Az "újra tenyésztett" szelindeket hol lehet szerezni?
Jajj... Nem is tudom erre mit mondjak, főleg hogy a Bartha László neve is szerepel ennek a tervnek a kiagyalói között...
A középkorban valóban létezett egy magyar szelindek kifejezés, de ez csak nyugati mintára átvett név volt, és a legnagyobb termetű kutyákra használták. Tehát ez a "fajta" nem más volt idehaza, mint a komondor. Nyugati típusú rövidszőrű molosszer/szelindek/masztiff magyar fajta sosem létezett, se nemzeti, se kultúrális, se történelmi hagyományok alapján...
Szóval zsákutca, és szomorú vagyok, hogy nagybecsű kutyaszakértők is kitalálnak ilyen nem létező régi/új fajtákat.
Van honlapjuk. De gyakorlatilag mivel ilyen fajta nem létezik, ezért keverék kutyát kapsz hasonló típusok összepároztatásából.
szelindek.hu
Azért az hosszú folyamat. A moszkvai őrkutyát több, mint 80 éve kezdték el kitenyészteni, és még mindig rendkívül heterogén a fajta. Én ráadásul úgy látom, hogy nem egy a koncepció a magyar szelindek elképzelésben.
A Bartha László és a Nagy András egy nyugati molosszerekhez hasonlatos fajtát akár létrehozni úgy, hogy pásztorkutyával keveri őket (jelenleg tosa inu és valamilyen türknomád pásztorkutya) , míg a Balog Péterék agár-szelindekben gondolkodnak. Ráadásul egyik társaság sem fiatalemberekből áll... Szóval én személy szerint esélytelennek tartom a dolgot. Egyben sajnálom, hogy ilyen elhivatott emberek azt a sok tudást és energiát nem valóban létezett és létező fajtákra használják. Persze értem én, hogy mindenki szeretne maradandót alkotni és hogy fentmaradjon a neve.
Igen, értem a koncepciót. És manapság pénisznövelő kutyákra valóban nagy igény van, mert a pitbull már kicsi.
Én néhány dolgot nem értek.
1
Miért kell egy új fajta, hiszen ilyen molosszer típusokból nagyon sok fajta van. Kifejezetten munkavonalas is, amik még nincsenek elrontva, mint a fila, a boerboel, a dogo, stb.
2
Azok után, hogy sok-sok ország/nép az utóbbi évtizedekben létrehozta a korábban nem létező molosszerét, most a magyarok is beállnak a sorba, és lesz egy ki tudja hányadik molosszer? Minek?
3
Miért kell hozzá kitalálni nem létező történelmi hátteret? Mondják azt, hogy akarunk egy új magyar fajtát, ami még nem volt. De állítani, hogy volt, miközben nem, azt nem értem.
És még vannak aggályaim olyan dolgokban is, hogy valahogy ezen fajták egyedei mindig nagy szerepet kapnak aztán a kutyaviadorok világában...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!