A német dognak mikor lett ilyen bárány jelleme? Hisz eredetileg házőrző kutyák voltak, ma meg szinte alig van bennük ilyen jellegű ösztön. Vannak próbálkozások az eredeti vonalhoz visszatérésre? Mint pl a bulldognál
Az első szerintem elnézte a kèrdést vagy nem tudom de teljesen irreleváns a szőrtípus.
Én nem tartom kizártnak, a dobermann megmentésére is kitenyésztették pl a canis panthert. Mondjuk én nem tudok róla, hogy lenne dognál ilyen irányzat, de remélem van.
Nem csak a dog lett "báráány". Szinte minden fajta manapság arra tendál, hogy megfeleljen családi kedvencnek. Aki pedig az eredeti tulajdonsággal akar egy kutyát, keres olyan tenyésztőt, amelyik nem a küllemre és a aranyos kutyababa irányban tenyészt.
Bár manapság pl a házőrzés igen kis körben elvárás bármilyen fajtánál.
Nem házőrzők voltak.
Vadászatra tenyésztették a fajtát. Még a pontos lőfegyverek megjelenése előtt az agarakat azért kereszteztek néha-néha masztiffal, hogy a gyorsaság mellett erősebb felépítésűek legyenek, és nagyvaddal pl. szarvas is elbírjanak. Nos, a vadászkutyák esetében nem előny a harciasság. A lovakkal tartották őket, nem volt szükségük hosszú szőrzetre (ami hátrányos is egy bozótosabb területen): meleg istállóban, szalmában volt a lakhelyük. A másik szerepük kizárólag a reprezentáció volt: a kastély ura/úrnője mellett fogadták a vendégeket a termekben, illetve hintókísérésre használták őket (egyik funkciónál sem kívánatos az erős őrző-védő hajlam).
A pontos lőfegyverek és a gépjárművek korában már csak a reprezentáció maradt. Németország jellegzetesen nagy hangsúlyt helyezett a XX. század elejétől fogva a katonai jellegű image-re, ezért más fajtákkal együtt a német dogokat is a 2. fajtacsoportba, az őrző-védő fajták közé sorolták be, ilyen munkavizsgára kötelezték őket. Elindult egy ilyen irányú szelekciója az állománynak, rengeteg szép dog záródott ki ezért a tenyésztésből - de számottevő eredményeket nem értek el velük így sem, számtalan más fajta sokkal könnyebben tartható, szállítható, strapabíróbb... így a dogokat végül valamikor 1970-ben kivették a munkavizsgára kötelezett fajták közül.
Funkcióját tekintve elsősorban kísérőkutya, és a BH vizsga teljesítését lehetne leginkább elvárni egy dogtól, ami az irányíthatóságról szól.
Teljesen megváltozott az emberek életmódja, munkája.
A legtöbb fajta eredeti képességei inkább hátrányosak a modern környezetben.
Viszont rengeteg kutyás sport van, amivel foglalkozhatunk, és ezek is fitt jószágokat igényelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!