel nagyobb méretű kutyacipő kell 😅.
Tudni kell, hogy ezek csontos karmok, ugyan úgy rögzülnek, mint akármelyik másik ujj a kutya lábán és nem olyan kis bőrfüggelékek, mint amiket általában leműtenek. A fajtastandard is előírja hogy csontosan kell rögzülni. Előfordul, hogy csak bőrfüggelék náluk is, de az nem kívánatos. Ha pedig csak szimpla, nem pedig dupla akkor már tenyésztésből kizáró ok.
Ebk terelek, túrázok (magashegyen, sziklás terepen is), futok, bikejöringezek velük, korábban űztük a súlyhúzást, frizbit, agilityztünk, nulla sérülés. De továbbmegyek, vannak többen, akik bocival romon mentőkutyáznak. Mindenkinek megvan a farkaskarma 🤷♀️
Elfogadjuk, hogy kell a tenyésztéshez a dupla, és ennyi. Néha válaszolnunk kell hasonló kérdésekre, de más baj nincs vele 😄
Nagyon ritka, hogy külön szelekció nélkül ilyen stabilan rögzült farkaskarmok legyenek.
De annyit tudok mondani, mint korábban: nem szokott a bociknál sérülni. Elég sokat ismerek, fent vagyok nemzetközi csoportokban is, időnként valaki bedobja ezt a kérdést, így széles merítésből látok erre válaszokat. Nem mondom, hogy soha nem történt még ilyen, de abszolút nem jellemző.
Hogy érzékeltessem, még hobbikutyáknál sem dívik a leszedetése, míg a gyomorcsavart megelőző műtét igen - az sokkal inkább jellemző rájuk sajnos.
Úgy vélem ez válasz a kérdésedre, még ha a köz haszontalannak is ítélte 🙃
Az, hogy kinek tetszik és kinek nem, már messze gusztus dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!