Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Anyám kutyája folyamatosan...

Anyám kutyája folyamatosan mindent összepisil, mit lehet vele kezdeni?

Figyelt kérdés
Ha akár kimegy anyám cigizni, vagy épp nincs rá figyelve. Gyakran kanapéra, stb. Mi miatt lehet ez? 1,5 éves bichon havanese
2022. aug. 24. 19:57
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem szobatiszta, nyilván kiskorától így van nevelve. Rendszeresen sétáltatni kellene.
2022. aug. 24. 20:07
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Vélhetően nem volt megfelelően szobatisztaságra nevelve (erre gondolom magatoktól is rájöttetek), de meg merném kockáztatni hogy kis korában hozzászoktattátok a pelushoz vagy ahhoz a kis leteríthető pisilős szőnyeghez.

Tudni kell a kutyákról hogy gyerekkorukban a talpuk megszokja annak a felületnek az érintését amin a leggyakrabban végzik a dolgukat, ideális esetben (és a legtöbb kutyának) ez a felület ugye a fű. Ugyanakkor ha pelusra szoktatod akkor a textil érintését fogja megszokni, és ezt a felületet fogja később előnyben részesíteni. Ugyanakkor sajnos ő nem tud különbséget tenni a kanapé, a szőnyeg, a ledobott ruhadarab, meg a pisipelus között, textil mindkettő, ezért pisil mindenhova.

Abból amit leírtál (bár nem eresztetted nagyon bőségesre) szerintem nálatok is ez lehetett a gond. Ahhoz, hogy tanácsot adjak a teendőket illetően, légy szíves írj még egy kicsit a kutyáról, az előéletéről, ki/hogyan tanította, hol laktok, van-e kert, etc.

2022. aug. 24. 20:10
 3/6 A kérdező kommentje:

Bocsi, nem tudtam mit lenne érdemes írni róla.

Szóval:

Eleinte, 1-2 hónapig kutyapelenkához volt szoktatva. Utána mindig kint volt pisiltetve, bent sosem. Egyébként kertesházról van szó.

Anyum tanította, bár én szerencsére nem velük lakok de minden nap reggel ki van víve, majd délután ahogy hazaér szintén teraszon van, illetve napközbe minden cigizéssel együtt kiviszik. Viszont gyakran ha akár 1-2 percre is magára hagyják, bepisil. Volt, hogy felvettem a kanapéra, nem figyeltem fél percre aztán már láttam hogy pisis a kanapé. Egészségügyi probléma kizárva, látta orvos.

2022. aug. 24. 20:14
 4/6 anonim ***** válasza:

OK, értem, köszönöm, a következőt javasolnám - előre mondom, nem lesz egyszerű.

2 dolgot kell együttesen elérni a kutyánál: 1) ne pisiljen a házba, 2) értse meg, hogy amikor kint pisil, azzal jót csinál. Ebből a két dologból aztán - ha következetesen csináljátok - elő fog állni egy olyan állapot, hogy egyszer csak lesz egy nap, amikor a kiskutya már nem is fog arra emlékezni, hogy ő valaha házba pisilt, és az lesz neki a természetes, hogy kint végzi a dolgát.

1) Ez az egyszerűbb része, mert hála istennek, elmondásod szerint, ha felügyelet alatt van a kutya, akkor nem pisil be. Ez nagyon jó hír, mert a megoldás annyi: figyelni kell rá. Ezt még kiegészítem annyival, hogy a kutyák a saját fekhelyükre nem piszkítanak oda. Kell neki tehát rendszeresíteni valami szobakennelt, ez lehet az egyik szoba egyik sarka, egy ketrec, valami elválasztott tér, bármi, ez legyen elég nagy ahhoz hogy kényelmesen fel tudjon állni és megfordulni benne, de ne elég nagy ahhoz hogy az egyik sarkát wc-nek fogja használni. Amikor nem tudtok rá figyelni valami miatt, akkor tegyétek be a kis helyére. Aztán ahogy haladtok előre a szobatisztasági tréninggel lehet neki egyre nagyobb "kennelt" adni, míg végül az egész házra a kenneljeként fog tekinteni.

Persze, meg lehetne úgy is oldani a problémát hogy amikor nem tudsz rá figyelni akkor kizárod a kertbe, de ettől még nem tanulja meg, hogy a házban nem lehet.

2) A fentiekből az is következik, hogy gyakrabban kell kimenni vele a kertbe, nem csak kiengedni, hogy na menjél pisilni, hanem ki is menni vele, és nézni, mit csinál. Amikor pisil, akkor mondogatni neki hogy Pisi, pisi, pisi (így kötöd össze a fejében a tevékenységet a szóval, hogy később "parancsra" is menjen már pisilni), amikor végzett akkor nagyon megdícsérni, és jutalomfalatot adni neki.

Ha pedig bent esetleg baleset történik, akkor két dolog fontos: az egyik, hogy utólag hiába szidod le, nem érti, egy dolgot érsz el vele: tőled fog félni. A másik, hogyha pont a baleset közben kapod rajta, akkor azonnal fel kell emelni, kivinni a kertbe, és mondani neki hogy pisi.

Úgy gondolom hogy ha ezeket következetesen betartjátok akkor pár hét alatt lesz pozitív változás. Nem hülye az a kutya, fogja ő venni a lapot hamar, csak jelenleg nem érti mit szeretnétek tőle, sőt, azt csinálja, amihez hozzászoktattátok: a házban, textilre pisil.

A történethez hozzátartozik, hogy ha a kiskutya nagyjából egy éve bent össze-vissza pisil mindent, akkor a szagot is ki kellene takarítani, erre való vegyszerrel, a kanapéból, szőnyegből mindenhonnan. Mert amíg a saját vizelete szagát érzi a házban, addig az neki felhívás keringőre, és minden kárba vész, mert a szag hatására fog a házban pisilni.

2022. aug. 24. 21:12
 5/6 anonim ***** válasza:
ma 21:12, elnézést újraolvasva, van benne egy-két elütés, meg helyenként picit strukturálatlan, de nagyon sok mindent szerettem volna rövid idő alatt leírni, remélem azért érthető.
2022. aug. 24. 21:17
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Továbbítom az illetékesnek. :D
2022. aug. 25. 07:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!