Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyatartásról lenne pár...

Kutyatartásról lenne pár kérdésem? A többi lent👇

Figyelt kérdés

Tehát nemsokára lesz egy kutyánk akit menhelyről szeretnénk befogadni még csak most kezdtünk el nézelődni. De olyan kutyust szerténk aki kistestű viszonylag fiatal (max.3éves) és lehet vele sokat kirándulni és udvaron tartanánk

1. Etetés milyen tápal érdemes? Otthon is lehet neki főzni?

2. Van valami jó oldal ahol megtalálunk a tartásáról mindent? Esetleg linkelnétek?

2022. máj. 29. 12:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
88%
10. Leírást elolvashatnád. "Tehát nemsokára lesz egy kutyánk akit MENHELYRŐL szeretnénk befogadni"
2022. máj. 29. 13:36
 12/16 anonim ***** válasza:
73%

Egyebkent persze nyilvan nem fognak a nyakadra jarni, nekem fajtamentestol van tacsko jellegu kutyam, termeszetesen nalunk csak benti, en betartom, mert nem lenne szivem kirakni, de nem tudjak ellenorizni, nincs ra kapacitasuk. Igy benne van a pakliban mindig sajnos, hogy valaki szarul tartja a kutyat es talan soha nem derul ki :(

De tenyleg nem ertem hogyan is van szive az embernek kirakni egy kutyat, aki nem valo kintre. Vannak kinti fajtak, lehet abbol is valogatni, sot, adnak a menhelyek is kintre, de nyilvan nem minden kutyat.

2022. máj. 29. 13:49
 13/16 A kérdező kommentje:
Rendben köszönöm a normális válaszokat de akkor leírom pontosabban mert akkor úgy látom nem túl pontosan írtam le. 1 a kistestűt nem pont úgy értettem hanem úgy hogy nem olyan nagy tehát pl. 15 kg körüli( mostmár utána néztem hogy az közepes méretű)mint pl.egy beagle vagy border collie azt pedig tudom hogy a tényleg kis méretűeket nem igen lehet teljesen kint tartani. De viszont én azt gondoltam hogy a közepes méretűeket lehet. De a kinti tartást sem teljesen úgy gondoltam hogy éjjel nappal kint van. Mert éjszakára be tudjuk engedni. És bocsánat ha nem egyértelműen írtam le előzőleg. Meg mivel úgyis menhelyről hozzuk amit meg is látogatunk ott valószínűleg elmondják a helyes tartását meg én is most erre szentelem a délutánomat hogy minél tájékozottabb legyek és mindenféleképp a kutya érdekeit fogom nézni első sorban.
2022. máj. 29. 15:18
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Kezdetben egy középkategóriás tápot érdemes venni,mivel sok menhelyen sajnos silány minőséget engedhetik meg maguknak,örülnek ha kapnak adományt,meg örülnek,hogy a kutyákat jól tudják lakatni.

Így erősebb,minőségibb táp lehet megbolygatná az emésztését.

Happy dog,Brit premimum, Select Gold,Josera, Fit active ezek kezdetben jók lesznek. Ha nem megy a hasa és meg szokta nálatok akkor később válthatsz jobb minőségűre.

Kullancs bolha és szívféreg ellen kell védekezni. Itt több féle alternatíva van.

2022. máj. 29. 18:28
 15/16 anonim ***** válasza:
82%

" mivel úgyis menhelyről hozzuk amit meg is látogatunk ott valószínűleg elmondják a helyes tartását"

Rossz hírem van: felénk elvárják, hogy az alapokkal tisztában legyél. Kérdezni, vélemény kérni persze ér, de nem az ő feladatuk elmagyarázni, hogy a kutya melyik vége ugat és melyik szarik.

"meg én is most erre szentelem a délutánomat hogy minél tájékozottabb legyek"

Többszáz oldalas szakirodalmakat írnak a témában. Kevés lesz az egy délután :)

Ami még érdekes lehet egy menhelynek az az, hogy hogyan képzeled el egy átlagos napodat a kutyával.

Kinti tartás: a kutya társállat. Évezredekig lakott az emberek életterében, szorosan az emberrel dolgozva. Nem olyan idegen az, a benti tartás, mint sokan gondolnák.

Ráadásul a modern élet követelménye, hogy a kutya tudjon létezni az ember életterében: kutyás szállás, kutyás bolt, állatorvosi rendelők, stb.

A kinti-benti már használhatóbb lehet.

Etetés: meg kell tanulni értelmezve elolvasni, mi van a táp zacskójára írva. Az alap, hogy pontosan megnevezik az összetevőket. "Hús és állat melléktermékek (amiből 4% csirke)", "válogatott gabomafélék" felejtős.

Nyersfehérje 25% minimum, figyelj, hogy ne növénnyel tolják meg, mert azt nehez emészti a kutya (búzasikér, borsófehérje stb.). Maximális ajánlott rostot, hamut majd valaki leírja.

Nem minden kaja válik be, készülj arra, hogy magasabb árkategóriában is keresgélj (allergia, érzékeny gyomor, vagy csak szimplán rosszul emészti).

Az enyém pl. Lukullust kap, az egy hidegen sajtolt táp, erős középkategóriásnak mondanám.

További utánanéznivalók:

- jó állatorvos, akit éjfélkor is tudsz ugrasztani. Lehetőleg kettő is, ha az egyik beteg, nyaral vagy valami.

- külső-belső parazitamentesítés, különös tekintettel a szívférgességre.

- kutya testbeszéde, kommunikációja

- erőszakmentes kutyaoktatás

- kik a legjobb oktatók a környéken?

- milyen kutyás lehetőségek vannak: kirándulás, sport, hobbi ?

Szakirodalom ajánló: Vámosi-Nagy Nóra Klikk! - Ahogy a kutyák szeretnek tanulni, Undogmatik (blog, bejegyzéseknél meg vannak jelölve források, azokat is érdemes nézni), Kikopup (youtube csatorna, angol).

2022. máj. 29. 22:55
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Amit te leírsz, az a kinti-benti tartás. Általában úgy adnak kutyát menhelyek, ritka hogy elvárás legyen a csak benti.

Nekem is alapítványos kutyám van, bár pont fordítva. Szánhúzó, így a hidegben kint van, melegben bent hűsöl. Meg nyilván télen is beengedem, de nem szívesen van olyankor a melegben.

Táp kapcsán én is sokat olvasgattam, röviden: minél nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb a táp. Ne tartalmazzon gabonát, az első helyen az összetevőknél mindig valamilyen hús legyen. A Brit tápok szerintem ár/érték arányban szuperek, ráadásul kölyöktől idősig, allergiástól sportkutyáig minden van.

A menhely azt kérdezheti még meg, hogy mennyit lesz a kutya egyedül és hova raknád, ha elutaztok.

Nézg kutyasulit, nem mindenhol elvárás, de mi is nemrég kezdtük és ég és föld a különbség. Én mindenképpen ajánlom.

2022. máj. 31. 13:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!