Az agressziót a kutya eltudja hagyni neveléssel?
Nem egészen ugyanaz a két szituáció, de az elmélet talán hasonló, ezért hátha segít.
Nekem a kölyökkutyám játszott igazi vadállat módjára, igaz semmi agresszió nem volt benne, de tökéletesen hidegen hagyta, hogy a másik kutya mennyire élvezi a "játékot," ő nem harapott erősen (a gátolt harapás azért csak kialakult valamennyire) viszont simán rálépett a másik nyakára, teljes erőből felborította, szóval tényleg olyan volt, mint egy tank.
Nekünk a tréner kétféle módszert mutatott, ezeket gyakoroltuk rengeteget. Az egyik, hogy amikor még szépen játszott, nem lovalta bele magát teljesen akkor kihívtam, jutalmaztam, ez egyrészt ki is zökkenti kicsit, nem pörög bele annyira a játékba, hogy minden mindegy legyen, másrészt van egy pozitív visszacsatolás, hogy így jó játszani, ezért jutalmazzuk és nem akkor szólunk rá, amikor már teljesen elszállt az agya, fájdalma okozott a másiknak.
A másik módszer, ehhez persze kellett a kutyasulis közeg, az az, hogy direkt olyan kutyával játszott (az oktatónak volt kifejezetten erre képzett kutyája), amelyik nem bántja, de kristálytisztán a tudtára adja, hogy az nem jó, ha így játszik, ha azt akarja, hogy folytatódjon a játék muszáj kicsit visszavennie. Nyilván ezt egy random kutyával nem lehet gyakorolni, de sok viselkedésterápiával foglalkozó sulinak van kifejezetten "szocis" kutyája, aki nagyon egyértelműen kommunikál a többi kutyával, olyan interakciók vannak, amit egy nem hozzáértő szinte észre sem vesz, de a kutya szépen megtanulja tőle, hogy hogyan kell viselkednie ahhoz, hogy elérje a célját, jelen esetben, hogy tovább játszanak vele.
Nem tudom, hogy nálatok mi a helyzet pontosan, hasonló e, mint a miénk, tehát, hogy szeretne játszani, csak túlságosan bedurvul, vagy ő egyáltalán nem is játszani akar, hanem csak egyből bántani a másikat. Ha az utóbbi én nem kísérleteznék, inkább szakemberhez fordulnék.
Viszont ha jól értem a konkrét szituáció nálatok az, hogy" ha leteperik morog odakap a kutyáknak" Ha kizárólag ennyi van a dologban, akkor viszont nem a te kutyád az agresszív! Nem ő a "bántalmazó"! Ha csak akkor lép fel agresszívan, amikor a másik már legyakta akkor teljesen jogos az önvédelem, ne várd el a kutyádtól, hogy hagyja, hogy bántsák, teljesen természetes reakció, ha ő szól rá a másikra, hogy neki ebből elege van. Jelen körülmények közt ez nyilván csak ábránd, de ha kulturált lenne a kutyázás, akkor a másik gazdinak kéne rászólnia a kutyájára, amikor leteperi a te kutyádat. Ha ez a helyzet, akkor ezt sajnos csak úgy tudod megoldani, hogy te résen vagy a másik gazdi helyett is és amikor úgy látod, hogy kezd több lenni a másik kutya részéről, mint játék, olyankor elhívod a kutyád, nem várod meg, hogy olyan szituációba keveredjen, amiben meg kell magát védenie. Sajnos nagyon kevés a normális kutyás, ezért mindig nagyon kell figyelni és már a legapróbb jeleknél közbeavatkozni, mert a legtöbben ezekre nem figyelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!