Tacskóval mennyire szabad futni/kocogni? Okozhat nála egészségügyi problémát..?
Napi szinten sétáltatom a kutyust, ilyen gyors sétát kell elképzelni napi kétszer egy órát. Meg az udvarban labdázok vele otthon 1-2 órát naponta.
Pár napja elkezdtem kocogni, és gondoltam akkor a kutyával mennék, csak nem tudom, hogy árt-e neki. Annyira nem hinném, hogy megterhelő lenne neki, én speciel nem vagyok jó kondiban, lévén, hogy eléggé túlsúlyos vagyok és régen futottam napi rendszerességgel, a futásaim is úgy néznek ki egyenlőre, hogy séta meg lassú kocogás felváltva.
Nem túl intenzív, kocogás, nem is túl hosszú a táv, annyit szerintem lehet.
,,Összességében elmondható, hogy a kisebb testű és a rövid lábú kutyák nem igazán alkalmasak a kocogásra, futásra, egyszerűen azért, mert nem tudnak a futó gazdával lépést tartani. Persze tudnak futni, és kell is nekik rohangálni játék közben. de nem szabad elfelejteni, hogy míg egy kocogó megtesz pár lépést, addig egy aprócska yorkie ennek sokszorosát lépi le, hogy le ne maradjon a gazda mögött."
Amit te írtál az szerintem belefér. (ha csak nem több tíz kilométer az utca vége) Idővel, ahogy egyre többet tudsz futni és gyorsabban akkor már nem ajánlott, hogy a kutyusod is elkisérjen.
Illetve azért figyelj rá, ha úgy látod nem bírja akkor inkább ne.
Tacskó:
"Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony.
(...)
Föld felett a legfontosabb feladata a vaddisznóhajtásokon a disznók felkutatása és a vadászok elé hajtása. Óriási szerepet kap a vadászok körében azon tulajdonsága miatt, hogy a sebzett vadat a megfelelően bevezetett tacskó biztosan kutatja fel és segít terítékre hozni. Ezenkívül alkalmazható kajtatásra, bokrászásra, nyúlhajtásra is. "
Megfelelő tréninggel tud futni, ha a nyulat is felhajtja, de nyilván nem hosszú távon és nem olyan gyorsan mint egy közepes testű kutya (hosszabb lábakkal).
Tehát a mértékletesség a kulcs és a fokozatosság. Írtad hogy úgyis lassan kezdesz neki. Figyeld mennyire bírja, vagy van kedve veled tartani.
A többit az élet eldönti. Ne erőltesd vele, az a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!