Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az "újra tenyésztett" szelinde...

Az "újra tenyésztett" szelindeket hol lehet szerezni?

Figyelt kérdés
Gondolom mivel magyar faj így elérhetőnek kell lenni valahol.
2022. aug. 23. 14:42
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

Jajj... Nem is tudom erre mit mondjak, főleg hogy a Bartha László neve is szerepel ennek a tervnek a kiagyalói között...

A középkorban valóban létezett egy magyar szelindek kifejezés, de ez csak nyugati mintára átvett név volt, és a legnagyobb termetű kutyákra használták. Tehát ez a "fajta" nem más volt idehaza, mint a komondor. Nyugati típusú rövidszőrű molosszer/szelindek/masztiff magyar fajta sosem létezett, se nemzeti, se kultúrális, se történelmi hagyományok alapján...

Szóval zsákutca, és szomorú vagyok, hogy nagybecsű kutyaszakértők is kitalálnak ilyen nem létező régi/új fajtákat.

2022. aug. 23. 14:59
 2/10 A kérdező kommentje:
Hát ebből nem derült ki, hogy hol lehet beszerezni :/
2022. aug. 23. 22:42
 3/10 anonim ***** válasza:

Van honlapjuk. De gyakorlatilag mivel ilyen fajta nem létezik, ezért keverék kutyát kapsz hasonló típusok összepároztatásából.

szelindek.hu

2022. aug. 24. 06:11
 4/10 A kérdező kommentje:
3. Elvileg ténylegesen volt ilyen faj, csak egy időben a félreértések miatt mással keverték, de jóval lazább volt mint a mai fajtiszta és fajtatiszta, de mindenesetre, ennek az újra tenyésztettnek maga a külleme és jelleme bejön.
2022. aug. 24. 11:48
 5/10 anonim ***** válasza:
Elvileg. De az messze áll a valóságtól. A magyar szelindek, mint fajta sosem létezett. Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. A magyarok olyan vadászatra, ami ténylegesen fogta a vadat, agarat és kuvaszt használták. Az, hogy mindkét fajta máshogy nézett ki, mint manapság, egy másik dolog. De rövidszőrű molosszer típusú kutyafajtája sosem volt a magyaroknak. Már csak az éghajlat miatt sem. Egy molosszerre hajazó fajtánk van, a komondor.
2022. aug. 24. 13:36
 6/10 A kérdező kommentje:
Hát mindenesetre most már lesz :'D
2022. aug. 24. 19:11
 7/10 anonim ***** válasza:

Azért az hosszú folyamat. A moszkvai őrkutyát több, mint 80 éve kezdték el kitenyészteni, és még mindig rendkívül heterogén a fajta. Én ráadásul úgy látom, hogy nem egy a koncepció a magyar szelindek elképzelésben.

A Bartha László és a Nagy András egy nyugati molosszerekhez hasonlatos fajtát akár létrehozni úgy, hogy pásztorkutyával keveri őket (jelenleg tosa inu és valamilyen türknomád pásztorkutya) , míg a Balog Péterék agár-szelindekben gondolkodnak. Ráadásul egyik társaság sem fiatalemberekből áll... Szóval én személy szerint esélytelennek tartom a dolgot. Egyben sajnálom, hogy ilyen elhivatott emberek azt a sok tudást és energiát nem valóban létezett és létező fajtákra használják. Persze értem én, hogy mindenki szeretne maradandót alkotni és hogy fentmaradjon a neve.

2022. aug. 25. 06:03
 8/10 A kérdező kommentje:
7. Lényegében ebben egy olyan keresztmetszetet próbálnak megvalósítani amire elvileg igény van, bár nekem se sok tapasztalatom van kutyákkal, eddig még csak keverékem volt meg most egy kis havanese, nyilván az utóbbi kezesebb mint egy ember, de általában én mindig az ilyen nagy testű meg harci kutyákkal jöttem ki, a tacskó meg ezek a kis kúszó kutyák valamiért szeretnek belém harapni xd
2022. aug. 25. 09:22
 9/10 anonim ***** válasza:

Igen, értem a koncepciót. És manapság pénisznövelő kutyákra valóban nagy igény van, mert a pitbull már kicsi.

Én néhány dolgot nem értek.

1

Miért kell egy új fajta, hiszen ilyen molosszer típusokból nagyon sok fajta van. Kifejezetten munkavonalas is, amik még nincsenek elrontva, mint a fila, a boerboel, a dogo, stb.

2

Azok után, hogy sok-sok ország/nép az utóbbi évtizedekben létrehozta a korábban nem létező molosszerét, most a magyarok is beállnak a sorba, és lesz egy ki tudja hányadik molosszer? Minek?

3

Miért kell hozzá kitalálni nem létező történelmi hátteret? Mondják azt, hogy akarunk egy új magyar fajtát, ami még nem volt. De állítani, hogy volt, miközben nem, azt nem értem.

És még vannak aggályaim olyan dolgokban is, hogy valahogy ezen fajták egyedei mindig nagy szerepet kapnak aztán a kutyaviadorok világában...

2022. aug. 25. 10:02
 10/10 anonim válasza:
Facebook történelmi magyar Zelindke csoportot nézt meg
aug. 25. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!