Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyi idős korig normális...

Mennyi idős korig normális egy kutyánál, hogy szétszedi a házat?

Figyelt kérdés

Mielőtt azzal jönne valaki, hogy biztos nem foglalkozok vele: napi 45-60 percet sétálunk általában póráz nélkül, emellett a kertben is tudnak szaladgálni (ketten vannak) és bent is labdázok velük meg van egy csomó játékuk.

De amint 10 percre egyedül vannak hagyva, az idősebbik 1 éves kutya tuti szétszed valamit. Párnát, könyvet, kábelt, bármit amit talál. Már nagyon elegem van, hogy folyton takarítani kell utána és anyagi károkat is okoz. Ilyenkor mindig rászólok, elzárom valahova, büntetve van, kapott már a seggére is ha nagyon dühös lettem, de egyszerűen nem érti meg. Az nem opció, hogy pakoljak el mindent, mert nyilván a saját otthonomban ne én alkalmazkodjak már mindenben a kutyához, hanem ő tanulja meg, hogy mit nem szabad megrágni. Amíg picike volt elfogadtam, mert nyilván egy kölyökkutyánál ez ezzel jár, de 1 évesen már több esze kéne legyen. Mit kéne tennem? Ha nem vagyok otthon az egyik szobába szoktam bezárni őket, ahol semmit nem tudnak szétszedni, de hát már akkor is bezárva legyen, mikor otthon vagyok? Mert akkor se bír magával, amint egy kis ideig nem vagyok a közelben. Nálatok mi vált be erre?

2022. szept. 8. 07:50
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
92%

Vagy szeparációs szorongás, vagy nincs eléggé lefárasztva, a yorki terrier, vadászkutya, oké, hogy manapság elsősorban öleb, de az ösztönök benne vannak. Fizikai fárasztás, mentális fárasztás, és szoktasd szobakennelbe, ott legyen a pihenés.

Nekem mentett kutyám van, kb. 1,5 évesen került hozzám, utcáról került az egyesülethez, bánthatták is, első hónap után éjszakára nem zártam be a kennel ajtaját, 2 hónap után teljesen elhagyhattam a szobakennelt, miután hozzám került, akkor már bíztam benne, hogy nem fog rombolni, onnantól csak akkor zártam be, ha valami felújítás miatt láb alatt lett volna (pl. ablakcserénél).

Feladatozz a kutyával, taníts neki trükköket, rögtönözhetsz szimatszőnyeget is, eldugsz pár jutifalatot egy pléd alá, meg kell keresnie, de vannak snacklabdák is, amikből ki kell pecázni a jutifalatot, azok is jók, sokszor mentálisan jobban le lehet fárasztani a kutyát, mint csak sétával.

2022. szept. 8. 09:59
 12/23 anonim ***** válasza:
93%

"van egy csomó játékuk."

Ezeket csak hagyod nekik, hogy majd csak játszanak vele, vagy közösen játszotok a kutyával?

2022. szept. 8. 10:03
 13/23 A kérdező kommentje:

#11 nincs napi 8 órám arra, hogy a kutyát fárasszam. Ha napi 1 óra séta + labdázás + feladatok + a másik kutyával birkózás nem fárasztja le, akkor semmi. Kinek van ennél több ideje munka meg egyéb teendők mellett a kutyára? Már így is sokkal többet foglalkozok velük, mint a legtöbb kutyás a környezetemben.

Szóval marad az, hogy el kell zárjam napközben. Ha pedig 2 éves koráig sem javul a helyzet, akkor hívok egy trénert. Köszi a válaszokat.

2022. szept. 8. 10:13
 14/23 anonim ***** válasza:
90%
Mit kéne tenned? Szakemberhez fordulni. Nagyon úgy hangzik, hogy a kutya szeparációs szorongásban szenved, és ezt te valószínűleg nem megfelelően kezeled, mert a leírásod alapján mintha csak rontanál a helyzeten. keress egy olyan kutyakiképzőt, trénert esetleg kutyapszichológust (ha van már ilyen Magyarországon), aki a viselkedésproblémás kutyákhoz ért és kimegy hozzátok házhoz.
2022. szept. 8. 10:44
 15/23 anonim ***** válasza:
84%
És én a helyedben nem várnék ezzel egy évet.
2022. szept. 8. 10:44
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
A tréner jó ötlet, mert fog tudni ötletet adni, hogyan oszd be a kutya fárasztását. Én sem vagyok időmilliomos, nem is szükséges sok óra foglalkozás, pont arra próbáltam rávilágítani, hogy ha jól kombinálod a fárasztást, nem kell hosszú időnek lennie. Pl. az én kutyám egy óra intenzív komplex feladatozással ugyanúgy el tud fáradni, mint egy egész napos túrával. Viszont nem látom, te miket csinálsz pontosan, így csak ötleteket tudok feldobálni, a tréner fogja látni, mit csináltok, és attól függően fog tudni neked tanácsot adni.
2022. szept. 8. 10:47
 17/23 anonim ***** válasza:
61%

