Mire jó a BH vizsga?
Következőkhöz előfeltétel, valamint egy visszajelzés a kutya képességeiről:
Vizsgaszint / Előfeltétel / Minimális korhatár
IBGH-1 / BH / 15 hónapos kor
IBGH-2 IBGH-1 15 hónapos kor
IBGH-3 IBGH-2, vagy obedience 1 vagy IGP-1 15 hónapos kor
IGP-EV BH 15 hónapos kor
IGP-1 BH 18 hónapos kor
IGP-2 IGP-1 19 hónapos kor
IGP-3 IGP-2 20 hónapos kor
IFH-EV BH 15 hónapos kor
IFH-1 BH 18 hónapos kor
IFH-2 IFH-1 19 hónapos kor
IGP-FH BH 20 hónapos kor
IGP-ZTP BH 18 hónapos kor
F.Pr 1-3 BH 15 hónapos kor
U.Pr. 1-3 BH 15 hónapos kor
G.Pr 1-3 BH 15 hónapos kor
SPr 1-3 BH 18 hónapos kor
Stö Pr 1 BH 15 hónapos kor
Stö Pr 2 Stö Pr 1 15 hónapos kor
AD BH 16 hónapos kor
Magyarul kisérőkutya vizsga. Én most készülök rá. Engedelmesnek egy magasabb szintje. Nekem azért kell mert elengedhetetlen ez a fajta kézbentartás az örző védő tanfolyamoz. Kutyaiskolákban kell körbekérdezni, hogy valaki vállal e BH vizsgafelkészítést.
Egyébként nagyrészt olyanok vannak benne hogy láb mellett követés folyamatos szemkontaktussal. Ültetés, fektetés, helyben maradás. Ugyanezek zavaró környezetben. Futó, biciklis, autó.. Stb
Ez az engedelmes munka legalapvetőbb szintje. Egyáltalán nem magasabb szint, hanem egy nagyon alapvető szint. Igazából egy jól nevelt kutya 1-2 hét rákészüléssel lazán meg tudja csinálni.
Ha csak van egy kutyád, akivel elsétálgatsz, megfésülöd és együtt élsz, akkor "semmire sem jó". De ez egy nemzetközileg elfogadott vizsga, a világ minden táján ismerik és elfogadják, a fajták jelentős részénél a tenyészértéket is megnöveli. És ahogy fentebb írják, adott sportokhoz előfeltétel lehet.
"Semmire nem használt" kutya esetében tényleg nagyon minimális haszna van. Az egyetlen, ami értelmet adhat neki ebben a helyzetben is, az az, hogy kapsz egy képet arról, hogy ismeretlen környezetben, megerősítés nélkül viszonylag hosszabb ideig mennyire tudod teljes kontroll alatt tartani.
Egy ilyen vizsga díja helyszíntől, bírótól függően 6-12.000Ft, szóval nem egy hatalmas összeg és nekem az a tapasztalatom, hogyha nem hagy teljesen faképnél a kutya elég nagy eséllyel sikerül is, de azért hatalmas különbségek vannak sikeres BH vizsgák között, csak hogy értsd ez is egy sikeres vizsga: https://www.youtube.com/watch?v=2f069DkYh34 ahol végigkullog láb mellett a kutya, nem is mindig laza pórázon, meg ez is: https://www.youtube.com/watch?v=vh1XDTKOxIU&t=97s ahol egy pillanatra sem esik le a kutya feje.
A 6-os válaszolóval nagyjából egyetértek, a munkakutyázásnak tényleg ez a legalapabb szintje, de lehet, hogy csak nagyon mást értünk egy "alapvetően jól nevelt" kutya alatt, mert nekem ez annyit jelent, hogy első szóra visszajön bármilyen helyzetből és hogy a marad, akkor is marad ha sertésoldalas potyog az égből, tehát alapvetően engedelmes és fegyelmezett, extrém helyzetben is kontroll alatt tartható. Viszont szerintem még egy ilyen kutyának is több kell, mint 1-2 hét rákészülés, ha nem is várjuk el, hogy végig ránk tapadjon a tekintete és tökéletesen sarkosan forduljon egy nem képzett kutyának akkor is kihívás. Egyrészt a helyben maradás 4-5 perc, a felvezető háttal van a kutyának, miközben idegen helyen egy másik idegen páros mozog a pályán, de erre még mondhatjuk, hogy ha stabil a helyben maradása nem egy bonyolult feladat, ellenben 4-5 percig folyamatosan menetelni, koncentrálni nem olyan egyszerű, főleg ha szépen akarjuk csinálni, ahhoz azért tényleg kell a kontroll és valamennyire a kutyának is terhelhetőnek kell lennie. Szóval igen, ez a beugró, az abszolút kezdő szint a munkakutyáknál, de azért nem kell szerintem elbagatellizálni, ha minden kutya képes lenne rá egy-két hét alatt, akkor nem ez lenne a mérce, hogy kinek érdemes komolyabban dolgoznia a kutyájával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!