A MEOESZ-en kívül melyik a másik tenyésztői szervezet Magyarországon aki nem FCI hanem más törzskönyvet ad?
Magyak Kutyások Szövetsége.
De bárki állíthat ki nem FCI-s tk-et. Te is nyomtathatsz ki otthon magadnak. Csak senki (még az állam sem) fogja elfogadni. Az MKSZ-es tk-ek is ennyit érnek.
Ha nem üti meg a kutyád a mércét, nem kellene tenyészteni, nem?
Igen, van élet az FCI-n kívül is, de kennelnek kár nevezni magad, mert ez vásárló megtévesztése. Tetszik vagy nem, ma a MEOEsz és az FCI szabályzatai az elfogadottak itthon.
6, Maradjunk annyiban, hogyha speciális fajtát - ami nyilván hozzáértést kíván - akarna tenyészteni, akkor nem a gyk népére lenne szükség ahhoz, hogy ennek mi a menete.
Ennél sokkal-sokkal gyakoribb az, hogy hát rendes törzskönyvvel drágább az eb, de jajj ha nem akarja kiállításra vinni, nem kell ám az, elég a sima "másmilyen" törzskönyv a hobbikutyának, abból látszik minden.
Aztán a kedves gazdi meg utólag lepődik meg, hogy szaporítós randomkutyára fizetett százezreket. Nem egy ilyet láttam sajnos.
7-es, ennyi erővel a gazdijelöltektől is elvárható, hogy tisztában legyenek az FCI-vel vagy a többi hasonló szervezettel. :-)
Miért ne érdeklődhetne valaki GYK-n? Velem is előfordult, hogy nagyon nem találtam valamit a keresőben, és itt kérdeztem meg, mikor már feladtam.
#6 ha valóban ilyesmi a célja (egy fajta egészségesebbé tétele) akkor áldásom rá, de a kutyák standardjét nem az fci szabja meg, ők csak "betartatják"
Az adott ország szabja meg, ahonnan az adott fajta származik. Tehát pl a németjuhásznál a német érintett szervezetnek kell lépnie ahhoz, hogy változzon a standard, mert ez a fajta tőlük ered. De sajnos azt látom, hogy mashol is ilyen problémák vannak. A mi gyönyörű kuvaszaink standardjét mi diktáljuk, de sajnos láttam nem kevés, külföldi tk-es kuvaszt akiknek aligha van köze a kuvaszhoz még ránézésre se, pusztán annyi stimmel hogy fehér és vastag bundás.
Szerintem a németek se úgy határozták meg a standard-et a németjuhásznál hogy járni alig képes mert a segge a földet éri. (Van különbség az ívelt hát (már ha ez benne van, nem tudom) és a 'fenekét húzza a földön' között)
Viszont a németjuhász esetében lehet fci-s tk-val egészséges kutyákat tenyészteni, mert vannak is, csak persze nagyon kevesen csinálják (show vonal egyáltalán nem így csinálja)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!