Egy rottweiler hány kg? egy itteni kommentelő meg van győződve, hogy egy roti kan 45-50kg. igaza van?
A 2000-es évek közepe óta, azaz kb. 15 éve rendeznek egy pásztorkutyás találkozót. Ebben a Karakán Klub is ha jól tudom komoly szervezéssel bír.
Nos ezeken a pásztorkutyás találkozókon már több száz kutya vett részt. kaukázusi, káj, kangal, kuvasz, komondor, sarplaninac, stb. A kutyákat mindig pontosan megmérik bot mellett a marmagasságot, és mázsán a súlyukat. Ezek a kutyák jóval nagyobbak, mint egy roti.
A legnagyobb kutya eddig aki részt vett és ilyen hivatalos mérésen átesett, egy komondor volt, 86cm marral és 69kg-al. A legnagyobb kaukázusi 67kg volt. Több száz kutyáról beszélünk. De te még mindig a 60-65kg-os rotiról beszélsz. :)
De idemásolom a youtube-ról az egyik ilyen pásztorkutyás ember videóját és az alá írt szöveget.
https://www.youtube.com/watch?v=DRkOXSwTeMA
"Ezt a videót azért szerkesztettem, hogy bemutassam, mennyire könnyű ilyen kamu videót készíteni. Még csak photoshopolni se kellett a képeket (leszámítva az arcok kitakarását). Sőt még csak nem is ezzel a szándékkal készültek a képek. Ha megnézed a horizontvonalat, a fényképezőgép sehol sincsen 80 cm alatt. Egyszerűen leguggoltam, ahogy egy normális kutyafotóhoz illik. Nem úgy, mint egyesek, akik 30-40 cm magasságból, kutya-hasvonalból fotóztatják a kutyáikat, hogy a fotón nagyobbnak tűnjenek.
Amúgy ez a komondor a videón, valóban hatalmas volt. Egészen pontosan, szigorúan bottal mérve, lenyomva a szőrét 79,5 és 81,5 cm közötti eredményeket kaptam, attól függően, hogy épp hogy állt meg. Két lábon valójában sose mértem, de egy 180 cm-es férfinél magasabb volt. A tömege teljes szőrben 73, megnyírva 64-66 kg volt.
Az a probléma ezekkel a mérésekkel, hogy szinte mindenki nagyobbnak akarja beállítani a kutyáját, mint amekkora valójában. Ilyenkor rendszerint hozzámérik a szőrt is (azt le kellene nyomni csontig), ami egy kaukázusi esetén 10 cm-nél is több lehet. Ráadásul nem bottal mérik, hanem valami szalaggal, amit lehet lazán tartani, esetleg a kutya oldalán ívben felvezetni a mar közepe felé, és máris még többet mutat.
Amikor az ópusztaszeri rendezvényeket szerveztük sorra jöttek a 80-85 cm-esnek, 80 kg-osnak tartott kutyák, amiket, ha mi mértünk, derékszögű tolómérőbottal, és rendesen beállított „mázsálóval”, egyből „összementek” 70-75 cm-esre, és 50-60 kg-osra.
Néhány év után készítettem egy statisztikát (kb. 50-60 egyed alapján.)
A KÁJ kanok átlaga: 56,6 kg. A legkönnyebb kan 46, a legnehezebb 66 kg volt.
A KÁJ szukák átlaga: 48, 8 kg. A legkönnyebb szuka 40, a legnehezebb 57 kg volt.
Ugyanígy kigyűjtöttem a 2003-2005-ös szibériai bajnokságok statisztikáiban szereplő több mint 100 kutya (zömében KÁJ-ok és néhány KAU) adatait:
A nevezett kutyák (szinte mind kan!) túlnyomó többsége 45-55 kg körüli volt. 100-ból mindössze 14 érte el a 60 kg-ot, 3 a 70 kg-ot! A legkönnyebb 38, a legnehezebb 74 kg volt!
Eredeti munkakörnyezetben dolgozó kutyákról, a leghozzáférhetőbb, hiteles adatokat Pilsikov gyűjtötte közép-ázsiai expedícióján.
Ezek szerint a Kazahsztánban regisztrált 100 legjobb kutya adatai az alábbiakat mutatják:
Kanok: 65-74 cm, 40-50 kg.
Szukák: 60-70 cm, 31-36 kg."
a kuvasz az közelében nincs a hasonló feladatnak a rotihoz
kuvasz az egy pásztorkutya, a rottweiler sosem volt az
illeve próbálj már legalább egy olyan munkavizsgás öv kuvaszt mutatni, amit egy tök átlag roti lazán tud teljesíteni
Legalább az eredetének nézz utána. Pont ugyanazt csinálta régen, az állatokat (úgy tudom leginkább teheneket) kísérte,
védte. A kuvasz is, annyi különbséggel, hogy inkább birkákat őrzött. Az, hogy manapság már másra használják a rotit, az egy dolog. Mellesleg megsúgom, nemrég kezdték el a kuvaszokat is bevonni polgárőrök mellé. A kuvasz is "őr kutya", mindig is az volt. Harcias, makacs, öntörvényű, viszont megbízhatóan őrizte a területet és a nyájat, olykor még medvékkel szemben is (5-6 kuvasz már távol tartott egy medvét).
De ez nem változtat azon, hogy a roti 50 kiló körül mozog, a 60 kilós már túlsúlyos. Példa képpen, össze hasonlíthatod az emberrel. Egy felnőtt férfi átlag súlya 70-80 kiló között mozog. A magassága 170-190 cm között. Ettől függetlenül ki lehet izmositani vagy hizlalni is akár 220 kilóig is (vagy még tovább), de ez már nem egészséges állapot. Természetesen megtalálható az emberek között is a 160 centis, meg a 2 méteres is, de ezek ritkább esetek.
A standard azért van, hogy a fajta tulajdonságai hosszú távon meg tudjon maradni, és azok a példányok legyenek tenyésztve, akik ezeket a tulajdonságokat hordozzák, és nem a kirívó példányok, mert ha egy olyan emberen múlna, aki úgy gondolkodik mint te (és nem lenne standard), akkor már generációk óta beteg, ízületi problémás, rövid élettartalmú kutyák lennének a rotik. Aki óriás testű kutyát akar, az vegyen óriás testűt, de a rottweiler nem óriás testű, csak nagytestű.
persze mert szuka roti kan kuvasszal, illetve a korukat sem tudjuk
egy felnőtt férfi 95 kg
Ki kell ábrándítsalak, ez egy kan roti. A kuvasz 10 éves, a roti 4,5.
Itt a videó, ott leng a pöcse a lába között.
https://www.youtube.com/watch?v=w8uIsOL7vqU
De igazság szerint mindegy. Te egy troll vagy, akinek fogalma sincs a kedvenc kutyafajtája méreteiről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!