Szánhúzó hevedert. :)
Viccet félre téve azért húz, mert észrevette, hogy nem vagy alfa, magyarán falkavezér, és ő vette át a falkavezér szerepet, csak lehet nem neki való ez.
Meg kell neki tanítani, hogy séta közben láb mellett menjen úgy, hogy a póráz lazán van. Magyarán melletted kéne mennie. Az ajtón ha ő akar kimenni először, akkor addig ismételgetni, míg téged enged előre. Ha kiengeded az ajtón, akkor mehet, de ha nem tanítasz neki alapvető dolgokat, akkor a kutya kényszerből is magára vállalja a falkavezér szerepet, ami nem kedvező bizonyos béta típusú kutyáknak, mert nem neki való.
A gazdinak kell lennie az alfának.
Szóval nem a póráz a lényeg, hanem hogy meg kell neki tanítani.
Tanítva van póráz nélkül is láb mellett battyog, minden helyzetbe.
1-es vagyok.
Ahogy az első is írta, nem a pórázon múlik.
Sok türelem, munka, idő, energia, mire megtanul szépen sétálni. Ezt végig kell csinálni.
Egyébként milyen fajta kutya?
Én egy középkorú kutyát fogadtam örökbe és nagyon húzott. Próbáltam megtanítani, hogy ne húzzon, de nem ment. (kutyasulira nem volt lehetőségünk így oktató anyagokból próbáltam)
Viszont az, hogy a nyakörvét hámra cseréltem sokat javított a helyzeten.
Akkor azt azért gyorsan hozzátenném, hogy vadászkutyánál ez azért hatványozottan nehezebb dolog. Megeshet, hogy pl. az udvarban szépen sétál melletted pórázon, de utcán meg rögtön nyomra áll - hisz ez ugye a vérében van. Ezért nem kell vele annyira szigorúnak lenni, el kell fogadni, hogy ő vadászkutya.
És írod, hogy 6 hónapos, szóval még bőven kölyök és nevelhető. A módszered jó, csak a gyakorlás legyen napi szintű. A harapás meg életkori sajátosság is, nem csak félrenevelés - de persze le kell tiltani róla, amennyire lehet.
Továbbra is tartom: nem kell a spéci "kínzó" póráz, menni fog anélkül is.
Mondom ezt egy beagle gazdájaként. ;-)
Ne a pórázt cseréld hanem a hámot nyakörvre.Hámmal könnyebb húznia :D
Esetleg retriever pórázt tudsz még használni,de Vizslán nem tudom,hogy mennyire fog bejönni.ha tényleg nagyon húz és nem tudod ezekkel sem megtartani akkor fejhám vagy kutya suli/kutya ovi.
6 hónapos kutyával még nem vagy elkésve. A hám sem vészes, de inkább kicsi, törékenyebb kutyáknak, meg olyan mentetteknek, akiknek sérült a nyaka, esetleg valami miatt nem viselik el a nyakörvet, náluk nem lehet egyből nyakörvvel tanulni. Vizslának tényleg jobb a nyakörv, egyszerű sétához, a hám meg majd futáshoz, ha már rendesen kifejlődött. Nekem a bőr póráz egyébként valamiért jobban bevált tanításhoz, mint a textil, valahogy jobban érzi a kutya is, mit akarok. Nem tudom, miért, csak ezt tapasztaltam.
Ha hámnál maradnál, olyan kellene, aminek a mellkas részén van gyűrű, amihez a pórázt tudod csatlakoztatni. Ez arra jó, hogy ha a kutya meglódul, a lendülettől feléd fog visszafordulni, de amikor már jól megy a séta, ennél útban lehet a póráz, ezt tényleg csak addig használd, ha fogod, amíg megtanulja, hogy ne lendületből menjen. Húzásgátló kulcsszóra biztos ad találatot a kereső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!