Kevés neki(k) ez a mozgás…

Én a kutyámmal napi 2*2 órát sétálok (mezőn és erdőben főleg) és ez éppenhogy elég neki.

És Ő neki is ott a kert, de ott nincsenek új impulzusok, az neki unalmas.

Napi 45-60 perc az mindenképpen, minden fajtának kevés…

Vidd el legalább 2* ennyi időre és garantáltan javulni fog a helyzet…

A rágcsálás nem fog teljesen megszűnni, de csökkeni fog.

Különben meg 2 éves korig a kutyák többet rágcsálnak dolgokat mint később, meg minden téren energikusabbak… Vegyél neki(k) velős csontot, meg disznófület.

2022. szept. 8. 10:53
 18/23 anonim ***** válasza:
53%
Persze lehet szeparációs szorongás is, de ennyiből egyáltalán nem biztos, hogy az… Sőt, annak vannak más “tünetei” is.
2022. szept. 8. 10:56
 19/23 A kérdező kommentje:

Nem értem, mi köze van ennek a szorongáshoz. Szerintem egyszerűen ő még játéknak tekint mindent és ezért csinálja. Bár érdekes hogy a másik kutyám sokkal nyugisabb és kezelhetőbb. Séta után ő alszik, a másik meg még rohangálna hajnalig. Sajnos szerintem túl hiperaktív kutyát fogtam ki. Ez van, most már ezzel kell együtt éljek.

#17 továbbra is azt tudom mondani, hogy napi 8 óra munka mellett nekem ennél több időm nincs rá. 4 óra séta? Persze, és mikor főzök, takarítok, edzek, mikor találkozzak a barátaimmal, párommal? Nekem nem a kutyák az egyetlen komponensei az életemnek.

Hozzáteszem sokan a környéken egyáltalán nem sétálnak a kutyával, mégsem szedi szét a házat/udvart. Szerintem csak pechemre az enyém túl hiperaktív vagy élvezi, hogy az idegeimen táncol.

2022. szept. 8. 11:04
 20/23 anonim ***** válasza:
83%

#19. (kérdező)

Én úgy sétálok a kutyámmal napi 4 órát, hogy én is 8 órát dolgozom egy nap… Sőt, 2*2 óra a beutazás céges busszal. Vagyis 7 óra alvás mellett a hétköznapi szabadidőm az így összesen 5 óra. Ebből 4-et el visz a kutya. Az összes többiben (napi 1 órában) étkezem vagy zuhanyzom, ilyesmi. A “hobbim” mindössze annyi, hogy a buszon olvasok, meg hétvégente, vagy szabadnapokon (mint ma) PS5-ön játszok pár órát… Ráadásul három műszakos a melóm, egy hónapban legalább egyszer szombatra is behívnak, stb. Szóval nem mondom, hogy nem g3ci fárasztó, főleg hogy a sok tahó szomszéd még rám mérges hogy miért sétáltatom a kutyám (Ők nem teszik, falu), ugatnak tőle az övéik… De nem érdekel. Ez van, most ilyen az életem, ezt kell elfogadni. Ém utcáról fogadtam be a kutyám és megfogadtam, hogyha már megtartom, akkor ha törik, ha szakad, tisztességesen fogom felnevelni és a kb 10-12 éves hátralévő élettartalma alatt boldog lesz. Ehhez tartom magam…

Nekem is cél, hogy a munkahelyemhez közelebb költözzek. Ha csak félórára laknék onnan, akkor napi 3 órám szabadulna fel, ami havi szinten minimum 60 óra… De addig is mint már írtam, ez van.

Felelősséget vállaltam a kutyáért, nem opció hogy nem elégítem ki az igényit.

2022. szept. 8. 11:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!